BM Genel Sekreteri: Kıbrıs görüşmelerinde ‘anlamlı bir ilerleme’ kaydedildi

DİPLOMASİ - 19 Mart 2025 02:21 A A

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, İsviçre’nin Cenevre kentinde düzenlenen Kıbrıs görüşmelerinin ardından yaptığı açıklamada, tarafların anlamlı bir ilerleme kaydettiğini belirtti.

Guterres’in çağrısı üzerine 17-18 Mart tarihlerinde Kıbrıs için düzenlenen gayri resmi görüşmelere Kıbrıs Cumhuriyeti ve adadaki Türk yönetiminin temsilcileri ile garantör ülkeler Türkiye, Yunanistan ve İngiltere katıldı.

Guterres, görüşmelerde “yeni bir atmosferin” olduğunu vurgulayarak liderlerin dört girişim üzerinde uzlaşma sağladığını belirttti.

BM Genel Sekreteri bunları, iki bölge arasında dört geçiş noktasının açılması, mayınların temizlenmesi, gençlik konusunda teknik komite kurulması, madencilik alanlarına etkileri de dahil olmak üzere çevre ve iklim değişikliği konusunda girişimler; tampon bölgede güneş enerjisi ve mezarlıkların restorasyonu olarak sıraladı.

Taraflar arasındaki bir sonraki görüşme Temmuz ayında gerçekleşecek.

BM Genel Sekreteri sıradaki adımları belirlemek üzere yeni bir kişisel bir temsilci atayacak.

Nikos Hristodulidis, Antonio Guterres ve Ersin Tatar BM bayrakları önünde kameralara bakıyor.

Kaynak,Getty Images

Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve Kıbrıs’taki Türk yönetiminin lideri Ersin Tatar Ekim 2024’te New York’ta biraraya gelmişti.

Guterres’in ev sahipliğinde yapılan toplantıya Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis, Kuzey Kıbrıs lideri Ersin Tatar, Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgo Gerapetritis ile İngiltere’nin Avrupa ve Kuzey Amerika’dan Sorumlu Devlet Bakanı Stephen Doughty katıldı.

Cenevre’deki ilk toplantı 17 Mart’ta Guterres’in liderliğinde bir akşam yemeği oldu.

Asıl görüşmeler 18 Mart Salı sabahı yapıldı.

Guterres toplantıya katılan taraflarla ikili görüşmeler gerçekleştirdi, ardından da 5+1 formatında genişletilmiş toplantıyı yönetti.

Giorgos Gerapetritis, Gideon Sa'ar, Constantinos Kombos İsrail, AB ve Kıbrıs bayrakları önünde basın toplantısı düzenliyor.

Kaynak,Getty Images

Yunanistan, İsrail ve Kıbrıs Cumhuriyeti Dışişleri Bakanları 13 Mart’ta Atina’da biraraya geldi.

Kıbrıs sorununun çözümüne ilişkin en son girişim 2017 senesinde İsviçre’nin Crans Montana kasabasında yapılmıştı.

Adadaki Türk yönetimi 2021’de yaptığı açıklamayla bir daha “federasyon” temelli bir çözümü müzakere etmeyeceğini açıklamıştı.

Guterres, tıkanıklığı aşmak için 2024 yılında Kıbrıs için özel temsilci atamış ancak temsilcinin altı aylık temasları sonunda yazdığı rapor, yeni bir müzakere zemininin olmadığı görüşünü yansıtmıştı.

BM Genel Sekreteri, 15 Ekim 2024’te Tatar ve Hristodulidis ile New York’ta bir araya gelmiş ve genişletilmiş formatta bir toplantı yapmak istediğini iletmişti.

‘İki ayrı devlet gerçeği kabul edilmeli’

Kıbrıs'ta bayraklar

Kaynak,Getty Images

Türklerin adanın kuzeyinde 1983’te tek taraflı ilan ettiği KKTC’yi Türkiye dışında hiçbir ülke tanımıyor.

Ankara’daki diplomatik kaynaklar, Cenevre’de yapılacak görüşmelerde Kıbrıs meselesinde ileriki döneme ilişkin görüş alışverişinde bulunulmasının beklendiğini kaydetmişti.

Kaynaklar, toplantılar öncesinde, “Bu itibarla, söz konusu toplantı, hiçbir surette ‘geçmiş müzakere süreçlerinin devamı’ veya ‘yeni bir müzakere sürecinin başlangıcı’ niteliği taşımamaktadır” değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye ve Kıbrıs Türk tarafı, BM parametreleri çerçevesinde federasyon temelli çözüm girişimlerinin sonuç vermediğini ve adada “iki ayrı devlet ve iki ayrı halk” olduğu gerçeğinin kabul edilmesi gerektiğini vurguluyor.

Kaynaklar, sorunun çözümüne yönelik resmi müzakerelerin başlatılabilmesi için Kıbrıs Türklerinin özden gelen haklarının, yani egemen eşitlik ve eşit uluslararası statünün uluslararası toplum tarafından tescil edilmesi gerektiğini vurguluyorlar.

Kuzey Kıbrıs lideri Ersin Tatar, Cenevre toplantıları öncesinde siyasi partileri bilgilendirme toplantısı düzenledi.

Tatar, 5+1 formatlı zirveye “yapıcı bir anlayışla” gittiklerini ancak “AB çatısı altında iki devletli bir formül” müzakere etmek istediklerini kaydetti.

Tatar, adadaki iki devletli sistemin kökleştiğini ve kimsenin yeni bir macera aramaması gerektiğini kaydetti.

‘Federasyon temelli müzakere’

Hristodulidis ise 8 Mart’ta Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, Cenevre’ye “net bir planla” gittiğini kaydetti.

Kıbrıs Cumhuriyeti lideri, 2017’de sonuca ulaşmayan Crans Montana görüşmelerinin kaldığı yerden başlamasını istediklerini belirtti.

Son açıklamasında da yapıcı bir tutumla toplantıya katılacağını ancak BM Güvenlik Konseyi kararlarında yer aldığı şekliyle iki toplumlu ve iki bölgeli federasyon temelli müzakere dışında bir seçeneği kabul etmeyecekleri mesajını verdi.

Hristodulidis, adada tek egemen ve uluslararası temsiliyeti olan devletin yaşaması gerektiğini da kayda geçirdi.

Crans Montana görüşmelerinde taraflar ekonomi, Avrupa Birliği (AB), mülkiyet, yönetim-güç paylaşımı, toprak ile güvenlik ve garantilerden oluşan altı temel başlığı müzakere ettiler.

Tarafların üzerinde anlaşma sağlayamadıkları en önemli unsurlar arasında garantörlüğün devamı var.

Kıbrıs Cumhuriyeti “sıfır asker sıfır garanti” olarak tarif ettiği yaklaşım çerçevesinde adadaki Türk askerlerinin belirli bir zaman diliminde çekilmesinde ısrar etti.

Türk tarafı ise bu talebi kabul etmedi.

Dönemin Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Crans Montana toplantılarının ardından yaptığı açıklamada, BM parametrelerinin artık çöktüğünü, Kıbrıs Cumhuriyeti ile Ankara’nın yeni bir yol haritası oluşturacağını açıklamıştı.

Yeni yol haritasını 2021’de açıklayan Tatar, Kıbrıs Türklerinin eşit egemenliği ve uluslararası eşit statüsünün kabul edilmediği hiçbir durumda yeni bir müzakere sürecine başlamayacaklarını kaydetmişti.

Kaynak: BBC Türkçe

DİPLOMASİ - 02:21 A A
BENZER HABERLER

HABER LİSTESİ

  • 01
    Basın tarihimizde ilk tekzip polemiği ve bir “Hayalet Yazar”
    Hakan Akpınar hakanakpinar227@gmail.com Tarih 26 Ağustos 1864… Tasvir-i Efkâr’ın İzmir muhabirinin gönderdiği bir haber, İstanbul basınında yeni bir kalem kavgasının başlamasına sebep olacaktır. Hatta başka bir mesele yüzünden sonradan Fransız gazetesi Courrier d’Orient’nın (Korye Doryan) dâhil olduğu bu kavga, İstanbul basınını neredeyse üç ay boyunca meşgul edecektir. Haber, İzmir havalisinin mahsûlünden alınacak vergi gelirlerini toplayan […]
  • 02
    Rusya Devlet Başkanı Putin’den ‘Paskalya Ateşkesi’ kararı
      Rusya Devlet Başkanı Putin, Kremlin’de Genelkurmay Başkanı Gerasimov ile bir araya geldi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kremlin’de düzenlenen bir toplantıda Genelkurmay Başkanı Valeriy Gerasimov‘un operasyon bölgesindeki duruma ilişkin raporunu dinledikten sonra Rus ordusunun 19 Nisan saat 18.00’den 21 Nisan saat 00.00’a kadar ateşkes uygulayacağını duyurdu. Yaptığı konuşmada Putin, “Ukrayna tarafının da bizi örnek almasını bekliyoruz. Aynı zamanda birliklerimiz […]
  • 03
    Özgür Özel Yozgat’ta büyük bir kalabalığa hitap etti
    Cumhurbaşkanı Erdoğan’a seslenen CHP lideri Özgür Özel, ‘Sen geçmişin mağdurusun, bugünün zalimisin. Gözünün içine baka baka söylüyorum: Bu yaptığın yiğitlik, mertlik değildir, bu yaptığın korkaklıktır,’ dedi. Ana muhalefet Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, Yozgat’ta Cumartesi günü düzenlenen mitingde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a seslenerek sert açıklamalarda bulundu. “Millet İradesine Sahip Çıkıyor” adı verilen […]
  • 04
    AB-ABD ticaret görüşmeleri: Von der Leyen ve Trump arasında sessizlik
    Ticaret politikası konusunda münhasır yetkiye sahip olan Avrupa Komisyonu’na rağmen ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray’a döndüğünden bu yana Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen ile görüşmedi. Donald Trump, dünyanın en büyük iki ekonomisi olan Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği arasında bir anlaşma yapılma şansını “yüzde yüz” olarak değerlendirdi. Trump, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni’yi […]
  • 05
    İran ve ABD arasında nükleer müzakerelerin ikinci turu Roma’da başladı
    İtalya Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, Roma’nın ‘barış ve diyaloğun başkenti’ haline geldiğini iddia etti. Görüşmelere yine Umman aracılık ediyor. ABD’li ve İranlı yetkililer, Tahran’ın nükleer programı konusunda Cumartesi günü ikinci tur müzakerelere başladığını açıkladı. Associated Press (AP) haber ajansına konuşan ABD’li yetkili, Umman’nın Roma Büyükelçiliği’nde kapalı kapılar ardında yapılan görüşmelerle ilgili olarak isminin açıklanmaması koşuluyla […]