Kazakistan’daki ŞİÖ Zirvesi Sona Erdi

Dünya - 10 Haziran 2017 13:53 A A

Kazakistan’ın başkenti Astana’da yapılan Şanghay İşbirliği Örgütü Devlet Başkanları Zirvesi sona erdi.

İRNA’nın haberine göre, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Şanghay İşbirliği Örgütünün (ŞİÖ) genişlemesiyle örgütün sorumluluğu altındaki bölge nüfusunun 3 milyara ulaştığını, böylece örgütün Şanghay sekizlisi olarak kurumsal kalkınmasının yeni aşamasına geçtiğini söyledi.

Kazakistan’ın başkenti Astana’da yapılan ŞİÖ Devlet Başkanları Zirvesi sona ererken, zirve sonucu Pakistan ile Hindistan’ın örgüte tam üye olması kararı onaylandı.

Cumhurbaşkanı Nazarbayev’in başkanlığında Bağımsızlık Sarayı’nda düzenlenen zirveye Kırgızistan, Tacikistan,Özbekistan, Rusya ve Çin cumhurbaşkanlarının yanısıra Pakistan Başbakanı Navaz Şerif ve Hindistan başbakanı  Narendra Modi katıldı.

Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko, İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevat Zarif, Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani, Moğolistan Cumhurbaşkanı Tsakhiagiin Elbegdorj’un gözlemcilik yaptığı toplantıya Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Gutteres de iştirak etti.

Zirvenin ana gündemini Pakistan ile Hindistan’ın örgüte üyelik sürecinin tamamlanması, küresel ve bölgesel güvenlik, ŞİÖ devletleri arasındaki ticari, ekonomik, kültürel, insani ilişkilerin geliştirilmesi konuları oluşturdu.

Bazı bölgelerde ve ŞİÖ’ye yakın bölgelerde jeopolitik gerginliğin arttığına dikkati çeken Kazakistan cumhurbaşkanı Nazarbayev, “Bu bağlamda ŞİÖ Devlet Başkanları Konseyinin uluslararası terörle mücadele bildirgesi zamanında atılan bir adımdır.” değerlendirmesinde bulundu.

Bu arada ŞİÖ kulisinde İran dışişleri bakanının  bazı ülkelerin yetkilileriyle yaptığı görüşmede, Tahran’daki terörist saldırılar kınanırken, Arap ülkeleri arasında sorunun görüşmeler yoluyla halledilmesi, terörizmle mücadele ile ikili ve bölgesel işbirliğinin geliştirilmesi gibi konular ele alındı.

Kazakistan, 2017-2018 ŞİÖ dönem başkanlığını Çin’e devretti. ŞİÖ’nün üye sayısı Hindistan ve Pakistan’ın katılımıyla 8’e çıktı.

 

Dünya - 13:53 A A
BENZER HABERLER

HABER LİSTESİ

  • 01
    İsrail Siyonizmi ve BOP
    Hakan Akpınar hakanakpinar227@gmail.com ABD, 2003 yılında Irak’ı işgal ettikten sonra Ortadoğu’da akan kan hiç durmadı… Taliban’ın 11 Eylül 2001’de iki Amerikan yolcu uçağını kaçırıp New York’taki İkiz Kuleler’i yerle yeksan etmesinin ardından Washington Yönetimi, bu bahane ile önce Afganistan’ı, sonrasında Irak’ı işgal ederek yüzbinlerce sivilin ölümüne sebep oldu. “Sebep oldu” dedik; ama sözün gelişiydi o… […]
  • 02
    Paşinyan: Rusya ve Ermenistan arasında aktif bir siyasi diyalog var
    Ermenistan Başbakanı Paşinyan, Erivan ve Moskova arasında son dönemde aktif bir siyasi diyalog bulunduğunu belirtti. Moskova’da düzenlenen Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) Liderler Zirvesi marjında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le yaptığı görüşmenin basına açık kısmında konuşan Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, iki ülke arasındaki siyasi diyaloğa vurgu yaptı. Paşinyan, “Son aylarda oldukça aktif bir siyasi diyalog yürüttüğümüzü belirtmekten büyük mutluluk duyuyorum. Rusya Başbakan […]
  • 03
    Türkiye’de son yedi yılda ‘şüpheli kadın ölümleri’ yüzde 82 arttı
    1.441’i son 7 yılda şüpheli ölüm olmak üzere ve 2010’dan bu yana gerçekleştirilen kadın cinayetleri ile birlikte toplamda 5.696 kadın hayatını kaybetti. “Kadın cinayetleri” ile “kadınların şüpheli ölümlerine” ilişkin raporlar hazırlayan “Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu” verilerine göre, Türkiye’de 2017 ile 2023 yılları arasında “şüpheli kadın ölümleri” yüzde 82 artış gösterdi. 2010 yılında yaşanan Münevver Karabulut cinayetinin ardından […]
  • 04
    John Hopfield ve Geoffrey Hinton 2024 Nobel Fizik Ödülü’nü kazandılar…
    Fizik ödülü, bu hafta ve önümüzdeki hafta açıklanacak altı Nobel Ödülü’nden ikincisi. 2024 Nobel Fizik Ödülü, yapay sinir ağlarıyla makine öğrenimini mümkün kılan keşifleri dolayısıyla iki biliminsanına verildi. Bu yılki ödülün sahipleri Amerika Birleşik Devletleri’ndeki (ABD) Princeton Üniversitesi’nden John Hopfield ve Kanada’daki Toronto Üniversitesi’nden Geoffrey Hinton oldu. İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi Genel Sekreteri Hans Ellegren […]
  • 05
    Fikir disiplini…
    Han Ayvaz Adıgüzel hanayvazadiguzel@gmail.com Ülkemizde Türk milliyetçiliği konusu bölünmüş bir disiplin halini aldı fakat kimseden evet veya red onayı gelmiyor. Görüş belirtmeme devam eden tarihi hastalığımız olsa gerek. Bu durum bize yanlış sunulan İslam anlayışından geçmiştir. “Neuzibillah cehenneme giderim” korkusunun getirdiğidir bu. Korku, Türk’ün iliklerine işlemiş ama yaşadığı ezilmişliğe, yoksulluğa ve uğradığı hakarete cehennem diyemiyor, […]