Kabızlığa hangi yiyecekler iyi geliyor?

Hayatınızda hiç kabızlık yaşadınız mı? Eğer yaşadıysanız ne kadar rahatsız edici olduğunu bilirsiniz.
Geçmek bilmeyen karın ağrıları ve şişkinlik kabızlıkta en çok karşılaşılan şikayetler.
Bazı ilaçların yan etkisinden, hareketsizliğe, bazı yiyeceklerden, anksiyete ve susuzluğa kadar pek çok etmen kabızlığa sebep olabiliyor.
Araştırmalar dünya genelinde yedi yetişkinden birinin, yani tüm insanların yüzde 15’inin bu sorundan mustarip olduğunu gösteriyor.
Bu oran çocuklar ve yaşlı insanlar arasında genellikle daha yüksek.
Peki beslenme alışkanlıklarımız bu sorunu azaltmak için nasıl yardımcı olabilir?
İşte bu noktada bilmeniz gereken her şey…
Diyetinize lifli besinler ekleyin
Beslenme kabızlığın tek nedeni ve tek çözümü değil ancak kabızlığın verdiği sıkıntıyı rahatlatacak önemli bir faktör olabilir.
Bu yüzden de bu konu üzerinde durmakta fayda var.
Lif kabızlığı kontrol altına almak için kilit bir öneme sahip. Bir kişinin günde 30 gr lifli gıda tüketmesi gerekiyor ve pek çoğumuz, tam sayı vermek gerekirse yüzde 91’imiz, bu hedefi tutturamıyor.
Ancak lif oldukça karmaşık bir besin ve farklı çeşitleri, etkileri var.
Ne kadar lifli gıda yiyorsunuz?
Tam tahıllı ekmek, pirinç, makarna, kahvaltılık gevrekler ve yulaflar gibi tam tahıllarda lif bulunuyor.
Ayrıca meyve ve sebzelerin özellikle kabuklarında, kuruyemişlerde, tohumlarda, mercimek, fasulye ve baklagillerde de lif var.
Eğer yedikleriniz arasında yeterince lifli gıda yoksa bunu arttırmaya çalışın, aynı oranda içtiğiniz sıvı oranını da arttırın.
Eğer zaten lif bakımından zengin çokça gıda tüketiyorsanız, belki çeşitlerini değiştirmeniz ya da daha az yemeniz gerekebilir.
Bu konuda bir diyetisyene başvurmak da faydalı olabilir.
Meyve, sebze, kuruyemiş, tohumlar, mercimek, fasulye ve baklagiller gibi farklı lif kaynaklarına odaklanın.
Bu yiyecekleri günlük öğünlerinize veya atıştırmalıklarınıza eklemeyi deneyebilirsiniz. Örneğin, öğle yemeği için mercimek çorbası pişirebilir veya akşam için yapacağınız sebze yemeğine fasulye veya nohut ekleyebilirsiniz.
Yulaf, kinoa, kuskus, kahverengi pirinç, tam tahıllı ekmek ve tam tahıllı mısır gevrekleri, dışkınızın hacminin artmasına sebep olabilir. O yüzden bu yiyeceklerden doğru oranda almalısınız, fazla olmamalı.
Eğer çok fazla yüksek lifli gıda tüketirseniz, bu da kabızlığa sebep olabilir.
Kepekli ekmek yerine yulaf tercih edebilirsiniz ve bu da dışkınızın yumuşamasını sağlayabilir.
Keten tohumu veya chia tohumunu yoğurtla tüketmek de dışkıyı yumuşatabilir.
Bir yemek kaşığı ekleyerek başlayın ve bu tür yiyecekler midenizde şiştiği için beraberinde her zaman yeterli sıvı almaya özen gösterin.
Diğer yiyecekler
Kabızlık sorununu gidermek için faydalı olabilecek başka yiyecekler de var. Örneğin kuru eriğin müshil etkisi yaptığı, günde iki kivi yemenin de tuvalete çıkmayı kolaylaştırıcı etkisi olduğu belirtiliyor.
Probiyotikler de kabızlık için faydalı olabilecek gıdalar arasında yer alıyor.
Burada önemli olan nokta, içinde doğru bakteri çeşitleri bulunan probiyotikler almak.
Bir dükkandan alacağınız herhangi bir eski probiyotik size yardımcı olmayabilir. Bu yüzden bu konuyu bir sağlık uzmanına danışmanız daha faydalı.

Yeterince sıvı tüketmek de kabızlığı önlemede çok önemli. Dışkınızı yumuşatmak için günde 8 ile 10 bardak su, taze meyve suyu, bitki çayı veya çorba içmeyi hedefleyin.
Alkol ve kafein alımını azaltın. Her yemek ile bir bardak su içmeye çalışın.
Kabızlığı azaltmak için diğer yöntemler
Bu konuda dikkat etmeniz gereken önemli bir nokta da tuvalet alışkanlıklarınız.
Eğer alafranga tuvalet kullanıyorsanız ayağınızın altına bir yükselti koymak vücudunuzun doğru pozisyon almasını sağlayabilir.
Dizleriniz kalçanızın hizasından yüksek olacak şekilde çömeliyor gibi olmalısınız. Öne doğru eğilin ve önce nefes alarak rahatlamaya çalışın.
Pek çok insan için günün belli saatleri tuvalete gitmek için daha uygun oluyor. Tuvalette her seferinde en fazla 10 dakika geçirmeyi deneyin. Eğer bağırsaklarınızı bu süre içinde boşaltamıyorsanız başka bir vakitte tekrar deneyin.
Kabız olduğumu nasıl anlarım?
En basit anlatımla, kabızlık dışkınızı rahat ve düzenli bir şekilde boşaltamamanız anlamına geliyor.
Bu durum bazen “gastrointestinal sistemde fonksiyonel bozukluk” olarak adlandırılıyor. Bu, sindirim sisteminizde veya bağırsağınızda fiziksel bir hasar olmadığı anlamına gelse de yine de önemli bir sorun.
En yaygın belirtileri arasında düzensiz bağırsak hareketleri, sert ve parça parça dışkı ve boşaltım sırasında zorluk sayılıyor.
Ancak kronik kabızlıkta katı ve sıkışmış dışkının arasından sıvı dışkının sızması sebebiyle bazen ishal de görülebiliyor.

Kabızlığın erken ve hafif belirtileri:
- Bağırsak hareketlerinin haftada üç seferin altına düşecek kadar azalması
- Dışkı yaparken zorluk veya rahatsızlık
- Sert ve “tavşan dışkısı” gibi küçük, parçalı veya kuru dışkı.
- Tam anlamıyla bağırsaklarınızı boşaltamamak
- Karın ağrısı ve şişlik
Şiddetli kabızlık aşağıdaki gibi çok daha ciddi komplikasyonlara ve belirtilere sebep olabilir:
- Hemoroid (basur) ve rektum kaslarının zorlanma yüzünden zayıflaması
- Şişmiş, sert karın ve iştah kaybı
- Taşma gibi kontrol edilemeyen ishal
- Baş ağrısı, kafa karışıklığı ve huzursuzluk hissi
Kabızlık yaygın ve rahatsızlık verici bir sorun.
Bu konuda yardımcı olması için deneyebileceğiniz yiyecekler olsa da yine de bir sağlık görevlisinden yardım almak her zaman daha doğru bir seçenek.
Kabızlık başka sağlık sorunların belirtisi olabilir ve tedavi edilmediği takdirde daha ciddi problemlere yol açabilir.
Kaynak: BBC Türkçe
-
ABD İran’da üç nükleer tesisi vurdu, İran misilleme olarak İsrail’i Hayber füzeleriyle vurdu (Fotoğraflar)
-
Filenin Sultanları 7’de 7 yaptı
-
Gazeteci Fatih Altaylı gözaltına alındı
-
Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran Dışişleri Bakanı Arakçi’yi kabul etti
-
Hakan Akpınar: Ali Suavi’nin Muhbir’i…
-
Putin: İran’ın nükleer silah elde etmek istediğine dair tek bir delil yok
YORUM BIRAK
YORUMLAR
HABER LİSTESİ
-
01
ABD İran’da üç nükleer tesisi vurdu, İran misilleme olarak İsrail’i Hayber füzeleriyle vurdu (Fotoğraflar)İsrail’in İran’a yönelik saldırılarıyla başlayan savaş, ABD’nin İran’daki Fordo, Natanz ve İsfahan nükleer tesislerine düzenlediği hava saldırılarıyla tırmanışa geçti. Peki, bu tesisler ne anlama geliyor ve neden hedef alındı? İşte detaylar: Natanz: İran’ın Uranyum Zenginleştirme Merkezi Tahran’ın 250 kilometre güneyinde bulunan Natanz nükleer kompleksi, İran’ın en büyük uranyum zenginleştirme tesisi olarak biliniyor. CNN International’ın haberine […] -
02
Filenin Sultanları 7’de 7 yaptıVoleybol Kadınlar 2025 Milletler Ligi’nin ikinci haftasında Güney Kore ile Türkiye, Sinan Erdem Spor Salonu’nda karşılaştı. Filenin Sultanları rakibini 3-0 mağlup etmeyi başardı ve 7’de 7 yaptı. SON MAÇ BREZİLYA İLE Millilerimiz bu etabın son maçında Brezilya ile karşılaşacak. 22 Haziran Pazar günü Sinan Erdem Spor Salonu’nda oynanacak mücadele saat 19.30’da başlayacak. -
03
Gazeteci Fatih Altaylı gözaltına alındıGazeteci Fatih Altaylı’nın bir YouTube yayınında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı “hedef alan tehdit içerikli” sözler kullandığı gerekçesiyle hakkında soruşturma açıldığı ve gözaltına alındığı bildirildi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın konuyla ilgili açıklamasında, Fatih Altaylı’nın YouTube kanalındaki 20 Haziran 2025 tarihli yayınında “Erdoğan’ı hedef alan tehdit içerikli sözleri nedeniyle” hakkında soruşturma başlatıldığı kaydedildi. Soruşturmanın Türk Ceza Kanunu’n 310. Maddesi’ndeki […] -
04
Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran Dışişleri Bakanı Arakçi’yi kabul ettiCumhurbaşkanı Erdoğan, Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde ‘İslam İşbirliği Teşkilatı 51. Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı’ kapsamında İran Dışişleri Bakanı Arakçi’yi kabul etti. * İstanbul’da düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı için Türkiye’de bulunan İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edildi. Görüşmede, İsrail ile İran arasındaki çatışmalar ve bölgesel ile küresel gelişmeler ele alındı. […] -
05
Hakan Akpınar: Ali Suavi’nin Muhbir’i…Hakan Akpınar hakanakpinar227@gmail.com YAZI ARŞİVİ Bu bölümde, devr-i Osmanlı’da yürütülen meşrutiyet ve hürriyet mücadelesinin en keskin gazetesi olarak öne çıkan Muhbir gazetesini ele alacağız. Muhbir, Diyarbekirli gayrımüslim Filip Efendi tarafından 1866 yılının son demlerinde kurulmuştu. Filip Efendi, muhalif çizgide yayın yapmasını istediği gazetesine popülaritesi yüksek ve aynı zamanda kalemi kuvvetli bir gazeteci arıyordu. O vakitler, […]