‘Ukrayna’ya destek veririz’ diyen Mattis: Öldürücü silahları hâlâ düşünüyoruz

24.08.2017 18:50

Kişi Okumuş

0 Yorum

‘Ukrayna’ya destek veririz’ diyen Mattis: Öldürücü silahları hâlâ düşünüyoruz

Ukrayna Devlet Başkanı Pyotr Poroşenko ile Kiev’de bir araya gelen ABD Savunma Bakanı James Mattis, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı saldırgan bir tavrı olduğu iddiasıyla Washington’ın Moskova’ya baskı yapacağını söyledi. Kiev’e destek vereceklerini vadeden Mattis, öldürücü savaş silahı sağlama sözü vermedi.

Ukrayna’nın Sovyetler Birliği’nden bağımsızlığını ilan etmesinin kutlandığı ‘Bağımsızlık Günü’ çerçevesinde düzenlenen askeri geçit için Ukrayna’yı ziyaret eden Mattis, bugün Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko ile bir araya geldi.

Görüşmenin ardından Poroşenko ile birlikte gazetecilere yaptığı açıklamada Mattis, Rusya’nın, Ukrayna’nın doğusundaki şiddetin sona erdirilmesine yönelik Minsk anlaşmasına uymadığını ileri sürdü.

Mattis “Rusya inkâr etmesine rağmen, onların uluslararası sınırları zor kullanarak ve Avrupa’nın egemen ve özgür ülkelerine zarar verecek şekilde değiştirme isteğini biliyoruz” dedi.

‘SAVUNMA SİLAHLARI, SALDIRGAN OLUNMADIĞI SÜRECE PROVOKATİF DEĞİL’

Poroşenko’ya ABD’ye dönmesinin ardından Washington’a Ukrayna politikası konusunda tavsiyeler sunacağını belirten Mattis, öldürücü silah sevkiyatını gözden geçirdiklerini belirtti.

Mattis, “Öldürücü savunma silahı sevkiyatı konusunu gözden geçiriyoruz. Ukrayna’daki mevcut durumu gördükten sonra geri döndüğümde, Dışişleri Bakanı ve Başkan’ı, ileride izleyeceğimiz yol konusunda çok net biçimde bilgilendireceğim. Savunma silahları saldırgan olunmadığı takdirde provokatif değil. Savaş kendi topraklarında gerçekleştiğinden Ukrayna’nın saldırgan olmadığı da açık” dedi.

​POROŞENKO: NİHAİ KARAR ALINMADAN ÖNCE KONUŞMAKTAN KAÇINILMALI

Poroşenko ise nihai bir karar alınmadan potansiyel sevkiyatlar konusunda konuşmaktan kaçınmanın daha iyi olacağını söyledi.

Silahlar konusundaki konuşmalarda gelinen noktanın kendisini mutlu ettiğini belirten Poroşenko, ABD ile Ukrayna arasındaki ilişkilerden de genel anlamıyla memnun olduğunu ifade etti.

Ukrayna, 2014 yılında Kiev’de yaşanan sokak gösterilerinin ardından, ülkeden kaçan Rus yanlısı başkanın yerine Batı yanlısı bir hükümetin işbaşına gelmesinden bu yana Rusya’ya karşı ABD desteğine güveniyor.

Kiev, ABD’den öldürücü savunma silahı satın almak istiyor. Ancak Eski ABD Başkanı Barack Obama da, gerginliği tırmandıracağı düşüncesiyle bu isteği yerine getirmekten kaçınmıştı.

Sputnik
İlgili Terimler :

YORUMLAR