Ankara Valisi Vasip Şahin, ‘son zamanlarda’ başkentte sahte içkiden 33 kişinin hayatını kaybettiğini ve 20 kişinin hastanelerde yoğun bakımda tedavi altında olduğunu açıkladı.
Cuma günü Anafartalar Şehit Kamil Arslan Polis Merkezi Amirliği Açılış Töreni’ne katılan Şahin, burada yaptığı konuşmada sahte içki operasyonları sonucu 102 ton etil ve metil alkol ele geçirildiğini söyledi. Bunun 62 tonunun Düzce ve Konya’da yakalandığını, yaklaşık 40 tonun ise Ankara içinde ele geçirildiğini belirtti.
Şahin sahte içki üretip satan 32 kişinin gözaltına alındığını bunların 13’ünün tutuklandığını, 17’sinin ise tutuklama talebiyle sevk edildikleri adli birimlerce adli kontrol şartıyla serbest bırakıldığını söyledi.
İstanbul’da da geçen ay 38 kişi ölmüştü
İstanbul’da Ocak ayı içinde sahte içki nedeniyle 38 kişi hayatını kaybetmişti.
Ölümler sonrası yapılan polis operasyonlarında 29 ton sahte içki ele geçirildi, 64 işletme kapatıldı. Gözaltına alınan 15 kişiden dördü ‘kasten adam öldürme’ suçundan tutuklandı.
Sahte içki ölümleri
Son yıllarda fiyatların ve vergilerin artmasıyla Türkiye’de sahte içki tüketiminden kaynaklanan ölümlerde artış yaşanıyor. Özellikle yılbaşı gibi tüketimin yoğun olduğu dönemlerde yasa dışı yollardan üretilen içki ürünleri piyasaya sürülüyor. Bu ürünler genellikle merdiven altlarında üretiliyor ve ayrıca insan sağlığına ciddi zarar verebilecek metanol gibi maddeler içeriyor.
Uzmanlar, vatandaşları bandrolsüz veya şüpheli içki satın almamaları konusunda uyarıyor. Sahte içkinin kokusu, rengi veya tadı normal içkilerden kolayca ayırt edilemeyebilir. Bu nedenle tüketicilerin yalnızca güvenilir kaynaklardan alkol satın alması gerektiği belirtiliyor.
Sahte içki tüketen kişilerde genellikle 12-24 saat içinde baş ağrısı, mide bulantısı, görme kaybı, bilinç kaybı gibi belirtiler ortaya çıkıyor.