ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıması sonrası bugünü ‘Öfke Günü’ ilan eden Hamas’tan yeni intifada çağrısı gelirken Kudüs, Gazze ve Batı Şeria’da protestolar yapıldı. Eylemlerde 200’den fazla kişinin yaralandığı açıklandı. Gazze sınırındaki olaylarda 1 kişi hayatını kaybetti.
İsrail güvenlik güçleri 15.00 sularında Kudüs’teki Şam Kapısı önünde protestoculara müdahale etti.
Polis bazı eylemcileri gözaltına aldı.
Sabah saatlerinde İsrail Kudüs’e yüzlerce ek polis kuvvetini konuşlandırmıştı.
BATI ŞERİA VE GAZZE’DE 200 YARALI
Cuma namazının ardından Batı Şeria’daki El Halil, Beytüllahim ve Ramallah’ta İsrail güvenlik güçleri ile yüzlerce Filistinli arasında çatışma çıktı.Sputnik’e konuşan Filistin Kızılayı temsilcisiErab Fukaha Batı Şeria ve Kudüs’te İsrail güvenlik güçleri ile Filistinliler arasında çıkan çatışmalarda yaralananların sayısının 217 olduğunu duyurdu.
Fukaha Gazze’de de yaralı sayısının 16 olduğunu söyledi.
Eylemciler İsrail askerlerine taş ve molotof kokteyli atarken, askerler göz yaşartıcı gaz ve plastik merminin yanı sıra gerçek mermi de kullandı.
Göstericiler bazı noktalarda lastikleri ateşe verdi.
İsrail ordusunun Gazze ve Batı Şeria’da 30 noktada eylemcilere müdahale ettiği belirtildi.
En az 6 kişinin gözaltına alındığı kaydedildi.
’13 KİŞİ GERÇEK MERMİYLE YARALANDI’
Filistin Kızılayı Gazze ve Batı Şeria’da 13 kişinin gerçek mermiyle, 47 kişinin ise plastik mermiyle yaralandığını duyurdu.
17.11 itibarıyla da Gazze sınırından ilk can kaybı haberi geldi.
ÜRDÜN’DE BİNLERCE KİŞİ TOPLANDI
Öte yandan çok sayıda Filistinli mültecinin yaşadığı Ürdün’de de başkent Amman’da binlerce kişi ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma kararını protesto etmek için toplandı.
İsrail ve ABD bayrakları yakan eylemciler hükümetlerine İsrail ile ilişkiyi kesmesi çağrısında bulundu.