AP’de Türkiye ile müzakerelerin askıya alınması çağrısı
Avrupa Parlamentosu (AP) bir kez daha Türkiye ile üyelik müzakerelerinin askıya alınması çağrısında bulundu. Avrupa Komisyonu ise durumda değişiklik olmazsa müzakerelerin askıya alınması yönünde görüş belirteceği mesajını verdi.
Daha önce Ankara ile üyelik müzakerelerinin askıya alınması çağrısını temmuz ayında oyladığı bir kararla yapan AP bu hafta Strasbourg’da bir kez daha Türkiye-AB ilişkilerini tartıştı.
Deutsche Welle Türkçe’nin haberine göre Strazburg’da devam eden AP Genel Kurulunda ‘AB ve Türkiye İlişkisi’ konulu oturumda siyasi gruplar adına yapılan konuşmalarda Ankara ile katılım müzakerelerinin askıya alınması konusunda mesaj verildi.
HAHN: MEVCUT GİDİŞATI TERSİNE ÇEVİRMEMİZİN ACİLİYETİNİ DİLE GETİRDİK
Oturumun açılışında Avrupa Komisyonu adına söz alan Genişleme ve Komşuluk İlişkilerinden sorumlu üye Johannes Hahn, Türkiye-AB ilişkilerindeki gerilemeye dikkat çekti.
Türkiye’nin ‘kendi çıkarı için’ insan hakları ve bazı AB üyesi ülkelerle ikili ilişkilerinde ivedi adımlar atması gerektiğini söyleyan Hahn, “Türk muhataplarımızla son görüşmemizde, ilişkilerimizin uzun boylu olabilmesi için mevcut gidişatı tersine çevirmemizin aciliyetini dile getirdik. Türkiye, stratejik bir bölgede Avrupa Birliği’nin kilit bir ortağıdır. Biz ortağız, zor bir ortaklık ama çok sayıda temel konu hakkında iş birliği yapıyoruz. Açık, dürüst ve eleştirel, bazen yapıcı, bazen de çok çetin bir diyaloğa sahibiz” değerlendirmesinde bulundu.
‘MEVCUT DURUM DEĞİŞMEZSE…’
Avrupa Komisyonu’nun Türkiye hakkındaki raporunu en geç ilkbahar 2018’de açıklayacağını bildiren Hahn, “Mevcut durum değişmezse rapora ne yazacağımı hayal etmek için fazla siyasi fanteziye gerek yok” ifadelrini kullandı.
PREDA: ÜYELİK HEDEFİNİ MASADAN KALDIRIRSAK YERİNE NE KOYACAĞIZ?’
Oturumda AP’nin sayıca en önemli grubu olan Hristiyan Demokratlar (EPP) adına konuşan Rumen parlamenter Christian Dan Preda, üyelik müzakerelerine ‘geçici mola verilmesi’ fikrini dile getirdi.
Parlamentoda sürekli Türkiye’deki gelişmelerin ele alındığını dile getiren Preda, “Bu yıl üçüncü kez Türkiye konusunu ele aldık, aslında bir karar verme zamanı gelmiştir. Masadan üyelik hedefini kaldırırsak yerine ne koyacağız, hangi hedefi koyacağız. AB olarak buna karar vermeliyiz.” diye konuştu.
Göç ve ticaret alanlarında ortaklık fikrini de gündeme getiren Dan Preda, AB bütçesinden Türkiye’ye ayrılan payın Türk sivil toplumuna dağıtılması önerisinde bulundu.
PİRİ: ADAY STATÜSÜ KALSIN
AP sosyal demokratları (S&D) adına konuşan AP Türkiye Raportörü Kati Piri, AP’nin ‘müzakerelerin askıya alınması’ kararında değişiklik olmadığını, bu kararın AB liderleri tarafından da benimsenmesi çağrısında bulundu.
‘Türk hükümeti ile Türk toplumu arasında ayrım yapılması gerektiğini’ söyleyen Hollandalı parlamenter AP’nin Türkiye ile üyelik müzakerelerinin askıya alınmasını savunmakla birlikte, ‘aday ülke statüsünün kaldırılmasını istemediğini’ ifade etti.
TANNOCK: BATI’NIN DEMOKRATİK NORMLARINDAN SAPTI
Muhafazakar Grup (ECR) adına konuşan İngiliz parlamenter Charles Tannock ise Türkiye’nin ‘Batı’nın demokratik normlarından saptığını” söyledi.
NATO üyesi Türkiye’nin Rusya’dan S-400 füze savunma sistemi satın almasını gündeme getiren Tannock, müzakerelerin sonlandırılmasının zamanının geldiğini savundu.
LAMBSDORFF: KATILIM SÜRECİ ÖLDÜ
Liberal Grup (ALDE) adına söz alan Alman parlamenter Alexander Lambsdorff da Türkiye’nin ‘uzun süredir Kopenhag siyasi kriterlerini yerine getiren ülke olmaktan çıktığını’ savunup, Avrupa Komisyonu’nu bu durumu dikkate alarak katılım müzakerelerinin durdurulması yönünde görüş belirtmeye çağırdı. Katılım sürecinin ‘öldüğünü’ savunan Alman parlamenter, Türkiye ile yeni bir ilişki düşünülmesi gerektiğini söyledi.
Birleşik Sol Grup (GUE) adına söz alan Fransız parlamenter Marie-Christine Vergiat da Ankara ile müzakerelerin askıya alınmasını talep ederek, Türkiye hakkında alınacak kararların ‘İslamofobi üzerine değil, hukuk devleti ve insan hakları temeline oturtulması”‘gerektiğini dile getirdi.
Vergiat, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in seçim kampanyasına Türkiye’nin AB üyeliğini alet ettiğini de söyledi.
KELLER: ELİMİZDE GÜMRÜK BİRLİĞİ GİBİ BİR KOZUMUZ VAR’
Yeşiller Grubu adına söz alan Alman parlamenter Ska Keller ise Türkiye’ye bir ‘mesaj gönderilmesi’ konusunda şüphe olmadığını, ancak ‘Türkiye’nin Erdoğan, Erdoğan’ın da Türkiye olmadığının unutulmaması gerektiğini’ söyledi.
“Gümrük Birliği gibi bir kozumuz var elimizde ve Türkiye’ye karşı bu kozu kullanabiliriz” diyen Keller, insan hakları alanında ilerleme kaydedilmediği sürece bu dosyanın açılmaması çağrısında bulundu.
Aynı zamanda AP Yeşiller Grubu eş başkanı olan Keller, Türkiye’ye silah ambargosu uygulanmasını da istedi.
FLECKENSTEIN: MERKEL’İN ELEŞTİRİLERİNİ KİMSE DESTEKLEMEDİ
Sosyal Demokrat Grubu’nun (S&D) Başkan Yardımcısı Knut Fleckenstein ise Almanya Başbakanı Merkel’in Türkiye hakkındaki çağrılarının destek bulmadığına işaret ederek, “(Gelecek ay yapılacak) AB Liderler Zirvesi’nde bir ortak karara varılabileceğini sanmıyorum. Merkel’in eleştirilerini kimse desteklemedi” dedi.
Bir başka Alman üye Renate Sommer, “Başka bir ülke ile buna benzer bir ilişkimiz olsaydı AB’nin tavrı çok daha sert olurdu. Türkiye’ye karşı bir şey yapamıyoruz. Bu da AB’yi gülünç duruma düşürüyor” şeklinde konuştu.
FERRAND: BUGÜNÜN GERÇEK HASTA ADAMI AB’DİR’
Avrupa’nın 7 ülkesinden siyasilerin kurduğu aşırı sağcı Uluslar ve Özgürlükler Avrupa’sı Grubunun (ENF) Fransız üyesi Edouard Ferrand ise AB yetkililerinin tavrını eleştirerek, “Bir asır önce Türkiye’den Avrupa’nın hasta adamı olarak bahsediyorduk ama sanıyorum bugünün gerçek hasta adamı Avrupa Birliği’dir” ifadelerini kullandı. Ferrand, “Türkiye’yi hiç bir sonucu olmayacak müzakere masasına davet ettiniz. Göçmenleri AB üyeliği karşılığında değiş tokuş yapmayı istediniz. Avrupa halkı felaket projenizi istemiyor. Yolunuzu şaşırdınız. Türkiye, büyük ülke, bu büyük halk, sizin teklifinizden farklı bir şey hak ediyor. Sonu belli olan bir süreçte hem Türkiye’ye, hem de AB’ye zaman kaybettirdiniz” diye konuştu.
AP, gelecek ay Strasbourg’da yapılacak genel kurul oturumları sırasında Türkiye-AB ilişkileri konusunda bir de karar oylayacak.
Sputnik
-
Gazze ateşkesi başladı: ‘Evin önüne çadır kurup mahallemizde kalacağız’
-
Meteorolojiden kar, buzlanma ve çığ uyarısı
-
Trump’a karşı ‘Kadınlar Yürüyüşü’, ‘Halk Yürüyüşü’ adıyla geri dönüyor
-
Gazze: İsrail kabinesi anlaşmayı onayladı, Pazar sabahı ateşkes başlıyor
-
Rusya ve İran arasında “Kapsamlı Stratejik Ortaklık Anlaşması” imzalandı
-
İsrail güvenlik kabinesi Gazze’de ateşkes anlaşmasını onayladı
HABER LİSTESİ
-
01
Gazze ateşkesi başladı: ‘Evin önüne çadır kurup mahallemizde kalacağız’Gazze’de ateşkes ve rehine takasını içeren anlaşmanın ilk aşamasının bu sabah 08.30’da yürürlüğe girmesi rehinelerin isimleri ile ilgili sorun nedeniyle gecikti. Ateşkes üç saatlik bir gecikmenin ardından başladı. Güneydeki siviller kuzeydeki evlerine doğru toplu halde yıkıntılar arasından geçerek ilerlemeye başladı. Gazze’deki evine dönüş yolunda Reuters haber ajansına konuşan Saleem Nabhan, “Evlerimiz yerle bir oldu. Bu […]
-
02
Meteorolojiden kar, buzlanma ve çığ uyarısı* Meteoroloji, Karadeniz’de sağanak yağış beklerken Doğu Anadolu ve Karadeniz çevresinde kar beklendiğini açıkladı. Vatandaşlara çığ ve buzlanmaya dikkatli olmaları önerildi. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün (MGM) son değerlendirmelerine göre, Türkiye’nin kuzey kesimlerinde yer yer çok bulutlu hava hakim olacak. Orta ve Doğu Karadeniz kıyılarında yağmur ve sağanak yağış, Doğu Karadeniz’in iç kesimleri ile Ardahan çevrelerinde ise karla karışık yağmur ve kar yağışı […]
-
03
Trump’a karşı ‘Kadınlar Yürüyüşü’, ‘Halk Yürüyüşü’ adıyla geri dönüyorDesteği genişletmek amacıyla ‘Halk Yürüyüşü’ olarak adlandırılan miting için, cumartesi günü on binlerce kişinin Washington DC’de bir araya gelmesi bekleniyor. Tarihi ilk yürüyüşten bu yana sekiz yıl geçen ‘Kadınlar Yürüyüşü’ (Women’s March), seçilmiş Başkan Donald Trump’ın yemin töreninden hemen önce Cumartesi günü başkent Washington DC’de geri dönüyor. Cumhuriyetçilerin pazartesi günü yemin ederek göreve başlamasından önce, […]
-
04
Gazze: İsrail kabinesi anlaşmayı onayladı, Pazar sabahı ateşkes başlıyorİsrail’de güvenlik kabinesi, Gazze için ateşkes anlaşmasının onayladı. Ateşkes ve rehine takasını içeren anlaşmanın ilk aşaması Pazar sabahı 8.30’ta başlayacak. Pazar günü üç rehinenin serbest bırakılması ve Kızıl Haç’a teslim edilmesi bekleniyor. Karşılığında ise serbest bırakılan Filistinli mahkumlar olacak ve İsrail askerleri bazı bölgelerden çekilmeye başlayacak. Anlaşmanın açıklandığı Çarşamba gününden bu yana 100’den fazla Filistinli […]
-
05
Rusya ve İran arasında “Kapsamlı Stratejik Ortaklık Anlaşması” imzalandı* Rusya ve İran arasındaki Kapsamlı Stratejik Ortaklık Anlaşması, önümüzdeki beş yıllık dönemler için otomatik uzatma ile 20 yıllığına imzalandı. Kapsamlı Stratejik Ortaklık Antlaşması‘nın metni Kremlin’in resmi internet sitesinde yayımlandı. Belgede, “Bu Antlaşma onaya tabi olacak ve akit tarafların ilgili iç prosedürleri yerine getirdiklerine dair son yazılı bildirim tarihinden itibaren 30 (otuz) gün sonra yürürlüğe […]