Rapor: Hukukun üstünlüğü AB genelinde geriye gidiyor

-YAŞAM- - 17 Mart 2025 16:29 A A

Kısa süre önce yayımlanan bir rapora göre, AB’de hukukun üstünlüğü alanında yıllardır bir gerileme gözlemleniyor. Adalet sistemi, yolsuzlukla mücadele ve medya özgürlüğüne ilişkin demokrasi endeksleri kalıcı ve sistemik zorluklarla karşı karşıya.

Avrupa için Sivil Özgürlükler Birliği tarafından Pazartesi günü yayınlanan Hukukun Üstünlüğü raporu, durum bir üye devletten diğerine değişmekle birlikte, son birkaç yıldır hukukun üstünlüğünün ciddi meydan okumalarla karşılaştığı yönünde geniş ve temel bir eğilim olduğunu ortaya koyuyor.

Her yıl yayınlanan ve bu yıl altıncısı yayınlanan 1.000 sayfalık rapor, Avrupa Sivil Özgürlükler Birliği koordinasyonunda 21 AB ülkesinden 43 insan hakları örgütünün işbirliğinin bir sonucu.

Kuruluşun araştırmasından çıkan en çarpıcı sonuçlardan biri, rapor edilen ihlallerin sürekliliği ve AB genelinde hukukun üstünlüğünün genel olarak kötüleşmesi. Tek tek ülkeler farklılıklar gösterse de, genel gözlem, hukukun üstünlüğünün tüm temel yönlerinin – yani adalet sistemi, yolsuzlukla mücadele önlemleri, medya özgürlüğü, denge ve denetleme mekanizmaları, sivil alan ve insan hakları – son birkaç yılda benzer ve derinleşen zorluklarla karşılaştığı.

Bu durum, blok genelinde hukukun üstünlüğüne ilişkin kalıcı ve sistemik eksiklikleri açıkça ortaya koymakta.

Avrupa Sivil Özgürlükler Birliği’nin kıdemli hukukun üstünlüğü uzmanı ve raporun yazarlarından Viktor Z. Kazai, Euronews’e yaptığı açıklamada, “Hukukun üstünlüğü ihlallerine zımnen de olsa izin verilmesi, hükümet liderlerini hukukun üstünlüğünü daha da kötüleştirmeye teşvik eder” dedi.

“Başta İtalya, Slovakya, Romanya ve Macaristan olmak üzere hukukun üstünlüğünün gerilemeye devam ettiği çok sayıda ülke görüyoruz. Bunun nedeni, AB’nin hukukun üstünlüğünün gerilemesine karşı yeterince güçlü tepkiler vermemesidir.”

Ülkeler farklı gruplara ayrıldı

“Durağan ülkeler” hukukun üstünlüğü göstergelerinde durağan kalan ya da çok az ilerleme kaydeden ülkeler. Yunanistan, İrlanda, Malta, Hollanda ve İspanya bu grupta yer almakta.

“Hukukun üstünlüğünde kayma yaşayan ülkeler” ise Belçika, Fransa, Almanya ve İsveç gibi model demokrasiler ve bu ülkeler belirli alanlarda münferit ama yine de rahatsız edici düşüşler göstermiş durumda.

“İmhacı ülkeler” ise hukukun üstünlüğünün neredeyse her alanda sistematik ve kasıtlı olarak zayıflatıldığı ülkeler ve bu grupta İtalya, Bulgaristan, Hırvatistan, Romanya ve Slovakya yer almakta.

En zayıf halka ve sürekli suç işleyen ülke ise Macaristan olarak tespit edildi.

Bazı ülkeler, hukukun üstünlüğünün durumunu ülke içinde iyileştirmeye yönelik belirgin girişimler sergiledi.

“Sıkı çalışanlar” Estonya ve Çek Cumhuriyeti, sivil toplumun olumlu değişim yaratmadaki başarılı rolünü vurgulayarak, iyileştirmeler yapmak için gerçek ve sistematik çabaların işaretlerini gösterdi.

Bu arada Polonya, yeni hükümetin yargı bağımsızlığı ve medya çoğulculuğunu yeniden tesis etmeye çalışmasına rağmen önemli bir ilerleme kaydedememesi nedeniyle “ibretlik bir hikaye” olarak değerlendiriliyor ve kurumların bağımsızlığının tehlikeye atılmasının son derece zorlu ve kırılgan bir çaba olduğunu gösteriyor.

Rapora göre, Avrupa Komisyonu’nun yıllık hukukun üstünlüğü raporunu, Avrupa değerlerine veya AB koşulluluğuna saygı göstermeyen üye devletler için 7. Madde ihlal davaları gibi hukukun üstünlüğü uygulama mekanizmalarıyla ilişkilendirmesi kesinlikle çok önemli.

Temel Bilgiler

Rapora göre, adalet sistemi hala siyasi manipülasyon, yetersiz kaynaklar ve adli yardımın önündeki engellerden muzdarip ve tüm bunlar bağımsızlığını, kalitesini ve etkinliğini baltalıyor.

Büyük resim aynı zamanda yolsuzlukla mücadele alanında da şeffaflık eksikliğinin devam ettiğini, kanunların uygulanmasının zayıf olduğunu ve ihbarcıların yeterince korunamadığını, bunun da hükümetin dürüstlüğüne olan güvenin erozyona uğramasına yol açtığını göstermekte.

Siyasi etkinin düzenleyici kurumların bağımsızlığını tehlikeye atması ve yoğunlaşan sahipliğin çoğulculuğu bastırması nedeniyle gazeteciler artan taciz ve yasal zorluklarla karşı karşıya kalırken, medya özgürlüğü birçok ülkede tehdit altında olmaya devam etmekte.

Hızlı yasama süreçlerinin aşırı kullanımı, bağımsız makamlara siyasi müdahaleler ve seçim sisteminin bütünlüğünün tehlikeye girmesi gibi nedenlerle denetim ve dengeler daha da zayıflamakta, tüm bunlar da hükümet üzerindeki demokratik ve yasal kontrolü aşındırmakta.

Ayrıca, yaygın karalama kampanyalarının hükümetleri, özellikle barışçıl protesto hakkı, toplanma ve örgütlenme özgürlüğü söz konusu olduğunda kısıtlayıcı yasalar kabul etme konusunda cesaretlendirmesi nedeniyle sivil alanlar daralmaya devam etmekte.

Son olarak, daha katı göç politikaları, hassas gruplara yönelik yetersiz korumalar ve bölge genelinde azınlıkları etkileyen artan ayrımcılık ve nefret söylemi nedeniyle insan hakları giderek artan bir baskı altında bulunmakta.

Uluslararası zorluklar

Raporun yazarlarının da belirttiği gibi, bu iç zorluklar, aşırı sağ popülizmin yükselişi, ABD’deki demokratik gerileme ve küresel çatışmaların Avrupa’nın siyasi yörüngesini şekillendirmesiyle değişen bir jeopolitik ortamda ortaya çıkmakta.

Aşırı sağın artan etkisi AB’nin birliğini tehdit ederken, Rusya’nın Ukrayna savaşı ve Avrupa’nın güvenliğine yönelik transatlantik desteğin azalması bloğun direncini sınıyor. Göç politikaları, devletlerin sınırları sıkılaştırması ve çoğu zaman uluslararası hukuku ihlal ederek sığınma haklarını kısıtlamasıyla daha sert bir hal alıyor. Bu arada AB’nin yaptırım mekanizmaları zayıf kalmaya devam ediyor ve bu da hukukun üstünlüğü ve temel hakların merkeziliği konusunda net bir mesaj vermek yerine liberal olmayan eğilimlerin güçlenmesine yol açıyor. Kararlı adımlar atılmadığı takdirde AB, daha fazla demokratik erozyon, iç bölünme ve küresel konumunun zayıflaması riskiyle karşı karşıya kalacaktır.

“ABD’de aşırı sağ popülizm yükselirken ve demokrasi gerilerken, Avrupa’nın hukukun üstünlüğü krizi derinleşiyor. Aşırı sağın artan etkisi AB’nin birliğini tehdit ederken, Rusya’nın Ukrayna’daki savaşı ve hızla dönüşen transatlantik bağlar bloğun direncini sınıyor. AB’yi ve kurallara dayalı dünyayı korumak için Avrupa Komisyonu hukukun üstünlüğü uygulamasını güçlendirmeli ve bunu doğrudan 7. Madde, bütçe koşulluluğu ve ihlal davalarıyla ilişkilendirmelidir.”

 

Kaynak: tr.euronews.com

-YAŞAM- - 16:29 A A
BENZER HABERLER

HABER LİSTESİ

  • 01
    Basın tarihimizde ilk tekzip polemiği ve bir “Hayalet Yazar”
    Hakan Akpınar hakanakpinar227@gmail.com Tarih 26 Ağustos 1864… Tasvir-i Efkâr’ın İzmir muhabirinin gönderdiği bir haber, İstanbul basınında yeni bir kalem kavgasının başlamasına sebep olacaktır. Hatta başka bir mesele yüzünden sonradan Fransız gazetesi Courrier d’Orient’nın (Korye Doryan) dâhil olduğu bu kavga, İstanbul basınını neredeyse üç ay boyunca meşgul edecektir. Haber, İzmir havalisinin mahsûlünden alınacak vergi gelirlerini toplayan […]
  • 02
    Rusya Devlet Başkanı Putin’den ‘Paskalya Ateşkesi’ kararı
      Rusya Devlet Başkanı Putin, Kremlin’de Genelkurmay Başkanı Gerasimov ile bir araya geldi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kremlin’de düzenlenen bir toplantıda Genelkurmay Başkanı Valeriy Gerasimov‘un operasyon bölgesindeki duruma ilişkin raporunu dinledikten sonra Rus ordusunun 19 Nisan saat 18.00’den 21 Nisan saat 00.00’a kadar ateşkes uygulayacağını duyurdu. Yaptığı konuşmada Putin, “Ukrayna tarafının da bizi örnek almasını bekliyoruz. Aynı zamanda birliklerimiz […]
  • 03
    Özgür Özel Yozgat’ta büyük bir kalabalığa hitap etti
    Cumhurbaşkanı Erdoğan’a seslenen CHP lideri Özgür Özel, ‘Sen geçmişin mağdurusun, bugünün zalimisin. Gözünün içine baka baka söylüyorum: Bu yaptığın yiğitlik, mertlik değildir, bu yaptığın korkaklıktır,’ dedi. Ana muhalefet Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, Yozgat’ta Cumartesi günü düzenlenen mitingde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a seslenerek sert açıklamalarda bulundu. “Millet İradesine Sahip Çıkıyor” adı verilen […]
  • 04
    AB-ABD ticaret görüşmeleri: Von der Leyen ve Trump arasında sessizlik
    Ticaret politikası konusunda münhasır yetkiye sahip olan Avrupa Komisyonu’na rağmen ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray’a döndüğünden bu yana Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen ile görüşmedi. Donald Trump, dünyanın en büyük iki ekonomisi olan Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği arasında bir anlaşma yapılma şansını “yüzde yüz” olarak değerlendirdi. Trump, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni’yi […]
  • 05
    İran ve ABD arasında nükleer müzakerelerin ikinci turu Roma’da başladı
    İtalya Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, Roma’nın ‘barış ve diyaloğun başkenti’ haline geldiğini iddia etti. Görüşmelere yine Umman aracılık ediyor. ABD’li ve İranlı yetkililer, Tahran’ın nükleer programı konusunda Cumartesi günü ikinci tur müzakerelere başladığını açıkladı. Associated Press (AP) haber ajansına konuşan ABD’li yetkili, Umman’nın Roma Büyükelçiliği’nde kapalı kapılar ardında yapılan görüşmelerle ilgili olarak isminin açıklanmaması koşuluyla […]