18° Açık

AB, Suriye’ye uygulanan tüm ekonomik yaptırımları kaldırdı

-Dünya - 20 Mayıs 2025 23:17 A A

Donald Trump’ın Suriye’ye yönelik yaptırımları aniden kaldırma kararı, Brüksel’de uzun süredir üzerinde çalışılan yol haritasının hızlandırılmasına neden oldu.

Avrupa Birliği, Salı günü Suriye’ye yönelik kalan tüm ekonomik yaptırımları kaldırma kararı aldı. Bu kararın, Aralık ayında Beşar Esad diktatörlüğünün sona ermesinin ardından savaş yorgunu ülkenin toparlanmasını hızlandırması ve mali kaynaklara erişimi kolaylaştırması umuluyor.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, dışişleri bakanlarının toplantısının ardından yaptığı açıklamada, “Suriye halkının, kapsayıcı ve barışçıl yeni bir Suriye inşa etmesine yardımcı olmak istiyoruz. AB, son 14 yıldır Suriyelilerin yanında durdu ve durmaya devam edecek,” dedi.

AB’nin kararı, Donald Trump’ın Orta Doğu turu kapsamında Suriye’nin geçici cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şara ile görüşmesinden ve ABD’nin tüm yaptırımlarını kaldıracağını açıklamasından sadece birkaç gün sonra geldi.

Trump, Suudi Arabistan’da yaptığı açıklamada, “Suriye’ye büyüklük şansı vermek için yaptırımların kaldırılması talimatını vereceğim,” dedi.

Trump’ın ani kararı, Brüksel’deki süreci önemli ölçüde hızlandırdı.

AB, Şubat ayı sonunda Suriye’ye yönelik ilk rahatlatıcı adımı atarak enerji sektöründeki yaptırımları kaldırmıştı. Bu sektör, devlet gelirlerinin toplanması açısından hayati öneme sahip. Ancak finans ve bankacılık sektörlerine ilişkin birçok kısıtlama, Şam yönetiminin ısrarlı çağrılarına rağmen yürürlükte kalmıştı.

Şara, bu ayın başlarında Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’la yaptığı görüşmenin ardından, “Bu yaptırımların sürdürülmesi için hiçbir gerekçe kalmamıştır,” demişti.

İnsani yardım kuruluşları da yaptırımların daha da hafifletilmesi yönünde çağrılarda bulunmuş, Esad döneminden kalan tedbirlerin yatırımcılar üzerinde “caydırıcı bir soğutma etkisi” yarattığını savunmuşlardı.

AB, iç prosedürleri salı akşamı tamamladı ve dışişleri bakanlarının oybirliğiyle aldığı kararla tüm ekonomik yaptırımlar kaldırıldı.

Toplantıya katılırken konuşan Kaja Kallas, ülkede güvenlik güçleri ve Esad yanlılarının karıştığı şiddet olaylarına atıfta bulunarak, Şara liderliğindeki yeni hükümetin “doğru yolda” olup olmadığının sorgulandığını itiraf etti. Kallas, daha önce, kapsayıcılık ve çeşitlilik taahhütlerinden geri adım atılması halinde yaptırımların yeniden devreye alınabileceği uyarısında bulunmuştu.

Kallas, yaptırımların kaldırılmasıyla ilgili bir soruya, “Aslında başka bir seçeneğimiz yok,” yanıtını verdi.

“Ya onlara ülkeyi istikrara kavuşturma imkânı veriyoruz ya da bunu yapmayıp Afganistan’dakine benzer bir durumla karşı karşıya kalıyoruz.”

Yine de Salı günü alınan askıya alma kararı, “sınırsız bir çek” olarak görülmüyor.

AB; silahlar, kimyasallar, çift kullanımlı ürünler, baskı amacıyla kullanılabilecek ekipmanlar ve gözetim yazılımları üzerindeki sıkı kısıtlamaları sürdürecek. Ayrıca Esad yönetimiyle bağlantılı kişileri içeren kapsamlı kara liste de yürürlükte kalacak.

Suriye’ye uygulanan yaptırımlar, Brüksel’in bugüne kadar inşa ettiği en karmaşık yaptırım rejimlerinden biri olarak biliniyor ve AB-Suriye ekonomik ilişkilerinin çökmesine neden olmuştu. 2023’te Suriye, AB’nin ticaret yaptığı ülkeler arasında 143. sırada yer aldı ve toplam ticaret hacmi sadece 396 milyon euro düzeyindeydi.

AB, 2011’den bu yana yaklaşık 37 milyar euroluk yardım sağlayarak Suriye’nin en büyük uluslararası bağışçısı konumunda bulunuyor.

 

Kaynak: tr.euronews.com

-Dünya - 23:17 A A
BENZER HABERLER

HABER LİSTESİ

  • 01
    ABD İran’da üç nükleer tesisi vurdu, İran misilleme olarak İsrail’i Hayber füzeleriyle vurdu (Fotoğraflar)
    İsrail’in İran’a yönelik saldırılarıyla başlayan savaş, ABD’nin İran’daki Fordo, Natanz ve İsfahan nükleer tesislerine düzenlediği hava saldırılarıyla tırmanışa geçti. Peki, bu tesisler ne anlama geliyor ve neden hedef alındı? İşte detaylar: Natanz: İran’ın Uranyum Zenginleştirme Merkezi Tahran’ın 250 kilometre güneyinde bulunan Natanz nükleer kompleksi, İran’ın en büyük uranyum zenginleştirme tesisi olarak biliniyor. CNN International’ın haberine […]
  • 02
    Filenin Sultanları 7’de 7 yaptı
    Voleybol Kadınlar 2025 Milletler Ligi’nin ikinci haftasında Güney Kore ile Türkiye, Sinan Erdem Spor Salonu’nda karşılaştı.  Filenin Sultanları rakibini 3-0 mağlup etmeyi başardı ve 7’de 7 yaptı. SON MAÇ BREZİLYA İLE Millilerimiz bu etabın son maçında Brezilya ile karşılaşacak. 22 Haziran Pazar günü Sinan Erdem Spor Salonu’nda oynanacak mücadele saat 19.30’da başlayacak.    
  • 03
    Gazeteci Fatih Altaylı gözaltına alındı
    Gazeteci Fatih Altaylı’nın bir YouTube yayınında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı “hedef alan tehdit içerikli” sözler kullandığı gerekçesiyle hakkında soruşturma açıldığı ve gözaltına alındığı bildirildi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın konuyla ilgili açıklamasında, Fatih Altaylı’nın YouTube kanalındaki 20 Haziran 2025 tarihli yayınında “Erdoğan’ı hedef alan tehdit içerikli sözleri nedeniyle” hakkında soruşturma başlatıldığı kaydedildi. Soruşturmanın Türk Ceza Kanunu’n 310. Maddesi’ndeki […]
  • 04
    Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran Dışişleri Bakanı Arakçi’yi kabul etti
      Cumhurbaşkanı Erdoğan, Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde ‘İslam İşbirliği Teşkilatı 51. Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı’ kapsamında İran Dışişleri Bakanı Arakçi’yi kabul etti. * İstanbul’da düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı için Türkiye’de bulunan İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edildi. Görüşmede, İsrail ile İran arasındaki çatışmalar ve bölgesel ile küresel gelişmeler ele alındı. […]
  • 05
    Hakan Akpınar: Ali Suavi’nin Muhbir’i…
    Hakan Akpınar  hakanakpinar227@gmail.com YAZI ARŞİVİ Bu bölümde, devr-i Osmanlı’da yürütülen meşrutiyet ve hürriyet mücadelesinin en keskin gazetesi olarak öne çıkan Muhbir gazetesini ele alacağız. Muhbir, Diyarbekirli gayrımüslim Filip Efendi tarafından 1866 yılının son demlerinde kurulmuştu. Filip Efendi, muhalif çizgide yayın yapmasını istediği gazetesine popülaritesi yüksek ve aynı zamanda kalemi kuvvetli bir gazeteci arıyordu. O vakitler, […]