Almanya’da CDU/CSU Birlik İttifakı ve Sosyal Demokrat Parti (SPD) liderleri tarafından Cumartesi günü yaptığı açıklamada, koalisyon hükümeti kurmaya yönelik görüşmelerin ilk aşamasını tamamladığı bildirildi. Partiler, koalisyon müzakerelerine başlama konusunda anlaştı.
İstikşafi görüşmelerin sonunda liderler 11 sayfalık bir belge sundu. Belgede sınır kontrollerinin arttırılması, iltica politikasının sıkılaştırılması, asgari ücretin saat başına 15 euroya yükseltilmesi, tarıma yönelik sübvansiyonlar, gıda sektörü için KDV indirimi ve sanayi elektriği fiyatı konuları yer alıyor.
Buna ek olarak, liderlerin anlaşmasına göre, vatandaşlık gelirinin yerini yeni bir temel gelir alacak ve kira dondurma süresi uzatılacak.
Geçen hafta her iki taraf da silahlanma ve altyapıyı finanse etmek için büyük miktarda yeni borçlanma konusunda anlaşmaya varmıştı.
Her iki partinin de koalisyon hükümeti kurma görüşmelerine başlamak istediğini belirten CDU (Hristiyan Demokrat Birlik) Lideri Friedrich Merz, CDU’nun pazartesi günü görüşmelerin ikinci ve son aşamasına geçilmesine karar vereceğini belirtti.
Almanya’da koalisyon hükümetleri genellikle iki aşamada kuruluyor: ilk aşama, resmi görüşmelerden önce yapılan ön görüşmeler.
Merz’e göre, muhafazakar CDU/CSU bloğu ve Sosyal Demokrat Parti liderleri göç, ekonomi ve endüstri konusunda ortak ilkeler konusunda anlaştı.
Almanya’nın bir sonraki Şansölyesi olması beklenen Merz, düzensiz göçü engelleme ve enerji fiyatlarını düşürme hedeflerini yeniden teyit ederek, “Avrupalı komşularımızla koordinasyon halinde, sığınmacılar da dahil olmak üzere ortak sınırlarımızdaki insanları reddedeceğiz,” dedi.
SPD lideri Lars Klingbeil de partilerin “Alman politikası ile ulusal, Avrupa ve uluslararası politikanın temel, önemli konularında” uzlaşmaya varmalarını umduğunu belirtti.
Müstakbel hükümet ortakları, son iki yılda küçülen ekonominin yeniden canlandırılması ve Merz’in seçim kampanyası sırasında üzerinde ısrarla durduğu bir konu olan göçle mücadelede birbirine zıt önerileri uzlaştırmak zorunda kalacak.
Ayrıca seçim kampanyası sırasında ortaya çıkan güvensizliğin de üstesinden gelmeleri gerekiyor.
Almanya’nın yeni hükümetinde yer alması beklenen ortaklar, bu hafta başında, Avrupa’nın en büyük ekonomisini yeniden canlandırmak amacıyla önümüzdeki 10 yıl boyunca ülkenin çökmekte olan altyapısına yapılacak harcamaları finanse etmek için 500 milyar euroluk bir fon kurmayı hedeflediklerini açıklamışlardı.
2024’te, Çin rekabeti ülkenin geleneksel endüstriyel makine ve otomobil ihracatını azalttıkça ve endişeli tüketiciler harcamalarını azalttıkça Almanya ekonomisi üst üste ikinci kez daraldı.
CDU/SPD koalisyonu, ekonomiyi istikrarlı bir büyüme rotasına geri döndürmek istiyor. Ayrıca, ABD’nin Avrupa müttefiklerine olan bağlılığı konusunda şüpheler arttıkça giderek artan bir aciliyet sorunu olan daha yüksek savunma harcamalarına izin vermek için ülkenin borçlanma kurallarını gevşetmeye çalışacaklarını belirttiler.
Merz bunu cumartesi günü yineledi ve “özellikle Bundeswehr (askeri) bütçesiyle ilgili” muazzam bir aciliyet olduğunu ifade etti.
Müstakbel Şansölye, 20 Nisan’a kadar bir koalisyon kurmayı umuyor. Donald Trump yönetimindeki ABD’nin artık güvenilir bir müttefik olarak görülmediğinden, Merz Avrupa’nın Rusya’ya karşı kendi başına kalması için “gece yarısına beş dakika kala” uyarısında bulundu.
Ancak CDU/CSU bloğu ve SPD’nin teklifleri geçirebilmek için Yeşiller partisinin desteğine ihtiyacı var.
Merz’e göre, önümüzdeki hafta Yeşiller ile derinlemesine görüşmeler yapılacak.