Gürcistan Başbakanı Irakli Kobakhidze, ülkesinin Avrupa Birliği (AB) üyelik başvuru sürecini 2028 yılı sonuna kadar askıya aldığını açıkladı.
Kobakhidze’nin açıklaması, Avrupa Parlamentosu’nun (AP) Gürcistan’da 26 Ekim’de yapılan parlamento seçimlerinin özgür ve adil olmadığını belirterek kınamasının ardından geldi.
Gürcistan’ın bir Avrupa ülkesi olduğunu belirten Başbakan, “Gürcistan’ı Avrupa ailesinin tam teşekküllü bir üyesi haline getirmenin sorumlulukları arasında yer aldığını” ve “Gürcistan-AB ilişkilerinin iki taraflı kalabileceğini” vurguladı.
“Biz uzun bir geçmişe sahip, gururlu ve kendine saygısı olan bir ulusuz. Dolayısıyla ülkemizin Avrupa Birliği’ne entegrasyonunu, Avrupa Birliği’nin bize yaptığı bir iyilikmiş gibi görmemiz kesinlikle kabul edilemez.”
Kobakhidze ayrıca, hükümetin Brüksel’den gelen tüm fonları reddedeceğini söyledi. AB daha önce “etki ajanı” yasası ve Gürcü Rüyası tarafından alınan ve anti-demokratik olarak görülen diğer kararlar nedeniyle Gürcistan’a sağladığı bütçe desteğini kestiğini açıklamıştı.
Muhalefetin yeni parlamentonun meşruiyetini tanımayı reddetmesi ve çalışmalarını boykot etmesi nedeniyle Kobakhidze, başbakan olarak görevine devam edecek.
Gürcistan parlamentosu Kobakhidze’nin yeni kabinesini onayladı ancak muhalefetin koltukları boş kaldı.
Perşembe günü erken saatlerde AP, iktidardaki Gürcü Rüyası partisini ülkedeki demokratik gerileme nedeniyle eleştiren ve seçmenlerin sindirilmesi, oy manipülasyonu, gözlemcilere ve medyaya müdahale ve elektronik oylama makinelerine müdahale gibi ciddi seçim ihlallerini gerekçe gösteren bir kararı kabul etti.
AP milletvekilleri seçim sonuçlarını güvenilmez ilan etti ve uluslararası toplumu bu sonuçları tanımamaya çağırdı.
Ayrıca Tiflis hükümetinin politikalarının ülkenin Avrupa-Atlantik entegrasyon hedefleriyle bağdaşmadığını savunarak Gürcistan başbakanı ve üst düzey yetkililere karşı AB yaptırımları uygulanması çağrısında bulundular.