Arap Birliği’nin 34’üncü zirvesi Cumartesi günü Irak’ın başkenti Bağdat’ta başladı.
ABD Başkanı Donald Trump’ın Körfez turunun hemen ardından gerçekleşen zirveye gelen ilk Arap lider, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas oldu.
Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi ve Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad El Sani de cumartesi sabahı zirveye katılmak üzere Bağdat’a gelen isimler arasındaydı.
New Arab’a konuşan ve adı açıklanmayan diplomatik bir kaynak ise Körfez ülkelerinin çoğunun bakanlar tarafından temsil edileceğini söyledi.
34’üncü zirvenin ana konusu diğer bölgesel krizlerin yanı sıra Gazze Savaşı olacak.
Trump, önceki aylarda Gazze’nin Amerikan himayesine gireceğini ve bölgeyi “Orta Doğu’nun Rivierası” haline getireceğini ilan etmişti. Trump’ın Gazzelileri komşu ülkelere gönderme planı ise Arap dünyasının tepkisini çekmişti.
ABD Başkanı, Suudi Arabistan ve Katar dahil olmak üzere haftanın önemli bir kısmını Körfez turunda geçirdi. Ancak Arap Zirvesi’ne katılması beklenmiyor.
Zirveye Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’in katılması beklenirken, İsrail’in Gazze’deki saldırılarını sert bir dille eleştiren İspanya Başbakanı Pedro Sanchez’in de zirveye konuk olacağı belirtiliyor.
Kahire kararları onaylanacak
Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, Bağdat görüşmelerinde, Trump’ın önerisine alternatif olarak Gazze’nin yeniden inşasını desteklemek üzere mart ayında Kahire’de düzenlenen zirvede alınan kararların onaylanacağını söyledi.
Mart ayında Kahire’de düzenlenen acil zirvede Arap liderler, yaklaşık 2 milyonluk nüfusun yerinden edilmeden Gazze Şeridi’nin yeniden inşasına yönelik bir planı görüşmüştü.
Irak’ta tutukluydu: Şara zirveye katılmayacak
Zirvede Suriye’yi geçiş hükümetinin Dışişleri Bakanı Esad eş-Şibani temsil edecek.
Şam’daki yeni hükümetin lideri Ahmed eş-Şara ise zirveye katılmayacak. Irak’ta bazı siyasetçilerin Şara’nın ziyaretine karşı çıktığı ileri sürülüyor.
Şara El Kaide üyesi olduğu iddiasıyla Irak’ta tutuklanmış ve yıllarca hapis yatmıştı. Halen Irak’ta terörizm suçlamasıyla hakkında tutuklama kararı var.
Suriye’de Mart 2011’de başlayan iç savaş sırasında, çok sayıda Iraklı Şii milis, eski Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’la birlikte savaştı. Bu nedenle, Şara Irak’taki Şiiler için tartışmalı bir isim.
İran’la nükleer görüşmeleri
Zirve aynı zamanda İran’ın ABD ile devam eden nükleer görüşmelerinin bir parçası olarak gerçekleşiyor.
Associated Press’e konuşan ve İsminin açıklanmasını istemeyen Iraklı bir siyasi yetkili, İran Kudüs Gücü Komutanı İsmail Gaani’nin zirve öncesinde Bağdat’ı ziyaret ederek “nükleer anlaşma için İran-ABD müzakerelerine destek mesajları ilettiğini” söyledi.
İddiaya göre Gaani, İran’a uygulanan yaptırımların kaldırılmasını talep etti.