Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası, öğretmenlerin 13 gündür devam ettiği açlık grevine son verildiğini açıkladı.
Sendika tarafından yapılan açıklamada, “Arkadaşlarımızın, ailelerimizin hayatı ve yaşayabilecekleri olumsuz durumlar karşısında sorumlu davranıyor, kamuoyunun ve kamuoyunun temsiliyetini üstlenmiş aydın, akademisyen, sanatçı dostların çağrısına karşılık veriyor, Ankara’daki direnişimize ara veriyor, açlık grevimizi sonlandırıyoruz” denildi.
Özel sektör öğretmenleri uzun süredir taban maaş hakkı, iş güvencesi ve özlük haklarının iyileştirilmesi için çeşitli eylemler düzenliyor.
Sendika, eğitim emekçilerinin çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve öğretmenlik mesleğinin itibarının korunması için yasal düzenleme çağrısı yapıyor.
Öğretmenler, açlık grevi sırasında ve öncesinde yaptıkları eylemler boyunca birkaç defa polis müdahalesi ile karşılaştı.
Açlık grevini sonlandıran sendika, farklı illerde farklı şekillerde eylemlerini sürdüreceğini ifade etti.
“İşveren derneklerinin temsilcilerini, Milli Eğitim Komisyonu üyesi vekilleri, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’i, Adalet ve Kalkınma Partisi Grup Başkanvekillerini çözüme çağırıyoruz” denildi.
Ayrıca Temmuz ortasına kadar çözüm sağlanamazsa “mücadelenin aynı kararlılıkla muhataplara en yakın nokta olan Ankara’ya taşınacağı” duyuruldu.
Kaynak,X/@ogretmensendika
Sendika 16 Haziran’da açlık grevini “Bize verilen sözler tutulana kadar, bize hak verdiğini söyleyen ve çözüm sözleri veren başta Yusuf Tekin, Ayşen Gürcan olmak üzere bürokratlar bizimle aynı masaya oturana kadar aç kalacağız” diyerek duyurmuştu.
Açıklamada mülakat mağduru öğretmenlerinin atanma hakkı ile özel sektör öğretmenlerinin insanca çalışma koşulları talebinin bu mücadelenin parçası olduğu belirtilmişti.
Sendikanın sosyal medya hesabından da “Yoksulluğu, güvencesiliği iliklerimize kadar yaşıyoruz biz! Sizin öğretmenlere reva gördüğünüz iki lokma yemeği reddediyoruz! Sözler tutulana, eğitim komisyonu toplanana, o masa kurulana kadar açlık grevindeyiz!” denilmişti.
Sendika Milli Eğitim Komisyonu toplanması çağrısında da bulunmuştu.
Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası ve mülakat mağduru öğretmenler süresiz açlık grevine başlamıştı.
Açlık grevi devam ederken 18 Haziran’da iki öğretmen hastaneye kaldırıldı.
Hastaneye kaldırılan iki öğretmene gerekli sağlık müdahalelerinin yapıldığı duyuruldu.
Kaynak,X@EĞİTİMSEN
Sendikanın çağrısıyla öğretmenler, sektördeki güvencesiz çalışma koşulları, düşük ücretler ve atama sorunlarına dikkat çekmek için 14 Haziran’da Ankara’da bir araya gelmişti.
TBMM önünde ve Milli Eğitim Bakanlığı önünde toplanıp Meclis önünde basın açıklaması yapmak isteyen öğretmenlere polis müdahale etmişti.
Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası, aynı gün 41 kişinin gözaltına alındığını ve ardından herkesin serbest bırakıldığını açıkladı.
Gözaltılar sonrasında sendikanın sosyal medya hesabında yapılan açıklamada, “Güvenpark’ta polisin sert müdahalesiyle gözaltına alınan arkadaşlarımız ve bize verilen sözlerin tutulduğunu görene kadar vazgeçmiyoruz!” denildi.
Sendika, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’i istifaya çağırdı.
Sendika, eylem öncesinde yaptığı açıklamada, “Öğretmenler, insanca çalışma ve yaşam koşulları talebini bir kez daha güçlü biçimde dile getirecek. Çünkü eğitim emekçilerinin karşı karşıya bırakıldığı güvencesizlik, düşük ücretler ve hak kayıpları artık ertelenebilecek meseleler değildir” ifadelerine yer verilmişti.
Sorunlar için çözüm üretmek yerine yetkililerin “beklemek, oyalamak ve sorumluluğu ertelemek” yönünde tercih yaptığı ifade edilen açıklamada, “Öğretmenler haklı taleplerinden vazgeçmeyecek” denildi.
Kaynak: BBC Türkçe