Ukrayna’da Saakaşvili depremi…
Ukrayna’nın başkenti Kiev’deki evinde gözaltına alınan eski Gürcistan Devlet Başkanı ve Odessa Valisi Mihail Saakaşvili’nin destekçileri ile Ukrayna güçleri arasında arbede devam ediyor. Destekçileri tarafından bindirildiği araçtan çıkarılıp bir kiliseye götürülülen Saakaşvili, Ukrayna Devlet Başkanı Pyotr Poroşenko’nun devrilmesi çağrısı yaptı.
Ukrayna güvenlik güçleri tarafından bugün Kiev’deki evinde gözaltına alınan Saakaşvili, binanın önündeki polis aracına bindirildi. Ancak evin yakınlarındaki yolları kapatıp güvenlik güçleri ile çatışan 200’ü aşkın destekçisi, aracın bölgeden uzaklaşmasına engel oldu. Protestocular, Saakaşvili’yi gözaltına alındığı araçtan çıkarıp, yakınlardaki bir kiliseye götürdü.
‘UKRAYNA’NIN BAĞIMSIZLIĞI İÇİN ÖMRÜMÜ FEDA EDERİM, HAYATIM SİZİNDİR’

Kilisede destekçilerine hitap eden Saakaşvili, estekçilerine 2013-2014 yıllarında Ukrayna’daki kanlı protestolara sahne olan ve olayların merkezi olan Maydan’da toplanma çağrısı yaptı. Megafonla kalabalığa seslenen Saakaşvili “Poroşenko’ya karşı barışçıl bir protesto başlatma çağrısı yapıyorum. Korkmanıza gerek yok” dedi. ‘Ukrayna’nın bağımsızlığı için ömrünü feda edebileceğini’ söyleyen ve “Hayatım sizindir” diyen Saakaşvili, destekçilerini kendisiyle birlikte Parlamento’ya yürümeye çağırdı.
Öte yandan güvenlik güçleri ile protestocular arasındaki arbedede yaralananlar oldu. Güvenlik güçleri, polis kordonunu aşmak isteyen protestocuları dağıtmak için biber gazı kullandı. Saakaşvili destekçileri, aracın geçişini engellemek için yollarda barikatlar kurdu. Bir kadın, polis aracının ön camını kırmaktan gözaltına alındı.
Saakaşvili, bu sabah evine baskın yapılmasının ardından binanın çatısına çıkarak kendisine dokunulması halinde intihar edeceğini söylemişti.
Sputnik
-
Muğla Seydikemer’de orman yangını: Fethiye-Antalya yolu kapatıldı, devlet hastanesi ve evler tahliye edildi
-
Mülteci Sözleşmesi’nin 75. yılında UNHCR’den küresel dayanışma çağrısı: ‘The Promise’
-
Yunanistan’ın Paros Adası’nda büyük yangın: 10 bölgede tahliye emri verildi
-
İstanbul Festivali 1 Ağustos’ta Central Cee ile başlayacak
-
ABD ve Suudi Arabistan’dan Irak’ta İran destekli gruplara ortak operasyon
-
Dünya’da turistlere en sıcak davranan şehirler açıklandı
