İngiltere’de bir trende düzenlenen bıçaklı saldırıda 10 kişi yaralandı. İki şüphelinin gözaltına alındığını açıklayan polis, olayın terör saldırısı olduğu yönünde bir bulguya ulaşılmadığını belirtti.
İngiltere’de Doncaster’dan Londra’ya giden bir trende düzenlenen bıçaklı saldırı sonucu dokuzu ağır olmak üzere 10 kişi yaralandı. Ülkede demiryollarının güvenliğinden sorumlu İngiliz Ulaştırma Polisi ilk yaptığı açıklamada 10 kişinin hastaneye kaldırıldığını, dokuzunun hayati tehlikesi bulunduğunu belirtti. Olay sonrasında iki şüphelinin ülkenin doğusundaki Cambridgeshire bölgesinde yakalandığını belirten polis, başlatılan soruşturmaya terörle mücadele ekiplerinin de destek verdiğini kaydetti.
Ancak Pazar günü öğle saatlerinde polisin düzenlediği basın toplantısında olayın bir terör saldırısı olmadığı ifade edildi. Ulaştırma Polis Müdürü John Loveless, şu aşamada olayın bir terör saldırısı olduğu yönünde bir bulgu olmadığını, ancak kesin bir şey söylemek için henüz erken olduğunu söyledi. Gözaltına alınan şüpheliler hakkında da bilgi veren Loveless, zanlıların “32 yaşında siyah bir İngiliz vatandaşı” ile “35 yaşında Karayip kökenli bir İngiliz vatandaşı” olduğunu, “cinayete teşebbüs” suçlaması ile haklarında soruşturma başlatıldığını belirtti.
Olay, Cumartesi akşamı İngiltere’nin kuzeyindeki Doncaster kentinden başkent Londra’ya giden bir trende meydana geldi. Saldırı sonrasında tren Cambridge yakınlarındaki Huntingdon’da durduruldu, olay yerine çok sayıda silahlı polis gönderildi.
Cambridgeshire polisi, yerel saatle 19.30 civarında bir trende çok sayıda kişinin bıçaklı saldırıya uğradığına dair ihbar aldıklarını, ilk yardım ve sağlık ekipleri ile çok sayıda ambulans ve üç helikopterin derhal Huntingdon Tren İstasyonu’na gönderildiğini belirtti.
Demiryolu şirketi Londra Kuzey Doğu Demiryolları (LNER) hizmet verdiği tüm hatlarda tren seferlerinin durdurulduğunu açıkladı. LNER, İngiltere’nin doğusunda ve İskoçya’da hizmet veriyor.
Starmer: Son derece endişe verici
İngiltere Başbakanı Keir Starmer, olayın “son derece endişe verici” olduğunu ifade etti. Starmer sosyal medya platformu X’ten yaptığı paylaşımda “Huntingdon yakınlarında trende meydana gelen korkunç olay son derece endişe verici” ifadelerini kullandı. Olaydan etkilenenlere geçmiş olsun dileklerini ileten Starmer, ilk yardım ekiplerine de teşekkür etti.
Hükümet verilerine göre, İngiltere ve Galler’de 2011 yılından beri bıçaklı saldırılarda artış kaydedildi. Buna göre, 2024 yılında bıçakla işlenen yaklaşık 50 bin suç kayıtlara geçti. Starmer, daha önce yaptığı bir açıklamada bu durumu “ulusal kriz” olarak nitelendirmişti. Hükümet, bıçaklı saldırıları önlemek için tedbirler almaya çalışıyor. Geçen yıl pala ve zombi bıçağı gibi bıçaklar yasaklandı. İçişleri Bakanlığı Çarşamba günü yaptığı açıklamada bıçakla işlenen suçların sayısını 10 yıl içinde yarıya indirme çabaları kapsamında yaklaşık 60 bin bıçağın “ele geçirildiğini veya yetkililere teslim edildiğini” belirtti. Ülkede kamuya açık yerlerde bıçak taşıyanlara dört yıla kadar hapis cezası öngörülüyor.
Ekim ayı başında Manchester’da bir sinagoga düzenlenen saldırıda bir kişi hayatını kaybetmiş, bir kişi de polisin yanlışlıkla ateş etmesi sonucu ölmüştü. İngiliz polisi olayı “terör saldırısı” olarak nitelendirmişti.
Kaynak: DW Türkçe