Avrupa Birliği’nde ‘Trump paniği’: ‘Yavaş ve acı verici bir düşüşle karşı karşıya kalabiliriz’

Avrupa - 9 Kasım 2024 17:50 A A
Budapeşte’de bir araya gelen Avrupa Birliği liderleri, ABD’de seçimleri kazanan Donald Trump’ın korumacı ticaret politikaları tehdite varacak sonuçları doğurabileceği sebebiyle bloğun zayıflayan rekabet gücünü arttırmayı amaçlayan bir deklarasyon imzaladı.
Budapeşte’de yapılan toplantıda ‘Önce Amerika‘ korumacılığının yaklaşma tehlikesine karşı olarak AB, büyüme ve verimliliğin artırılması gerektiği konusunda fikir birliği sağladıklarını beyan ettikleri bir bildiri imzaladı.
Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen yaptığı açıklamada, bloğun inovasyonun önünde çok fazla engel bulunduğunu ve bilhassa yeni kurulan şirketler için bürokrasiyi büyük ölçüde azaltması, yatırımları arttırması, sermayeye erişimi kolaylaştırması ve verimliliği arttırması gerektiğini söyledi.
İlerlemenin temelinin bu olduğu konusunda geniş bir mutabakat var” diyen von der Leyen, blok genelinde startup’lar için planlanan ‘tek kural kitabının‘ yanı sıra AB’de ABD’ye kıyasla üç ya da dört kat daha yüksek olan enerji fiyatlarını düşürmeye yönelik adımların altını çizdi.
Avrupalı yetkililerin ayrıca Trump‘ın dönüşünden sadece NATO’ya karşı düşmanlığı ve Ukrayna konusundaki kararsızlığı nedeniyle değil, aynı zamanda ABD’den yeterince ithalat yapmadığı için AB’ye ‘büyük bir bedel ödetme’ tehdidinin ekonomik sonuçları nedeniyle de endişe duyduğu ifade edildi.
Zirveye ev sahipliği yapan Macaristan Başbakanı Viktor OrbanTrump‘ın Brüksel’le ve AB liderlerinin birçoğuyla rutin olarak ters düşen ABD ile ‘keskin anlaşmazlıklar olmadığını‘ zira ‘rekabetçilik konusunda tam bir mutabakat içinde olunduğunu’ söyledi.
ABD ve Çin’den daha düşük büyüme seviyeleri, düşük verimlilik ve dünya ticaretinde azalan pay ile karşı karşıya kalan ortak amacın ‘Avrupa’yı yeniden büyük yapmak‘ olduğunu söyleyen Orban, rekabetçiliğin ‘ideolojik değil, sadece pragmatik‘ olduğunu sözlerine ekledi.

‘Yavaş ve acı verici bir düşüşle karşı karşıya kalabiliriz’

İtalya başbakanı Giorgia Meloni toplantı ise toplantıda yaptığı konuşasmında, “ABD’nin sizin için ne yapabileceğini sormayın, Avrupa’nın kendisi için ne yapması gerektiğini sorun. Avrupa bir denge bulmalıdır. Biz ne yapmamız gerektiğini biliyoruz” cümlesini kaydetti.
Avrupa Parlamentosu Başkanı Roberta Metsola ise rekabetçiliğin ‘sadece moda bir sözcük‘ olmadığını belirtiği konuşmasında, “Eğer yüzyılın başından bu yana ABD ile aynı büyümeyi gösterseydik, Avrupa’da 11 milyon daha fazla istihdam olacaktı. ABD seçimlerine tepki vermekle yetinemeyiz, harekete geçmeliyiz” cümlesini kaydetti.
Liderlerin tartışmalarının temelinde Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi‘nin, yıllardır süren durgunluğu sona erdirmek için harekete geçilmediği takdirde bloğun ‘yavaş ve acı verici bir düşüşle‘ karşı karşıya kalacağı uyarısında bulunduğu sert bir rapor yer aldı.
Covid pandemisi ve Ukrayna krizinin uluslararası ticaretin kurallarını değiştirdiğini öne süren Draghi‘nin raporunda, AB’nin yıllık ekonomik çıktısının yaklaşık yüzde 5’ine denk gelen, blok ekonomisine yılda 800 milyar euro kadar ek yatırım yapılması çağrısında bulunuldu.
Draghi‘nin acilen ihtiyaç duyulan ilave yatırımların finansmanına yönelik önerileri arasında Almanya ve Hollanda gibi blokta geleneksel olarak daha ‘tutumlu‘ olan ülkelerin hoşuna gitmeyen, tartışmalı bir seçenek olan daha fazla ortak borçlanmanın da yer aldığı belirtildi.
Zirveye katılan 27 AB devlet ve hükümet başkanına raporunu ayrıntılı bir şekilde sunan Draghi yaptığı açıklamada bloğun artık hayati kararları erteleyemeyeceğini belirterek ‘bugün aciliyet duygusunun bir hafta öncesine göre daha büyük olduğunu‘ söyledi.

‘Avrupa Ukrayna’ya verdiği desteği yeniden düşünmeli’

Macaristan Başbakanı Viktor Orban yaptığı açıklamada, Avrupa’nın Ukrayna’ya verdiği desteği yeniden düşünmesi gerektiğini belirterek Trump‘ın zaferinden sonra bloğun karşı karşıya olduğu bir diğer acil konunun Urakyna olduğunu belirterek şu cümleleri kaydetti:
Amerikalılar bu savaşı bırakacaklar; her şeyden önce savaşı teşvik etmeyecekler. Avrupa bu savaşı tek başına finanse edemez. Bazıları hala bu kayıp savaşa muazzam miktarlarda para göndermeye devam etmek istiyor, ancak yeni duruma uyum sağlamamız gerektiğini ihtiyatlı bir şekilde savunanların sayısı da artıyor.

Rekabetçilik bildirisi neyi amaçlıyor?

Zirve’nin ardından rekabetçilik konusunda yayımlanan Budapeşte bildirisinde, “Yeni jeopolitik gerçekler ve ekonomik ve demografik zorluklar karşısında, AB liderleri olarak, ortak ekonomik refahımızı güvence altına almaya, rekabet gücümüzü artırmaya, AB’yi dünyanın ilk iklim nötr kıtası yapmaya ve AB’nin egemenliğini, güvenliğini, dayanıklılığını ve küresel etkisini garanti altına almaya kararlıyız” ifadesi kullanıldı.
Karşı karşıya olduğumuz rekabet zorlukları, hem kamu hem de özel finansmanı harekete geçirerek önemli yatırımlar gerektirecektir” değerlendirmesinin yer aldığı bildiride, hedefler doğrultusunda tüm araçları araştırmaya ve bunlardan yararlanmaya kararlı olunduğu kaydedildi.
Bildiride, yeni mali araçlar ve öz kaynakların geliştirilmesi üzerine de çalışılacağı vurgulandı.
*
Kaynak: anlatilaninotesi.com
Avrupa - 17:50 A A
BENZER HABERLER

HABER LİSTESİ

  • 01
    Cumhurbaşkanı Erdoğan Macaristan Başbakanı Orban ile bir araya geldi
    * Cumhurbaşkanı Erdoğan, Macaristan Başbakanı Viktor Orban’ı kabul etti. Görüşmede bölgesel ve küresel konular ele alındı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Macaristan Başbakanı Viktor Orban‘la bir araya geldi. Görüşmede iki ülke arasındaki ilişkiler, bölgesel ve küresel konular ele alındı. Erdoğan, Suriye’de yaşanan son gelişmelerin Türkiye’nin insani ve vicdani dış politikasının ne kadar isabetli olduğunu ortaya koyduğunu, terörle mücadele, Suriye’nin […]
  • 02
    ABD Dışişleri Bakanı Blinken Ankara’da: Erdoğan ile Suriye’yi görüştü
    Suriye’de Esad yönetiminin devrilmesinin ardından ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Türkiye’yi ziyaret etti. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Perşembe geç saatlerde başkent Ankara’ya iniş yaptı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la görüşen Blinken’ın gündeminde Suriye’deki görüşmeler vardı. Cumhurbaşkanı, Blinken’ı Ankara Esenboğa Havalimanı’nda kabul etti. ABD’li bakanı Dışişleri Protokol Genel Müdürü Büyükelçi Ahmet Cemil Miroğlu ve […]
  • 03
    Ölümden Sonraki Hayat (4) (Reenkarnasyon)
    Hasan Kanaatlı h.kanaatli@hotmail.com Bu bölümde ölümden sonraki hayat ile ilgili “reenkarnasyon” konusunu ele alıp incelemeğe çalışacağız! Acaba “reenkarnasyon/tenasüh” diye bir şey var mıdır yok mudur? Yapılan araştırmalarda görüleceği üzere bu inanış (reenkarnasyon), eskiden beri var olan bir inanıştır ve özellikle de doğu ve uzak doğu inanışlarında mevcuttur! Yani Hindu, Buda, Tao ve Konfüçyüs gibi inanışlar […]
  • 04
    İstanbul’daki barajların doluluk oranı açıklandı
    * İstanbul’da son iki haftadaki yağışlar, baraj doluluk oranlarında bir nebze artış sağladı. İSKİ’nin açıkladığı verilere göre, 29 Kasım’da yüzde 28.3 olan doluluk oranı, bugün yüzde 30’a yaklaştı. İstanbul’da uzun süredir yaşanan kuraklık, barajlardaki su seviyelerinin kritik düzeylere düşmesine neden olmuştu. Ancak son iki haftada etkili olan yağışlar, doluluk oranlarında hafif bir artış sağladı. İSKİ tarafından bu […]
  • 05
    Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde birinci reaktörün türbin şaftı başarıyla döndürüldü
    * Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde (NGS) ilk olarak devreye alınması planlanan birinci reaktörün türbin şaftı başarıyla döndürüldü. Akkuyu NGS 1. Güç Ünitesi Türbin Tesisi montajının tamamlanması nedeniyle bir tören düzenlendi. Akkuyu NGS’de düzenlenen törene Bakan Bayraktar’ın yanı sıra Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom‘un Genel Müdürü Aleksey Lihaçev ile santralde görev yapan çalışanlar katıldı. Törende bir konuşma yapan Bakan Bayraktar, […]