Şuşa Camii hâlâ Domuz Ahırı…

02.06.2017 22:24

Kişi Okumuş

0 Yorum

Şuşa Camii hâlâ Domuz Ahırı…

 

Ermenistan tarafından işgal edilen Şuşa ilinde bulunan Şuşa cami, Ermenistan devleti tarafından, dünya Müslümanlarına ve Türklere bir hakaret ve nefret nişanesi olarak yıllardır domuz ahırı olarak kullanılıyor.

Domuz, İslam’da haram ve sevilmeyen, hoş karşılanmayan bir hayvan olduğu için faşist saldırılarda domuz ve uzuvları ve ürünleri Avrupa’da daha kullanılmak, Müslümanların camilerine domuz başları ve leşleri bırakılmaktadır.

Ermenistan, Azerbaycan Türk topraklarının işgal altında tuttukları bölgelerinde bulunan camileri yıktılar, ancak Şuşa camisini yıkmakla kalmayarak domuz ahırı haline getirdiler.

Ermenistan faşizm ve nefret aldığı güç ile, işgal ettikleri Karabağ bölgesinde sadece etnik temizlik ve soykırım yapmakla kalmayarak, İslam eserlerini de yok ediyor.

Daha önce, Aşağı ve Yukarı Govharağa, Koçarlı, Mardinli ve Cuma camileri çeteler tarafından yıkıldı ve burada bulunan Kuran’ı Kerim ve nadide el yazması İslam eserleri ise tahrip edildi. Ermeniler işgal altındaki topraklarda bulunan 31 kütüphane ve 8 kültür evini yıkarak 100 binin üzerinde kitabı da yok ettiler.Şuşa’da Neler Olmuştu? Dağlık bir alanda kurulu olan Şuşa 8 Mayıs 1992’de Ermeninistan tarafından işgal edildi. Şuşa’ya bağlı 1 ilçe, 1 kasaba (Turşsu) ve 37 köy bulunmaktaydı.

Şuşa önemli bir merkezdi. Bölgesinde devlet televizyonu , tiyatro birden fazla müze, branş yüksek okulları, fakülteler barındırıyordu. Şuşa, sağlık, eğitim, kültür ve turizm alanlarında önemli bir merkezdi.

Haydar Aliyev’in “anıtlar şehri” olarak nitelendirdiği Şuşa’da 300 tarihi anıt, 550 eski bina, 870 m uzunluğunda restore edilmiş kale duvarları vardı. Tarihi anıtlardan 23’ü cumhuriyet ve dünya çapında koruma altında olan anıtlardı. Şuşa’da ulusal yapıların çokluğu, onların renklilik açısından farklılık göstermesi, haklı olarak, şehrin kültürümüzün en zengin bölgesi diye nitelendirilmesine neden olmuştu.

Şuşa 8 Mayıs 1992 tarihinde Ermeni ve Rus işgalcı birliklerince işgal еdildi. Şuşa`nın işgali günü tüm Azerbaycan halkının maneviyatına indirilen ağır bir darbe, hepimiz için büyük bir derttir.

Şuşa’nın işgali sırasında 200 kişi şehit edildi, 150 kişi yaralandı, 552 bebek yetim kaldı. 22 bine yakın insan ise şuan bile mülteci durumunda yaşamaktadır.

Şuşa işgal edilirken, elde edilen bilgilere göre, Ermeni çeteler tarihi anıtları yerle bir etmiş, Şuşa2yı bir harabeye çevirmişlerdi.

Ermeni silahlı birlikleri Şuşa’yı işgal ettiklerinde 15’e kadar etnografik, 5 adet bakır, 2 adet gümüş, 1 adet silah ve süs, 20 adet porselen ürünlerini Şuşa şehir müzesinden; 5 adet değerli eski halıyı, 4 adet kilimi, 5 adet heybeyi, 1 adet değerli ender lambayı, Üzeyir Hacıbeyov’un portresini ve çok sayıda diğer değerli tarihi eşyaları Karabağ tarih müzesinden, Mir Muhsin Nevvab’ın ve Bülbül’ün ev müzesinden oldukça değerli ve ender eşyaları talan etmişlerdir.

Şuşa müzеlerinin değerli kaynaklarını, resimlerini ve heykellerini, halılarını, kilimlerini, halk sanatı ürünlerini, arkеоlоjik bulguları, Azerbaycan’ın ünlü isimlerine ait eşyalarını, değerli dokümanları Еrmenistan`a götürmüşlerdir.

Şimdi bu değerli eşyalar dünya pazarlarında satılıyor, ya da çeşitli sergi ve müzelerde dünya kamuoyuna Ermeni kültürünün bir parçası olarak sunuluyor.

Büyük Azerbaycan’ın her toprağının özgür olması dileklerimle…

Ragıp Kamil İlbeyi
ilbeyi.rk@gmail.com

 

İlgili Terimler :

YORUMLAR