18° Açık

Meditasyonların karanlık yüzü: Depresyon, psikoz, disosiyasyon

-Yaşam - 7 Haziran 2025 19:27 A A

Özellikle son yıllarda artan bilimsel araştırmalar, bu uygulamaların bazı kişilerde ciddi psikolojik yan etkilere yol açabileceğini ortaya koyuyor.

Stresle başa çıkmak ve ruh sağlığını iyileştirmek için önerilen en yaygın yöntemlerden biri olan farkındalık (mindfulness) ve meditasyon uygulamaları, sanıldığı kadar zararsız olmayabilir.

Özellikle son yıllarda artan bilimsel araştırmalar, bu uygulamaların bazı kişilerde ciddi psikolojik yan etkilere yol açabileceğini ortaya koyuyor.

Farkındalık, kökeni 1500 yıl öncesine dayanan, bireyin anlık duygu, düşünce ve hislerine odaklandığı bir tür Budist meditasyon biçimi. Ancak bu eski uygulamanın olumsuz etkilerine dair ilk kayıtlar da oldukça eski: Dharmatrāta Meditasyon Yazmaları isimli metin, depresyon, anksiyete, psikotik epizodlar, disosiyasyon (kişinin kendisini ya da çevresini gerçek dışı hissetmesi) gibi etkileri detaylı şekilde belgeliyor.

‘Yan etkiler yaygın’

Son sekiz yılda yapılan birçok akademik çalışma, meditasyonun olumsuz etkilerinin nadir olmadığını gösterdi. 2022’de ABD’de düzenli meditasyon yapan 953 kişiyle yapılan bir çalışmada, katılımcıların yüzde 10’undan fazlası, yaşam kalitelerini ciddi şekilde etkileyen ve en az bir ay süren olumsuz etkiler yaşadıklarını belirtti.

2020’de yayımlanan 40 yılı kapsayan geniş kapsamlı bir derleme ise, en yaygın yan etkilerin anksiyete ve depresyon olduğunu; bunu psikotik belirtiler, disosiyasyon ve yoğun korku gibi etkilerin izlediğini ortaya koydu. Bu olumsuz etkiler, daha önce hiçbir psikolojik sorunu olmayan kişilerde de gözlemlenebiliyor.

Uygulayıcılar uyarılmıyor

Coventry Üniversitesi’nden deneysel psikoloji profesörü Miguel Farias, The Conversation’da kaleme aldığı yazıda bu uygulamaların yan etkilerine karşı uyarıyor.

Farias’a göre farkındalık uygulamalarının ruh sağlığına olumlu katkıları da kanıtlanmış durumda. Ancak bu potansiyel zararlar, farkındalık eğitmenleri, dijital uygulamalar ve rehber kitaplar tarafından nadiren dile getiriliyor.

Budist rahip ve aynı zamanda işletme profesörü olan Ronald Purser, 2023’te yayınladığı McMindfulness adlı kitabında farkındalık uygulamalarının bir tür “kapitalist maneviyat” haline geldiğini ve küresel farkındalık sektörünün ABD’de 2,2 milyar dolarlık bir ekonomik büyüklüğe ulaştığını belirtmişti.

Mindfulness hareketinin öncülerinden Jon Kabat-Zinn bile 2017’de yaptığı bir açıklamada, pozitif etkiler üzerine yapılan araştırmaların yüzde 90’ının düşük kaliteli olduğunu kabul etmişti.

Meditasyonun etkilerini inceleyen en pahalı araştırmalardan biri, 2016-2018 yılları arasında İngiltere’de 84 okulda 11-14 yaş arasındaki 8 binden fazla çocukla yapıldı. 2022’de açıklanan bu araştırmanın sonuçlarına göre, mindfulness eğitimi alan çocukların ruh sağlığında anlamlı bir iyileşme gözlenmedi; hatta bazı hassas çocuklar için zararlı bile olabileceği belirtildi.

Etik tartışmalar

Bu bulgular ışığında uzmanlar, meditasyonun yan etkilerinden habersiz şekilde uygulama satmanın ya da klinik tedaviye dahil etmenin etik olup olmadığını sorguluyor. Meditasyonun etkileriyle ilgili güvenli uygulama yöntemlerine dair bilimsel bilgi henüz sınırlı.

ABD’de, ağır meditasyon yan etkileri yaşayan bireyler için kurulmuş klinik bir destek hizmeti bile mevcut. Ayrıca olumsuz deneyimler yaşayan meditasyon uygulayıcılarının hazırladığı internet siteleri ve akademik kaynaklarda bu etkiler detaylı olarak ele alınıyor.

 

Kaynak: tr.euronews.com

 

-Yaşam - 19:27 A A
BENZER HABERLER

YORUM BIRAK

YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.

HABER LİSTESİ

  • 01
    ABD İran’da üç nükleer tesisi vurdu, İran misilleme olarak İsrail’i Hayber füzeleriyle vurdu (Fotoğraflar)
    İsrail’in İran’a yönelik saldırılarıyla başlayan savaş, ABD’nin İran’daki Fordo, Natanz ve İsfahan nükleer tesislerine düzenlediği hava saldırılarıyla tırmanışa geçti. Peki, bu tesisler ne anlama geliyor ve neden hedef alındı? İşte detaylar: Natanz: İran’ın Uranyum Zenginleştirme Merkezi Tahran’ın 250 kilometre güneyinde bulunan Natanz nükleer kompleksi, İran’ın en büyük uranyum zenginleştirme tesisi olarak biliniyor. CNN International’ın haberine […]
  • 02
    Filenin Sultanları 7’de 7 yaptı
    Voleybol Kadınlar 2025 Milletler Ligi’nin ikinci haftasında Güney Kore ile Türkiye, Sinan Erdem Spor Salonu’nda karşılaştı.  Filenin Sultanları rakibini 3-0 mağlup etmeyi başardı ve 7’de 7 yaptı. SON MAÇ BREZİLYA İLE Millilerimiz bu etabın son maçında Brezilya ile karşılaşacak. 22 Haziran Pazar günü Sinan Erdem Spor Salonu’nda oynanacak mücadele saat 19.30’da başlayacak.    
  • 03
    Gazeteci Fatih Altaylı gözaltına alındı
    Gazeteci Fatih Altaylı’nın bir YouTube yayınında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı “hedef alan tehdit içerikli” sözler kullandığı gerekçesiyle hakkında soruşturma açıldığı ve gözaltına alındığı bildirildi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın konuyla ilgili açıklamasında, Fatih Altaylı’nın YouTube kanalındaki 20 Haziran 2025 tarihli yayınında “Erdoğan’ı hedef alan tehdit içerikli sözleri nedeniyle” hakkında soruşturma başlatıldığı kaydedildi. Soruşturmanın Türk Ceza Kanunu’n 310. Maddesi’ndeki […]
  • 04
    Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran Dışişleri Bakanı Arakçi’yi kabul etti
      Cumhurbaşkanı Erdoğan, Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde ‘İslam İşbirliği Teşkilatı 51. Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı’ kapsamında İran Dışişleri Bakanı Arakçi’yi kabul etti. * İstanbul’da düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı için Türkiye’de bulunan İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edildi. Görüşmede, İsrail ile İran arasındaki çatışmalar ve bölgesel ile küresel gelişmeler ele alındı. […]
  • 05
    Hakan Akpınar: Ali Suavi’nin Muhbir’i…
    Hakan Akpınar  hakanakpinar227@gmail.com YAZI ARŞİVİ Bu bölümde, devr-i Osmanlı’da yürütülen meşrutiyet ve hürriyet mücadelesinin en keskin gazetesi olarak öne çıkan Muhbir gazetesini ele alacağız. Muhbir, Diyarbekirli gayrımüslim Filip Efendi tarafından 1866 yılının son demlerinde kurulmuştu. Filip Efendi, muhalif çizgide yayın yapmasını istediği gazetesine popülaritesi yüksek ve aynı zamanda kalemi kuvvetli bir gazeteci arıyordu. O vakitler, […]