Çin, ABD’nin ticari siyasetlerine karşı mücadele konusunda kararlı

Çin Başbakanı Li Keqiang, dünya ülkelerinden global ekonomi siyasetlerine destek vermelerini istedi.
ABD’nin ticari ve tek yönlü destekleyici siyasetlerine karşı mücadele bayrağı açan Çin, dünya ülkelerinden ekonominin globalleşmesine destek vermelerini istedi.
Geçtiğimiz Perşembe günü dünyanın önemli büyük ekonomik kuruluşlarının başkanlarının katılımıyla Çin’in başkenti Pekin’de düzenlenen 6+1 konferansında konuşan Çin Başbakanı Li, etkinliğin inovatif girişimciler arasındaki iletişim için önemli bir platform sağladığına işaret etti.
Kitlesel girişimcilik ve inovasyonun piyasanın canlılığını ve toplumun yaratıcılığını etkili şekilde uyandırırken, geleneksel ve yeni büyüme motorları arasındaki dönüşümü hızlandırdığını, fırsat eşitliğini ve istihdamı da artırdığını ifade eden Çin Başbakanı, arz yönlü reformlar öne çıkarılırken, adil bir piyasa ortamının yaratılacağını, kapsayıcı ve titiz bir denetim sisteminin oluşturulacağını, dijital ekonomi ve platform ekonomisinin gelişmesinin hızlandırılacağını kaydetti.
Li Keqiang ayrıca, yeni sektörlerin canlandırılması, yeni kalkınma motorlarının güçlendirilmesi ve nitelikli uzman sayısının artırılmasının ekonomik büyüme modelinin dönüşümüne güçlü destek vereceğine dikkat çekti.
Bu konferansta Çin başbakanının yanı sıra İMP ve Dünya Bankası başkanı, Dünya ticaret örgütü genel sekreteri, uluslararası çalışma örgütü genel sekreteri, ekonomik ve kalkınma işbirliği örgütü genel müdürü ve finans piyasasını istikrarlaştırma örgütü yönetim kurulu başkanı da birer konuşma yaptılar.
Çin Başbakanı Li Keqiang ev sahibi olarak konferansın açılışında yaptığı konuşmada Amerika’nın yanlış ekonomik siyasetlerine değinerek, Amerika’nın çok yönlü ticari ve ekonomik anlaşmalar peşinde olmak yerine, başka ülkelerle ikili ticari ve ekonomik anlaşmalar imzalamaya çalıştığını bildirdi.
Çin başbakanı dünya ekonomisinin hala büyük risk altında olduğunu ve bunun için de dünya ülkelerinin ortak ekonomik kalkınma siyasetleri, iş alanları yaratmak, işçi ve çalışma gücünün şartlarının iyileştirilmesi ve sosyal sigorta ve refah sisteminin iyileştirilmesi peşinde olmaları gerektiğini bildirdi.
Çin’in son dönemlerde ekonomiye odaklanması ve dünyanın birinci ekonomi gücü olmaya çalışması nedeniyle Amerika geçmişe oranla kendi ekonomik üstünlüğünü daha fazla tehdit altında görmekte. Öyle ki ABD başkanı Trump defalarca Amerikanın ekonomik durumu ve Çin’in ekonomik siyasetleri karşısında derin kaygısını dile getirmiş ve resmen Çin ticaretine yönelik savaş başlatmış bulunmaktadır. Nitekim Çin tarafından bu gibi oturumların düzenlenmesi ve Amerika tarafından dünyanın ekonomi düzeninde tek taraflı değişimin yapılması yönünde çalışmaların sürdürülmesi ister istemez bir takım tepkileri beraberinde getirecektir.
Forbes enstitüsü uzmanlarından Mike Paten bir makalesinde dünyanın ekonomik değişimlerine temasla Çin’in 2018 yılına kadar Amerika’nın yerini alacağını belirtmektedir, Başka bir ifadeyle kısa zaman sonra Çin ekonomisi dünya açısından Amerikan ekonomisinden daha da önemli olacak ve diğer yandan Amerika da boş oturmayarak muhtelif siyaset ve girişimlerle Çin’in böyle bir hedefi tahakkuk ettirmesini geciktirmeye çalışmakta. Amerika uzaklardaki ülkelerle serbest ticaret istikametinde hareket ederek dünya ekonomisindeki kendi ilk sırasını korumaya çalışıyor. Oysa yayınlanan raporlar Çin iç gayri safi hasılasının her yıl artmakta olduğunu ve bu durumun ise Çin’in çok yakın bir zamanda ABD’nin yerini alacağını gösteriyor.
Ekonomik işbirliği ve ilişkilerin geliştirilmesi globalleşmenin özelliklerinden biridir bunun için de Çin ABD’nin izlediği tek yanlı ticari siyasetler yerine çok yönlü kural ve ticari siyasetleri yerleştirmeye çalışıyor. Çin gerçekte bu siyasetiyle ABD’nin ekonomik siyasetlerini etkisiz bırakmaya çalışıyor. Nitekim Çin, Bir Kuşak Bir Yol siyasetiyle bu planını hayata geçirmeye çalışıyor.
Trump’ın ekonomik milliyetçi söylemine karşı, aynı zamanda büyük bir pazar ve yatırımcı olan Çin’in, gelişmemiş ve gelişmekte olan ülkelere altyapı yatırımları ile girmesinin, bu ülkeler tarafından tereddütten ziyade sempati ile karşılandığı ve Bir Kuşak Bir Yol projesine ilgiyi arttırdığı söylenebilir. Aynı zamanda, Bir Kuşak Bir Yol projesi, ABD önderliğinde 1945 sonrasında kurulan küresel ekonomik düzenden kendi iç politik nedenlerinden dolayı çekilmesi ile oluşacak boşluğun da Çin tarafından doldurulması açısından bir fırsat sunmaktadır. Batı’daki bu geri çekilme ve Çin’deki ticari ve yatırım temelli ilerleme iştiyakı, Çin’in yumuşak gücü ve uluslararası etkisinin artmasında bir dönüm noktasıdır. Çin’in ne kadar başarılı olacağını ilerleyen süreçte göreceğiz.
Parstoday
-
İran ve ABD, nükleer müzakerelere Roma’dan sonra Umman’da devam edecek
-
Naci Görür: 23 Nisan depremleri İstanbul depremini daha öne çekti
-
İmamoğlu cezaevi hücresini çizdi: 19 Mayıs için Türk Bayrağı çağrısı yaptı
-
Merkez Bankası’nın yaptığı döviz satışı bir ayda 52 milyar doları aştı
-
Papa Francis’in cenaze töreni: Liderler Roma’da bir araya geliyor
-
Trump’ın gümrük vergileri aslında kimi hedef alıyor?
HABER LİSTESİ
-
01
İran ve ABD, nükleer müzakerelere Roma’dan sonra Umman’da devam edecekABD Başkanı Donald Trump anlaşma sağlanamaması halinde hava saldırıları düzenleyeceği tehdidinde bulunurken, İran da artan uranyum stokuyla nükleer silahlarını artırabileceğinin ipuçlarını veriyor. İran ve ABD arasında Tahran’ın hızla ilerleyen nükleer programına ilişkin müzakereler Cumartesi günü Umman’ın başkenti Maskat’ta yeniden başlayacak ve her iki taraftan teknik uzmanlar olası bir anlaşmanın ayrıntılarını belirlemeye çalışacak. Görüşmeler, ABD’nin yaklaşık […] -
02
Naci Görür: 23 Nisan depremleri İstanbul depremini daha öne çektiNaci Görür, fay konuşmak yerine önemli olan konunun depreme dirençli kentler yaratmak olduğunu tekrarladı. Yer bilimci Prof. Naci Görür, Cuma günü yaptığı açıklamada 23 Nisan’da İstanbul’da meydana gelen 6,2’lik depremle ilgili, ”Bu son 23 Nisan depremleri İstanbul Depremini daha da öne çekti,” dedi. İstanbul’da Silivri açıklarında Çarşamba günü öğle saatlerinde meydana gelen ve 12:49’da çevre […] -
03
İmamoğlu cezaevi hücresini çizdi: 19 Mayıs için Türk Bayrağı çağrısı yaptıEkrem İmamoğlu, ‘Tüm Türkiye’ye çağrımı yineliyorum. 19 Mayıs’a kadar evlerde, iş yerlerinde, köylerde, şehirlerde, arabalarda, telefonlarda Türk Bayrağımız olsun,’ dedi. İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, tutuklu bulunduğu Silivri’deki Marmara Kapalı Cezaevi’ndeki hücresini çizdi. Renklendirilen çizim, İmamoğlu’nun sosyal medya hesabından paylaşıldı. İmamoğlu çizimle beraber şu notu paylaştı: “Ben odamı çizdim, arkadaşlarım da resmettiler. Hücremin […] -
04
Merkez Bankası’nın yaptığı döviz satışı bir ayda 52 milyar doları aştıMerkez Bankası (TCMB), son iki yıldır rezerv biriktirmeyi öncelikli hedeflerinden biri haline getirmişti. Ekonomistler, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alındığı 19 Mart’tan bu yana Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) dövizi baskılayabilmek için yaklaşık 50 milyar dolardan fazla satış yaptığını hesapladı. İmamoğlu, 18 Mart’ta İstanbul Üniversitesi’nden aldığı diplomanın iptal edilmesinden bir gün sonra […] -
05
Papa Francis’in cenaze töreni: Liderler Roma’da bir araya geliyor88 yaşında hayatını kaybeden Papa Francis’in cenaze töreni Cumartesi günü gerçekleşecek. Törene büyük bir kalabalığın katılması bekleniyor. Papa Francis’in Cumartesi günü yapılacak cenaze töreni öncesinde devlet başkanları ve ileri gelenler Cuma günü Roma’da bir araya geliyor. Vatikan, aralarında 50 devlet başkanının bulunduğu 130 delegasyonun katılımını teyit ettiğini açıkladı. ABD Başkanı Donald Trump ve Ukraynalı mevkidaşı […]