Neden mi yazıyoruz? Şimdi işin arka planına ve satır aralarına bakma zamanı…

Genel - 13 Şubat 2025 00:01 A A

Neşe Doster

nesedoster@yahoo.com

Bazen edebiyat bir sığınak olur, yazarak, yazacakları hayal ederek mutlu olunur, bazen çıkışsız kapılarda yok oluşları güvenilen bir el açar, ya da birilerinin tozu tortusu bile o sorunu çözmeye yardım eder. Bazen de güvensiz, çalkantılı, huzursuz bir iklimde silkinip dururken iç dünya kararır, soru işaretleri, kaçışlar, yok saymalar, debelenmeler artar, geçmişe yönelik sorgulamalar, verilen ya da verilemeyen sınavlar, yanıt alınamayan sorular, huzursuzluğun ve tutarsızlığın başrolde olduğu ortamlar artar. İşte o anlar “yazmalısın!” dedirten zamanlardır ve yazın yolculuğu sesli sedalı olmasa da içten içe başlamıştır…

Yine bu yolculukta askıya asılacak, çekmecelere koyulacak, çöpe atılacak olanlar vardır ama yolculuk başlamışsa, dönüşü de yoktur. Varsa eğer bir başarı o başarının arkasında ödenen nice bedeller, travmalar, vazgeçilenler, kaybedilenler, ertelenenler, uzaktan el sallamalar, bazı şeylerden vaz geçmelerin yarattığı keşkeler vardır kuşkusuz…

Nedir onlar?

Doğru bildiğini söyleyip yalnız kalmak gibi, susup kalabalıklar arasında rahat dolaşmak, “gelen ağam giden paşamdan” yana tavır almak gibi. Ya da ülkeyi ve ulusaldan evrensele uzanan değerleri sevmenin yeterli olmadığını, gerekli olduğunu unutmamak, değerin üzerine değer katmanın yetmeyeceğini, katma değer katmak gerektiğini iyi bilmek gibi. Evrensel olmayanın milli olamayacağını,  okumadan, araştırmadan, bilimsel merak olmadan çağa uyulamayacağını, yaşlılara, çevreye, hayvanlara karşı duyarlı olmadan mutlu olunamayacağını iyi bellemek gibi. Güçlü noktaları öne çıkarmadan, zayıflıkların üstüne gitmeden, fırsatları değerlendirmeden, görmezden gelmeleri önemsemeden, özgünlük ve yetkinliğe göre hedef koymadan bu yolun yürünemeyeceğini öğrenmek gibi…

Ayrıca değerlere dayanmadan, ahlak, adalet, iyilik, doğruluk, eşitlik, doğa sevgisi atlanarak bu yolun aşılamayacağını, insanın değerlerle doğmadığını, pek çok değerin aileden ve eğitimden alınarak içselleştirildiğini, adalet ve hukuk gibi kavramların zamanla şekillendiğini, dertlerine çare bulamayanların,  suçun üstü örtüldükçe sıkıntıya düşenlerin bazı kavramları sorgulaması gerektiğini unutmamak gibi…

Sayıları az da olsa; Ülkelerinin önemli krizlerini akıllıca çözen liderlere bakınca! Samimiyetle, zekâyla, bilgiyle, eğitimle, vicdanla ve ekip ruhuyla hareket edenleri görünce! Gençlerimiz nereye ve niçin gidiyor sorusuna yanıt aramak gibi…

Bazı önemsiz sorunları meydan savaşı gibi görmenin, beka diye yorumlamanın ölüm kalım savaşı diye nitelemenin, o kıvama sokmak için ayrıştırıcı dile sığınmanın ne kadar doğru olduğunu sorgulamak gibi… 

Teknolojinin çağla sınırlandırılmaması gerektiğini, kültür ve sanatla başı hoş olmayan ülkelerin işinin zor olduğunu, kurtlar sofrasında oturmanın özel bir menüsü olduğunu var saymak gibi…

Yazar Mustafa Ekmekçi’ye sorulan; “Bu cesur yazıları nasıl yazıyorsunuz?” sorusuna yazarın; “Korka korka!” cevabını unutmamak, toplumun mayasına çalınan darbelerin izini ve etkilerini fark etmek kadar, fark ettirmek sorumluluğunu hatırlamak gibi…

Genelde yazarlıkta, özelde gazetecilikte geçerli olan; “Mesleki ahlak, kurumsal ahlak, kişisel ahlak” şeklinde özetlenen üç anahtar sözcüğü hep fonda tutmak, kimlik ve kalem kiralık değilse sonucun genelde masanın üstüne bırakılmış kırmızı bir karanfil olacağını hatırda tutmak gibi…

Örneğin bir hekimin arzusunun hastasını sağlığına kavuşturmak olduğunu, bunun için elinden geleni yapmaya çalıştığını, bilimsel yayınlara ulaşan, hastalarına el uzatan, onlara dokunmaktan çekinmeyen, hastalığı hakkında bilgilendiren, varlığıyla hem umut hem güç veren hekimlerin giderek azalan sayısına üzülerek! Yazarın, gazetecinin görevi nedir sorusuna başı yere eğmeden “okurlarıyla gerçekleri paylaşmak!” şeklinde cevap vermek gibi…

Bazen sessizlik, bazen şaşkınlık, bazen çaresizlik, bazen boğazın düğümlenmesi, sık sık dolan gözlerle; Eğitim, spor, parlamento, sağlık, kültür- sanat, diplomasi, savaş, polis, adliye muhabirliği, cinayet, yaralama, intihar, gasp, hırsızlık, vb tanıklık edip yazarken okura emanet edilen haberler, yazılar, kitaplar gibi…  

Çevre, kadın, insan hakları, yangın, cinayet vb. gibi yaşamsal gerçeklerle karşılaşıp, çok şey anlatan haberlere, yapıtlara, çarpıcı başlıklara imza atmak gibi…

Bir yanda yutkunup susanları, bir yanda aslanlar gibi kükreyenleri, bir yanda bin bir yetenek sahibi yürekli insanları, bir yanda ben neredeyim ya da ben ne yapıyorum diye sormayanları görünce; “Yaşamayı seçenler ölümü yüceltenlerle baş edemez. Ölümü yüceltmek, yaşama ihanettir!” sözünü ezber etmek gibi…

Uzun sözün kısası ve kişisel olarak niye mi yazıyorum? Atatürk’e minnettarlığımı, Cumhuriyete, yurtsever, öncü, yürekli, vicdanlı öncülere borcumu ödemek için…

Özetle! Yer yer çok kişisel bir yazı olduğunu biliyorum! Tıpkı herkesin uzun, kısa, renkli, renksiz, hüzünlü, coşkulu bir öyküsü olduğunu bildiğim gibi. Bu yazıyı ister şefin önerisi sayın(!), ister eğitimci bir yazarın deneyiminden damıtılmış notlar olarak görün, ister ev ödevi olarak, ister karne notu alacağınızı farz ederek okuyun. Size kalmış. Bana soruldu, ben de yazdım…

 

Genel - 00:01 A A
BENZER HABERLER

HABER LİSTESİ

  • 01
    BM Genel Sekreteri: Kıbrıs görüşmelerinde ‘anlamlı bir ilerleme’ kaydedildi
    Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, İsviçre’nin Cenevre kentinde düzenlenen Kıbrıs görüşmelerinin ardından yaptığı açıklamada, tarafların “anlamlı bir ilerleme“ kaydettiğini belirtti. Guterres’in çağrısı üzerine 17-18 Mart tarihlerinde Kıbrıs için düzenlenen gayri resmi görüşmelere Kıbrıs Cumhuriyeti ve adadaki Türk yönetiminin temsilcileri ile garantör ülkeler Türkiye, Yunanistan ve İngiltere katıldı. Guterres, görüşmelerde “yeni bir atmosferin” olduğunu vurgulayarak liderlerin dört girişim […]
  • 02
    Uzayda mahsur kalan astronotlar Dünya’ya döndü
    Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (ISS) dokuz ay mahsur kalan iki astronot yaklaşık 16 saatlik yolculuğun ardından Dünya’ya ulaştı. Astronotları taşıyan SpaceX kapsülü 19 Mart TSİ 00:05 sularında Florida açıklarında suya iniş yaptı. Kurtarma ekibi, ilk güvenlik kontrollerini tamamlamak ve paraşütleri almak için “hız botlarıyla” kapsüle doğru yanaştı. Daha sonra iniş alanından yaklaşık 3,2 km uzakta bulunan […]
  • 03
    Putin-Trump görüşmesi sona erdi: ’30 gün boyunca enerji altyapılarına saldırmama konusunda anlaşıldı’
      Rusya Devlet Başkanı Putin ile mevkidaşı Donald Trump arasındaki telefon görüşmesi sona erdi. Görüşme yaklaşık 2.5 saat sürdü. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve ABD’li mevkidaşı Donald Trump arasındaki telefon görüşmesinin 1.5 saatten fazla bir süredir devam ettiği açıklanmıştı. Beyaz Saray Genel Sekreter Yardımcısı Dan Scavino telefon görüşmesi devam ettiği sırada yaptığı açıklamada, görüşmenin iyi gittiği […]
  • 04
    Ekrem İmamoğlu’nun Diploması İptal Edildi
    İstanbul Üniversitesi, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun diplomasını iptal etti. Karar, savcılığa ve YÖK’e gönderilecek. İstanbul Üniversitesi’nden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Üniversitemiz Yönetim Kurulu’nun 18 Mart 2025 tarih ve 61. toplantısında alınan 3 sayılı karar ile; İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 24.02.2025 tarih ve 2025/44681 soruşturma sayılı ve ekinde yer alan Yükseköğretim Denetleme Kurulu Başkanlığı’nın 17.02.2025 tarih […]
  • 05
    Halk TV sunucusu Ece Üner adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı
    Sosyal medya paylaşımı gerekçe gösterilerek hakkında soruşturma başlatılan Halk TV Ana Haber Spikeri Ece Üner adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Yurt dışına çıkışı yasaklanan Üner, haftada bir gün karakolda imza verecek. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Ece Üner hakkında “yargı organlarını alenen aşağılama” ve “adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs” suçlamasıyla soruşturma başlattı. Üner, Halk TV binasına gelen polislerce […]