Kıssadan Hisse…
Neşe Doster
nesedoster@yahoo.com
Bugün ülkemizden ve dünyadan ilginç bulduğum adreslerde dolaşacağım. Arzu eden varsa bu yolculukta bana eşlik edebilir…
Derler ki! “Dünyayla derdi olanı, dünyayla hesaplaşanı uyku tutmaz. O hep uykusuzdur!” ( bu söz doğrudur ve deneyimle sabittir!)
Yine derler ki! “Yazılarım, kitaplarım benim kalemdir.” “Okurluk yazarın okuludur. Ama mezun olunması zordur.” (al sana yürekten katıldığım iki söz daha)
Ve deriz ki; Eskiden kasveti dağıtan bir Türkiye vardı. İnceden inceye mırıldandığımız türkülerimiz vardı! Şimdi kasveti artıran ve iç çektiren bir ülke var. Yalan mı?
Sevincimizin yarım, kederimizin yoğun, öfkemizin çok, adalete susamışlığımızın ise tavan yaptığı ülkemizde özlü sözlerden sonra özel örneklere geçelim mi?
Varından değil, yoğundan verenlerin yaptığı Çatalca’daki Aziz Nesin Vakfı kurulurken, bahçeye ağaçlar dikilecekmiş. Çocuklara sormuşlar hangi ağacı istersiniz diye. Her biri bir ağacın adını vermiş, kimi vişne, kimi kayısı, kimi ceviz diye bağırmış. Derken küçük bir kız çocuğu usulca seslenmiş; “makarna ağacı dikelim!” herkes yere bakmış, birbirine ağladığını göstermemek için…
Şimdi alt yapımızı borçlu olduğumuz öğretmenlerimize bir kapı aralama zamanıdır. Efendim terör 22 yılda 140 öğretmeni hayattan koparıp almış, sevdiklerinden ayırmış. PKK tarafından işlenen öğretmen cinayetlerinin yıllara göre dökümü şöyle; 1980’de 5, 1981’de 5, 1981-1987 arasında yok. 1988’de 8, 1989’da 4, 1990’da 3, 1991’de 2, 1992’de 17, 1993’te 48, 1994’te 30, 1995’te 6, 1996’da 6, 1997’de 3, 1998’de 1 öğretmen, hayattan, mesleğinden, öğrencilerinden hunharca ve kalleşçe alınmış…
İşi öğretmek olan, işi bilgi vermek olan, elinde silah yerine kalem tutan bu öğretmenleri öldürmek hunharlık, canavarlık değilse nedir? 23 yaşında Şanlıurfa Siverek’te öldürülen Necmettin Yılmaz öğretmeni, Batman Kozluk’ta öldürülen müzik öğretmeni Şenay Aybüke Yalçın’ı, eğitimin temellerini kazan bu emekçileri ortadan kaldırmak canilik, alçaklık değilse nedir?
Başlıkta kıssadan hisse dedik. İçini dolduralım. Sırada İran var! Üniversite yıllarımdan beri oralı pek çok arkadaşımın olduğu, gidip gelirken inceleme olanağı bulduğum, kitaplarımda yer verdiğim İran’da kadın egemen bir konuma sahip. Anneler güçlü, sözleri geçerli, kızlar eğitimli ve söz sahibi…
Devrim sonrası tüm yasaklara ve zorluklara rağmen anneler, çocuklarını muhalif bir kimlikle yetiştirmede asli unsur olarak rol üstlenmişler. Öyle ki Türkiye’de görev yapan ve aslen oralı olduğu için sık sık gidip gelen, hem ülkemizde hem oralarda okul yaptıran bir profesör arkadaşım anlattı; “Cumhurbaşkanlığı seçiminde Ruhani’nin seçilmesini bir destana dönüştüren kitleler, tüm yasaklara ve kısıtlamalara rağmen İranlı annelerin, İran kadınlarının yetiştirdiği nesiller olmuş.” Kadın sorunlarına duyarlı eczacılık bölümü öğretim üyesi olan arkadaşımı dinlerken kadının rolü adına ve ülkemizi de düşünerek hem şaşırdım, hem sevindim, hem kıvandım, hem kıskandım…
Şimdi de Ürdün’deyiz! Belalı coğrafyanın kurbanları olan kadınlar, Ortadoğu’da ya namus uğruna öldürülüyor, ya da tehditlerden koruma adına hapse atılıyor. Bugün Ürdün hapishanelerinde bulunan 1700 kadından yüzde 65’i koruma amaçlı hapishanelerde tutuluyor. Şimdi söz 52 yaşındaki Fatima’dadır; “Ömrümün 7 ayı hastanede, 22 yılı demir parmaklıklar arasında geçti. Hayatım gitti, gençliğim gitti, bu dünyada dilediğim her şey gitti” derken hayatını özetliyor sanki…
32 yaşındaki Rehab; “Bana şiddet uygulayan kocamdan boşandıktan sonra korunma amaçlı 7 ay hapiste kaldım. Burada kendilerini merdivenlerden atanlara, bileklerini kesebilmek için lavaboları kıranlara, birbirlerini boğarak öldürmeye çalışanlara şahit oldum” derken içerinin hiç de korunaklı olmadığının altını çiziyor belli ki…
Birbirinden beslenerek büyüyen, gelişen, uzmanlaşan meslekler- cinsler vardır. Öğretmenlik ve kadınlık bunların başında gelir. Sorusuyla insana ufuk açan, yol gösteren, bazen de kıvrandıran öğrencilerimiz sayesinde daha çok okumadık mı? İlk dersleri annelerimizden almadık mı? Tıkanma noktamızda birbirimize yemek tarifinden çocuk bakımına kadar her konuyu danışmadık mı?
Örneklere ve yaşananlara bakınca, her konuda söz sahibi olanların bu konuda da başka bir tutum sergilemelerini hiç beklemiyorum. Her konuda ders veren havalarına bakınca umudum iyice azalıyor. Hele de yeni evli öğretmen çiftten kadını Kars’a, erkeği Edirne’ye atadıklarını duyunca! Hele de Türk Dili ve Edebiyatı mezunu olan Amasyalı gencin atanamadığı için çobanlık yaptığını duyunca! Ve babasının; “Ben oğlumu çok zor şartlarda okuttum. Benim gibi çoban olduktan sonra, okuması neye yaradı ki” şeklinde yaptığı açıklamayı duyunca!
Özellikle de öğretmen ve kadın kıyımlarını duyunca bu soruna daha çok kafa yormamız gerektiğini düşünüyorum. Acep diyorum bu yaşamsal sorunu; ülke gündeminin uzağına mı, dışına mı, kıyısına mı, içine mi, göbeğine mi koyalım, ya da koysunlar! Koyarlar mı?
-
Erdoğan’ı protesto eden 9 genç tahliye edildi
-
Türkiye, Rusya ve İran dışişleri bakanları Katar’da Suriye konusunu görüşecek
-
Dursun Özbek’ten Hacıosmanoğlu hakkında suç duyurusu
-
AGİT’in başına ilk kez Türkiye’den bir diplomat seçildi
-
Askeri harcamalarda artış: En çok yatırım yapan AB ülkeleri hangileri?
-
Romanya Anayasa Mahkemesi cumhurbaşkanlığı seçimini iptal etti
HABER LİSTESİ
-
01
Erdoğan’ı protesto eden 9 genç tahliye edildiErdoğan’ı ‘Gemiler Gazze’ye bomba taşıyor’ sloganıyla protesto eden dokuz gencin tahliye edildiği öğrenildi. TRT World Forum’daki konuşması sırasında Recep Tayyip Erdoğan’ı “Gemiler Gazze’ye bomba taşıyor” sloganıyla protesto eden ve çıkarıldıkları mahkemece tutuklanan dokuz gençle ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Edinilen bilgiye göre avukatların itirazı üzerine gençlerin tamamı Marmara Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nden tahliye edildi. NE […]
-
02
Türkiye, Rusya ve İran dışişleri bakanları Katar’da Suriye konusunu görüşecekDiplomatik kaynaklara göre Bakan Fidan’ın Doha’da Rusya ve İranlı mevkidaşları ile Astana toplantıları benzerinde bir görüşme yapması bekleniyor. Türkiye, İran ve Rusya dışişleri bakanlarının Cumartesi günü Katar’ın başkenti Doha’da gerçekleşecek 22. Doha Forumu vesilesiyle bir araya gelerek Suriye’de muhalif güçlerin hızlı ilerleyişi konusunda görüşeceği öğrenildi. Reuters’a konuşan bir Türk yetkili, üç bakanın katılacağı forumda Astana süreci […]
-
03
Dursun Özbek’ten Hacıosmanoğlu hakkında suç duyurusuGalatasaray Başkanı Dursun Özbek, Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu hakkında suç duyurusunda bulundu. Galatasaray Başkanı Dursun Özbek, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu’nun kendisine yönelik açıklamalarının ardından Çağlayan Adliyesi’ne giderek savcılığa suç duyurusunda bulundu. Tehdit edildiğini belirten Özbek “Bildiğiniz gibi TFF başkanı, dün katıldığı yayında şahsım hakkında tehditkar ifadeler kullanmıştır. Galatasaray başkanına yapılan […]
-
04
AGİT’in başına ilk kez Türkiye’den bir diplomat seçildiTürkiye’nin önde gelen diplomatlarından Feridun Sinirlioğlu, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Genel Sekreteri olarak seçildi. Sinirlioğlu’nun seçilmesini sağlayan en önemli unsur, Türk diplomatın Türkiye-Yunanistan tarafından ortak aday olarak gösterilmesi oldu. İki komşu ülke arasında yapılan uzlaşı kapsamında Yunanistan Dışişleri Bakanlığı hukuk danışmanı Maria Telalian da AGİT’in Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Ofisi’nin başına seçildi. […]
-
05
Askeri harcamalarda artış: En çok yatırım yapan AB ülkeleri hangileri?Büyük ölçüde Ukrayna’daki savaşın etkisiyle AB üye ülkelerinin askeri harcamaları 2023 yılında 279 milyar euro ile zirve yaptı. 2024 yılında ise bu rakamın 326 milyar euro’ya ulaşması bekleniyor. AB ülkelerindeki askeri harcamalar son yıllarda önemli bir artış göstermiştir. Sadece 2023 yılında AB ülkeleri 279 milyar euro yatırım yaparak Avrupa Savunma Ajansı (EDA) tarafından kaydedilen en […]