‘ABD, PYD/YPG’yi Türkiye sınırına yerleştiriyor’ iddiası

19.01.2018 18:44

Kişi Okumuş

0 Yorum

‘ABD, PYD/YPG’yi Türkiye sınırına yerleştiriyor’ iddiası

ABD ordusunun, Suriye-Türkiye sınırındaki Tel Abyad hattında keşifler yaptığı öne sürüldü. Anadolu Ajansı’nın haberinde, ABD ordusunun bu keşiflerinin ardından, ‘1000’e yakın PYD/PKK’liyi bölgeye yerleştirdiği’ iddia edildi.

AA’nın haberinde ABD ordusunun zırhlı araç ve pikaplarından oluşan konvoylarının, geçen cuma ve salı günü, PYD/YPG’nin ‘DSG adını kullanarak işgalde tuttuğu’ Tel Abyad bölgesine geldiği, Amerikan askerlerinin, 10 araçtan oluşan konvoylarla iki gün boyunca Suriye-Türkiye sınır hattında keşif yaptığı ileri sürüldü.

ABD ordusunun, Türkiye’nin Akçakale sınır kapısının karşısındaki Tel Abyad kapısı yakınları ile buranın doğu ve batı hatlarında tamamladığı incelemenin ardından, PYD/YPG’nin bölgeye sevkiyatta bulunduğu iddia edildi.

AA muhabirleri Muhammed Misto, Levent Tok, Levent Göçer, Tel Abyad’da güvenilir kaynaklardan bilgiler aldıklarını kaydetti.

‘HER GÖZLEM NOKTASINA 100’ER YPG’Lİ’

Buna göre Kobani ilçesinin güneyinde bulunan Ayn İsa beldesinden araçlarla hareket eden 1000’den fazla PYD/YPG’li Tel Abyad’a getirildi.

Örgütün, Tel Abyad’da Türkiye sınırına bakan, aralarında Kanıytra, Tel Fender, Carıh, Slip ve Han köylerinin bulunduğu 10 civarında gözlem noktasına takviye yaptığı öne sürüldü.

Daha önce en fazla 15 PYD/YPG’linin bulunduğu gözlem noktalarında takviyelerle bu sayının her bir noktada yaklaşık 100’er PYD/YPG’liye ulaştığı iddia edildi.

‘SINIR GÜVENLİK GÜCÜ’ KRİZİ

AA, 9 Ocak’ta ‘Pentagon ile CIA’in PYD/PKK ile ortak bir ‘sınır güvenliği gücü’ oluşturma çabasına’ dair haber geçtiğini hatırlattı. Bu kez ‘sınır güvenliği gücü’ eğitiminden geçen 400 örgüt mensubunun, ilk etapta Kobani, Tel Abyad, Resulayn ve Malikiye’de konuşlanacağı, Afrin’e de sevk edilebileceği iddialarını aktardı.

ABD öncülüğündeki koalisyonun sözcüsü Albay Ryan Dillon, 14 Ocak’ta, DSG ile 30 bin kişiyi bulacak ‘sınır güvenliği gücü’ kuracaklarını teyit etti. Ama ardından Pentagon’un bunun ‘yeni bir ordu’ veya ‘konvansiyonel sınır muhafız gücü’ olmadığına dair açıklama yapması dikkat çekti.

Son olarak Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, “Türkiye’ye bir açıklama borcumuz var. Bu, tamamen yanlış resmedilmiş ve yanlış tanımlanmış bir durum ve bazı kişiler yanlış konuşmuş. Herhangi bir sınır güvenlik gücü kurmuyoruz” dedi.

İlgili Terimler :

YORUMLAR