Fransa’da cumhurbaşkanlığı seçimleri: De Villepin adaylığa yakın, Sosyalist Faure ön seçime giriyor

-Avrupa - 31 Ağustos 2026 11:20
Fransa’da cumhurbaşkanlığı seçimlerine 8 aydan az bir süre kala siyasi manevralar tüm hızıyla sürüyor. Pazar günü çok sayıda aday ve aday adayı peş peşe kritik açıklamalarda bulundu.

Fransa’da düzenlenecek cumhurbaşkanlığı seçimi için henüz resmi olarak adaylığını açıklamayan eski Başbakan Dominique de Villepin, yarışa girmeye son derece yakın görünüyor.

Pazar günü BFM TV’ye konuşan, Jacques Chirac döneminde başbakanlık yapan ve Hümanist Fransa (La France Humaniste) partisinin liderliğini yürüten muhafazakar siyasetçi, adaylığını “seçim kampanyası başladığında” kesinleştireceğini belirtti.

De Villepin ayrıca, bir ön seçime katılmayı kesin bir dille reddederek bunun “doğru bir yöntem olmadığını,” aksine “çaresizlerin başvurduğu son bir numara” olduğunu savundu.

Bu sırada, Sosyalist Parti (PS) Birinci Sekreteri Olivier Faure’ün, cumartesi gecesi kendi grubundaki milletvekillerini bilgilendirdikten sonra pazar akşamı TF1 ekranlarında partinin ön seçimlerine katılacağını açıklaması bekleniyor. Faure, kararını cumartesi gecesi milletvekillerine gönderdiği bir mesajla iletti.

Öte yandan Dominique de Villepin, eleştirilerinin hedefine çoğunlukla Édouard Philippe’i koydu. De Villepin, Philippe’in Mayotte’a yönelik göçü kısıtlama önerileriyle bir tür “açık artırma/popülist yarış” içine girdiğini ve bu tutumuyla Marine Le Pen’in “ekmeğine yağ sürdüğünü” iddia etti.

Cumhurbaşkanı adayı ve Horizons partisinin lideri olan eski Başbakan Philippe, pazar günü Tourcoing’de kurduğu siyasi hareket Populaires’in sezon açılış mitingi için Gérald Darmanin tarafından ağırlandı. Adalet Bakanı Darmanin, ağustos ortasında cumhurbaşkanlığı yarışında “20 yıllık dostunu” destekleyeceğini resmi olarak duyurmuştu.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından atanan bir diğer eski başbakan ve Renaissance partisinin cumhurbaşkanı adayı merkez sağcı Gabriel Attal ise “ön seçimi hiçbir zaman göz ardı etmediğini” ifade etti.

Attal’ın bu açıklamaları; çarşamba günü Le Figaro gazetesinde 200’den fazla Fransız seçilmiş siyasetçinin imzaladığı ve aşırı sol ile aşırı sağın karşısına çıkacak tek bir aday belirlemek amacıyla merkez ve sağ bloğu ön seçim yapmaya çağıran ortak bildirinin ardından geldi.

France 2 ve France Inter’e ortak mülakat veren, Sosyal Demokrat ön seçimde Olivier Faure’ün en büyük rakibi konumundaki Raphaël Glucksmann ise Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) lideri Jean-Luc Mélenchon’u bir kez daha hedef aldı. Glucksmann, Mélenchon’un “kabul edilebilir tüm sınırları aştığını” ve “demokratik solun, kaos ekenlerle bağlarını koparabileceğini göstermesi gerektiğini” vurguladı.

 

Kaynak: tr.euronews.com

BENZER HABERLER