Antony Blinken kimdir: Joe Biden’ın ABD Dışişleri Bakanlığı’na getireceğini açıkladığı isim

24.11.2020 12:49

Kişi Okumuş

0 Yorum

Antony Blinken kimdir: Joe Biden’ın ABD Dışişleri Bakanlığı’na getireceğini açıkladığı isim

ABD’nin 46’ıncı Başkanı seçilen Joe Biden’ın geçiş ekibi, atanması planlanan yeni kabine üyelerinin bazılarını açıkladı. Yapılan açıklamaya göre, Biden, uzun süredir dış politika danışmanı olan Antony Blinken’ı dışişleri bakanlığı görevine aday gösterecek. Blinken’ın göreve başlayabilmesi için Senato’nun onayı gerekiyor.

Eski ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ın yardımcılarından Jake Sullivan’ın da Biden’ın ulusal güvenlik danışmanı olacağı açıklandı.

ABD Dışişleri Bakanlığı kabinenin en prestijli görevlerinden biri olarak kabul ediliyor. Ulusal Güvenlik Danışmanlığı da Beyaz Saray’ın en önemli ve güçlü pozisyonlarından biri.

Yapılan açıklamaya göre, Ulusal İstihbarat Direktörlüğü göreine Avril Haines’ın atanacağı belirtildi. Haines, ABD istihbaratının tepesine geçen ilk kadın olacak.

‘Küresel ittifakların savunucusu’

Blinken’ın açıkladığı isimler, Demokrat Parti’nin dış politika konusundaki tutumunun en önemli temsilcileri arasında gösteriliyor. Demokrat Parti’nin dış politika anlayışında Trump’ın ABD’yi dünyanın geri kalanından geri çekme uygulamalarının aksine uluslararası kurumlara önem verilmesi, müttefiklerle yakın ilişkiler kurulması ve askeri müdahaleler konusunda temkinli bir yaklaşım benimsenmesi öngörülüyor.

Bu ekolün temcilerileri arasında gösterilen Blinken, daha önce eski ABD Başkanı Barack Obama döneminde dışişleri bakan yardımcılığı yapmıştı.

New York Times’ın haberine göre yaklaşık 20 yıl boyunca Biden ile beraber çalışan Blinken’ın önceliği ABD’nin güvenilir bir müttefik olarak uluslararası anlaşmalar ve kurumlar içindeki yerini sağlamlaştırmak olacak.

Bunların başında da Paris İklim Anlaşması ve İran ile yapılan nükleer anlaşmaya geri dönülmesi geliyor.

Blinken, bu yaz yaptığı açıklamada ABD’nin iklim ya da koronavirüs gibi sorunlarla ne kadar güçlü olursa olsun tek başına mücadele edemeyeceğini söylemişti. Biden, eski Başkan adayı ve Dışişleri Bakanı John Kerry’i de iklim konusundaki özel temsilcisi yapmaya hazırlanıyor.

Obama döneminde Orta Doğu politikasıyla yakından ilgilenen Blinken, Çin konusunda da politika değişikliğinden yana.

Temmuz ayında Hudson Enstitüsü tarafından düzenlenen bir seminerde Trump yönetiminin izlediği tek başına hareket etme ağırlıklı politikaların Çin’i güçlendirdiğini söyleyen Blinken, Biden seçilirse bilhassa Asya’daki müttefik ülkelerle ilişkilerin geliştirilmesi yoluyla ABD’nin Çin ile rekabette yeniden güç kazanmasını hedefleyeceğini söylemişti.

Antony Blinken

15 Temmuz’la ilgili özeleştiri yaptı, Kıbrıs konusunda Erdoğan’ı eleştirdi

Antony Blinken, Türkiye’de 15 Temmuz 2016’daki darbe girişimi gibi çok kritik gelişmelerin yaşandığı bir dönemde, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısıydı.

Konuşmalarında Suriye’de IŞİD’le mücadele ve mülteciler konularında NATO müttefiki Türkiye ile işbirliğinin önemini vurguluyor ama bir yandan da insan hakları, şeffaflık ve demokrasi vurgusunu dile getiriyordu.

2016 sonbaharında Türk Amerikan ilişkileri yıllık konferansında yaptığı bir konuşmada “Evet farklılıklarımız var ama onları açık, doğrudan ve dürüst bir şekilde dostlar ve ortaklar olarak konuşuyoruz. NATO müttefiki ve dostumuz Türkiye’nin demokratik ilkeler ve terörle mücadelede yanındayız. Aynı zamanda Türkiye hükümetini hukukun üstünlüğü ve temel özgürlüklerin korunmasına teşvik ediyoruz. Bunlar bir ulusun gücü ve sağlıklı bir iş ortamı bakımından temel faktörlerdir” demişti.

Bu dönemde darbe girişiminin hemen ardından Ankara ile Washington arasında darbenin örgütleyiciliği ile suçlanan Fethullah Gülen’in ve yakınındaki isimlerin iadesi konusunda da gerilim yaşandı.

Olaylar sırasında hava saldırısına uğrayan Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni birkaç ay sonra ziyaret eden Blinken, daha sonra Amerikan yönetimi adına özeleştiri yapmasıyla da hatırlanıyor.

Blinken “Aslına bakarsanız bir çoğumuzun Temmuz olayları sırasında Türkiye’deki duyguların derinliğini anladığımızı, ya da belki anladığımızı ifade edebildiğimizi sanmıyorum. Bu Türk devletinin ve Türk halkının kalbine saplanan bir hançerdi” demişti.

Blinken, çok daha yakın bir tarihte ise Twitter hesabından Kıbrıs’la ilgili görüş bildirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanı seçilen Ersin Tatar’ın ortak basın toplantılarında Kıbrıs için iki devletli bir çözüm önerisini dile getirmeleri ardından 27 Ekim tarihli mesajında Blinken, “… Kıbrıs için iki devletli bir çözüm çağrısını üzüntüyle karşılıyoruz. Joe Biden uzun zamandır bütün Kıbrıslıların barış ve gönencini güvence altına alacak iki bölgeli, iki toplumlu bir federasyon fikrini desteklediğini ifade ediyor” demişti.

BBC Türkçe

İlgili Terimler :

YORUMLAR