RTT150 teleskobu ilk kez bir Güneş dışı gezegen keşfetti

11.08.2017 20:19

Kişi Okumuş

0 Yorum

RTT150 teleskobu ilk kez bir Güneş dışı gezegen keşfetti

TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi’nde (TUG) kurulan Rus-Türk teleskop RTT150 ilk kez Pegasus takımyıldızında yaşlı bir yıldızın etrafında dönen, Güneş Sistemi’ndeki Jüpiter gezegeninin ölçülerinde olan bir Güneş dışı gezegen keşfettiği açıklandı.

Elektronik kütüphane arXiv.org’da yayınlanan makalede, Kazan Federal Üniversitesi’nden Roman Juçkov ve ekibinin, Türk ve Japon uzmanlarıyla birlikte dünyada uzay gözlemlerinin en iyi yapılabildiği ender alanlardan biri olarak kabul edilen TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi’ndeki RTT150 teleskobunu kullanarak sıra dışı HD 208897 kodlu yıldızın etrafında dönen Jüpiter’in bir benzerini daha keşfettikleri belirtildi.

Bilimcilerin hesaplarına göre söz konusu gezegen, ‘Jüpiter’in İkizleri’ grubuna ait ve Güneş Sistemi’ndeki Jüpiter gezegenine göre 1,5 kat daha büyük bir kütleye sahip. Yazıya göre gezegenin yıldıza uzaklığı yaklaşık olarak Jüpiter’in Güneş’e bulunduğu mesafeye eşit, ancak HD 208897 yıldızı ‘uzay yakıt rezervini’ neredeyse tükettiği ve ‘kabarmaya’ başladığı için Güneş ötesi ‘Jüpiter’in ısısı çok daha yüksek. HD 208897 yıldızıysa Güneş’e göre 5 kat daha geniş ve 12 kat daha parlak.

Araştırmacılar, böylesine eski bir yıldızın etrafında dönen bir gezegenin keşfedilmesinin, RTT150’nin ve aynı şekilde çalışan diğer teleskopların uzun süreli gözlemlerle büyük yıldızlara bağlı nispeten küçük gezegenleri bulabileceklerini kanıtladığını kaydetti.

Juçkov ve ekibi, yaşlı yıldızlara bağlı Güneş dışı gezegenleri arama ve bulma çalışmalarının, yıldızların ‘kırmızı devlere’ dönüşürken ‘kabarmalarının’ etraflarında dönen gezegenlerin davranışlarını ve akıbetlerini ne şekilde etkilediğine dair ipuçları vermesini umuyor. Sputnik

İlgili Terimler :

YORUMLAR