Romanya’da Avrupa Birliği (AB) yanlısı partiler, geçen hafta ilk tur sonuçlarının iptal edilmesinin ardından yapılacak yeni cumhurbaşkanlığı seçimlerinde çoğunluğu sağlamak ve tek bir adayı desteklemek üzere anlaştı.
1 Aralık’ta yapılan parlamento seçimlerinde en fazla sandalyeyi sol görüşlü Sosyal Demokrat Parti (PSD) kazanırken, aşırı sağcı milliyetçi partiler de kazanım elde ederek parlamentodaki sandalyelerin yüzde 30’undan fazlasını aldı.
PSD, merkez sağ Ulusal Liberal Parti (PNL), merkezci Romanya’yı Kurtarın Birliği (USR) ve merkez sağ Romanya’daki Macarların Demokratik İttifakı’nı (UDMR) bir araya getiren yeni koalisyon, aşırı sağın ilerleyişini etkili bir şekilde bastırıyor.
Dört parti daha önce çatışır haldeydi, ancak şimdi birlik oldular ve bir açıklama yayınlayarak şu ifadelere yer verdiler: “Avrupa Birliği yanlısı partiler, iyi yönetim, kamu harcamalarında şeffaflık ve vatandaşlara saygı yoluyla kurumlara ve siyasi sınıfa güven inşa etmeyi hedefliyor.”
USR partisi lideri Elena Lasconi, anlaşmaya varılmasının ardından Romanya’nın “zor bir dönemden” geçtiğini belirterek, devlet harcamalarının kısılması ve bürokrasinin azaltılmasının yeni hükümetin öncelikleri olacağını söyledi.
Romanya’nın bu yılki bütçe açığı AB’deki en yüksek rakam oran olan yüzde 8’di.
Yeni koalisyon ayrıca, Rusya’nın müdahalesine ilişkin endişeler nedeniyle bir hafta önce ilk tur sonuçlarının iptal edilmesinin ardından tekrarlanacak olan seçimlerde mücadele etmek üzere Avrupa Birliği yanlısı yeni bir cumhurbaşkanı adayı bulma konusunda da anlaştı.
Yeni seçimler için henüz bir takvim belirlenmedi ancak seçimlerin 2025 yılının ilk yarısında yapılması bekleniyor.
Aşırı sağcı milliyetçi Calin Georgescu seçimlerin ilk turundan zaferle çıktı.
Oylama yapılmadan önce sadece yüzde 5 civarında bir desteğe sahip olduğunu gösteren anketlere rağmen sandıktan birinci çıkan Georgescu’nun zaferi şok ve şüpheyle karşılandı.
Romanya’nın istihbarat kurumlarından gelen gizliliği kaldırılmış belgeler, popülist aşırı sağcı aday Calin Georgescu’nun geçen ayki cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turundaki ani yükselişinin “doğal bir sonuç olmadığını” ortaya koydu.
Ulusal istihbarat teşkilatı SRI, mesajlaşma platformu Telegram’daki bir kanal aracılığıyla işe alınan ve koordine edilen ağ operatörlerinin, bir devlet aktörünün “çalışma tarzına” özgü yöntemler kullandığı sonucuna vardı.
Georgescu’nun TikTok uygulamasındaki popülaritesi oylama öncesindeki günlerde patladı ve on milyonlarca görüntülenme elde etti.
Savcıların seçim finansmanı noktasında yalan söyleyip söylemediğini soruşturduğu adayın yeniden aday olmasına izin verilip verilmeyeceği henüz belli değil.