Suriye’de HTŞ liderliğindeki gruplar Humus’a yaklaştı
Suriye’de, Halep’ten sonra Hama kentini de ele geçiren Heyet Tahrir eş-Şam (HTŞ) liderliğindeki İslamcı militan gruplar Humus kentine yaklaştı.
Örgüt, Humus eteklerindeki son köyü de ele geçirdiklerini öne sürdü.
Ülkenin üçüncü büyük şehri Humus ile başkent Şam arası yaklaşık 160 kilometre.
27 Kasım’da başlattıkları operasyonda muhalifler, 6 Aralık itibarıyla yaklaşık 150 kilometre ilerleme kaydetti.
Humus’un düşmesi, Esad’a desteğin güçlü olduğu ülkenin doğu kıyısı ile Şam arasındaki bağlantının kesilmesi anlamına geliyor.
HTŞ lideri Ebu Muhammed Colani, hedeflerini Esad’ı devirmek ve yeni bir hükümet kurmak olarak açıkladı.
Amerikan CNN televizyonuna konuşan Colani, muhalif güçlerin “bu hedefe ulaşmak için mevcut tüm araçları kullanma hakkına” sahip olduğunu söyledi.
Colani, İran ve Rusya’nın desteği ile Esad yönetiminin ayakta tutulmaya çalışıldığını söyledi ve “Ancak gerçek şu ki, bu rejim öldü” dedi.
Şam yönetimini destekleyen Rusya vatandaşlarına Suriye’den ayrılma çağrısı yaptı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise yaptığı açıklamada, “İdlib, Hama, Humus ve hedef tabii Şam. Muhaliflerin bu yürüyüşü devam ediyor. Temennimiz kazasız belasız bir şekilde Suriye’deki bu yürüyüş devam etsin” dedi.
Güney’deki sembolik Dera bölgesinde muhalif güçler ilerledi
Suriye’de silahlı muhalif güçlerin ülkenin en güneyindeki Dera bölgesinin büyük kısmında da kontrolü ele geçirdiği bildirildi.
Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad’ın doğduğu Dera, 2011’de de isyanın başladığı bölge olarak sembolik önem taşıyor.
Suriye ordusu 2018’de bu bölgenin kontrolünü geri almış, bu gelişme muhaliflerin gerilemesinde önemli bir aşamayı temsil etmişti.
Reuters haber ajansının bildirdiğine göre bu bölgede muhalif güçler ordunun geri çekilmesi ve askeri yetkililerin Başkent Şam’a güvenli geçişi üzerine bir anlaşma imzaladı.
BBC bu iddiaları bağımsız olarak teyit edemedi.
Dera, Şam’ın yaklaşık 100 kilometre güneyinde bulunuyor.
Humus ‘devrimin başkenti’ olarak tanımlanıyordu
Humus, Suriye’de iç savaşın başladığı 2011 yılında Beşar Esad karşıtı büyük gösterilerin düzenlendiği kentlerden biriydi.
Muhalifler bu kenti “devrimin başkenti” olarak tanımlıyordu.
İslamcı militan grup HTŞ, Türkiye’nin “terör örgütleri listesinde” yer alıyor.
Birleşmiş Milletler (BM), yeniden başlayan iç savaşta yaklaşık 300 bin kişinin evlerini terk ettiğini duyurdu.
‘Humus’ın düşmesi, rejimin sonu olur’
Suriye lideri Esad, muhaliflerin ilerleyişi ile ilgili son açıklamasında grupları “terörist” olarak tanımlamış ve durdurulacakları sözünü vermişti.
Esad, HTŞ ilerleyişinden ABD ve Batı ülkelerini sorumlu tutuyor.
Ancak BBC’ye konuşan Londra’daki LSE Üniversitesi’nden uluslararası ilişkiler profesörü Fawaz Gerges, Humus’un düşmesinin Esad rejiminin sonunu işaret edebileceğini söylüyor.
Gerges, Humus’u Esad yönetiminin “merkezi sinir sistemi” olarak tanımlayarak, şehrin kaybının başkent Şam’ı “daha kolay bir hedef” haline getirebileceğini değerlendirdi.
Profesör Gerges, muhaliflerin Humus’ta durdurulamaması halinde Esad yönetiminin “birkaç hafta veya birkaç ay içinde düşeceğini” öngörüyor.
İran cephesindense Reuters’a konuşan bir yetkili, Suriye’ye füze ve SİHA göndermeyi hedeflediklerini aktardı.
Tahran ek olarak Şam yönetimine verdiği askeri danışman desteğini de artıracak.
Hama’da neler yaşandı?
27 Kasım’da HTŞ’nin ilerleyişine yeniden başladığı iç savaşta 5 Aralık’ta Hama kenti düştü.
Böylece Suriye ordusu 2011 yılında iç savaş başladığından beri Hama’yı ilk kez kaybetti.
Hava karardığı sırada kent merkezindeki farklı noktalarda muhalifler kutlama yaptı.
Kentteki Hafız Esad heykelinin yıkılışına ilişkin görüntüler de sosyal medyada paylaşıldı.
Baas yönetiminin 1963’teki ilk günlerinden itibaren Hama, partinin politikalarına muhalefetin odak noktası olmuştu.
İdlib’de durum ne?
Suriye’de 2011’de başlayan iç savaş nedeniyle devam eden çatışmalar 2020’de varılan ateşkesten bu yana büyük ölçüde durmuştu.
Muhalif güçler kuzeybatıdaki İdlib kenti ve çevresindeki vilayetin büyük bölümünü kontrol altında tutuyordu.
HTŞ liderliğindeki grupların Halep’e operasyon başlatmasının ardından, Rusya ve Suriye orduları İdlib’e yönelik hava saldırıları başlattı.
Muhaliflerin elindeki “Beyaz Baretliler” olarak bilinen sivil savunma hizmeti, hava saldırılarında en az 25 kişinin öldüğünü açıkladı.
Suriye’nin 14 eyaletinden biri olan İdlib, ülkenin kuzeybatısında, Türkiye sınırında yer alıyor.
İdlib; Harem, Cisr eş-Şuğur, eyaletle aynı adı taşıyan İdlib, Ariha ve Maarat El Numan şehirlerinden oluşuyor.
İdlib merkezi ise Halep’e 55 kilometre uzaklıkta.
Tel Rıfat’a harekat
HTŞ’nin operasyonu devam ederken Suriye Milli Ordusu (SMO) oluşumu da Tel Rıfat kentine yönelik harekat başlattı.
Tel Rıfat, SDG tarafından kontrol ediliyordu.
Anadolu Ajansı, SMO’nun Tel Rıfat’a yönelik “Özgürlük Şafağı” adı verilen operasyonun ardından ilçe merkezinin “tamamına hakim olduğunu” ve dış kesimlerde ilerlemeye devam ettiğini bildirdi.
AFP’nin Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne dayandırdığı habere göre de SMO güçleri kent merkezi ve civardaki köyleri ele geçirdi.
Gözlemevi, SMO operasyonu sonucunda Halep’in kuzeyinde 200 bin Suriyeli Kürdün “Türkiye destekli fraksiyonlar tarafından kuşatıldığını” ve bölge ile iletişimin tamamen koptuğunu duyurdu.
Ankara’nın pozisyonu ne?
Türkiye, Astana Süreci ortakları Rusya ve İran ile diplomatik temaslarını sürdürüyor.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Suriye’deki gelişmelerin, “Şam’ın muhaliflerle ve kendi halkıyla bir anlaşma yapması ihtiyacını bir kez daha gösterdiğini” söyledi.
Fidan, “Yeni bir göç dalgasını tetikleyecek hiçbir aksiyona girişmeyiz” dedi.
Suriye, İran ve Rusya’dan hangi açıklamalar yapıldı?
Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, 1 Aralık Pazar günü en yakın müttefiklerinden İran’ın Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi ile yaptığı görüşme sonrası “Yabancı destekli teröristlerle mücadele için müttefiklerin ve dostların öneminden” bahsetti.
Arakçi ise 2 Aralık Pazartesi günü Türkiye’de Hakan Fidan ile yaptığı görüşmenin ardından muhaliflerin ABD ve İsrail destekli olarak hareket ettiklerini savundu.
Arakçi, Türkiye ile görüşmelerin “dost, samimi ve yapıcı” bir atmosferde yapıldığını söyledi.
Moskova da “İdlib, Hama ve Halep’teki terörist saldırıyı püskürtmek için Suriye hükümeti güçlerine yardımcı olduklarını” teyit etti.
Moskova’dan ayrıca Suriye konusunda Türkiye ile işbirliği içinde olunması çağrısı yapıldı.
Reuters haber ajansına konuşan Hizbullah kaynakları, Suriye’ye destek göndermeye hazır olmadıklarını belirtti.
ABD, Fransa, Almanya ve İngiltere ise ortak bir açıklama yayımlayarak çatışmanın tüm taraflarına gerilimi azaltma çağrısında bulundu.
Kaynak: BBC Türkçe
HABER LİSTESİ
-
01
Bay-Bayan ve BaykuşHakan Akpınar hakanakpinar227@gmail.com Tarihte yalnızca büyük medeniyetler kurmuş halkların mitolojileri vardır. Çin Seddi’nden Avrupa içlerine kadar uzanan geniş coğrafyayı kendilerine yurt yapan Türkler de sadece bir halk değil, aynı zamanda tarihin en eski ve büyük medeniyetlerinden biridir. Türk Mitolojisi, kökleri tarihin başlangıcına uzanan kadim Türk medeniyetinin eseridir. Cumhuriyetimizin kurucusu olan büyük Atatürk, ülkemizi “muasır medeniyetler” […]
-
02
Gazeteci ve televizyoncu Deniz Arman hayatını kaybetti0 Ünlü gazeteci ve televizyoncu Deniz Arman hayatını kaybetti. Televizyoncu ve gazeteci Deniz Arman yaşamını yitirdi. Arman’ın vefat haberini gazeteci Özay Erad paylaştı. Deniz Arman’ın cenazesi 25 Ocak Cumartesi günü Beşiktaş Vişnezade Camisinde öğle namazının ardından toprağa verilecek. Akciğer kanseri tedavisi görüyordu Usta gazeteci 63 yaşındaki Arman’ın yaklaşık iki aydır Çam ve Sakura Hastanesi’nde akciğer kanseri nedeniyle tedavi gördüğü […]
-
03
Kremlin: Putin, Trump’la görüşmeye hazır* Başkan Trump’ın Ukrayna’daki çatışmayı sona erdirmek için Putin’le görüşmek istediğine dair açıklamaları peş peşe gelirken Kremlin’den yapılan açıklamada Washington’dan somut sinyal gelmediğine dikkat çekildi. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ABD Başkanı Donald Trump’la görüşmeye hazır olduğunu ve Washington’dan somut sinyal beklediğini söyledi. Gazetecilerin olası Putin-Trump görüşmesiyle ilgili sorularını yanıtlayan Peskov, “Putin, Devlet Başkanı Trump’la konuşmaya hazır. Biz […]
-
04
Trump Davos’ta: NATO’ya savunma hedefi, AB’ye gümrük vergisi uyarısıTrump Davos’ta, NATO müttefiklerinden yüzde 5’lik savunma bütçesi hedefine uymalarını talep ederken, ABD’de üretim yapmayan şirketleri gümrük vergileriyle tehdit etti. ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray’a döndükten sonra yaptığı ilk önemli uluslararası konuşmada, ikinci döneminde ticaret, savunma ya da küresel diplomasi konularındaki tutumunda herhangi bir yumuşama olmayacağını açıkça ortaya koydu. Perşembe günü Davos’taki Dünya Ekonomik […]
-
05
Meral Akşener’in cumhurbaşkanı yardımcısı olacağı yalanlandıEuronews Türkçe’ye konuşan Meral Akşener’in danışmanı, eski İYİ Parti liderinin cumhurbaşkanı yardımcısı olacağı iddiaları için ‘Yanlış bile değil, tamamen yalan’ ifadelerini kullandı. Euronews Türkçe’nin Perşembe günü ulaştığı Meral Akşener’in danışmanı, eski İYİ Parti liderinin “siyaseti bıraktığını” belirtti ve cumhurbaşkanı yardımcısı olacağı iddialarının yalan olduğunu açıkladı. Akşener’in danışmanı verdiği demeçte, “Cumhurbaşkanı yardımcısı olacağı iddiaları yanlış bile […]