Suudi Arabistan’da bir ilk: Kadınlar stadyuma alındı

24.09.2017 18:16

Kişi Okumuş

0 Yorum

Suudi Arabistan’da bir ilk: Kadınlar stadyuma alındı

Suudi Arabistan’da ülkenin kuruluşunun 87. yılı şerefine, kadınlar ilk kez bir stadyuma girebildi. Erkeklerden farklı bir kapıdan stadyuma giren kadınlar, kendilerine ayrılmış olan ayrı bölmelere oturdu.

Suudi Arabistan’ın kuruluşunun 87. yıl dönümü çerçevesinde cumartesi günü başlayan ve 4 gün boyunca devam edecek olan kutlamalarda bir ilk yaşandı.

1.5 milyon Suudi’nin katılmasının beklendiği kutlamalarda, yüzlerce kadın başkent Riyad’daki Kral Fahd stadyumuna girdi.

Stadyuma erkeklerden farklı kapılardan giren kadınlar, ayrı sıralara oturdu.

Kutlamaları stadyumda izlemek üzere Tabuk şehrinden gelen Um Abdulrahman, AFP’ye konuşarak heyecanını dile getirdi: “Dileriz ki gelecekte stadyumun girişindeki kısıtlamalar da kalkar. (…) Yıllardan beri kadınlara, erkeklerle eşit hakların tanınmasını ümit ettim.”

‘ALLAH’IN İZNİYLE DAHA FAZLASINA KAVUŞACAĞIZ’

Reuters’a konuşan 25 yaşındaki Sultana da durumdan duyduğu hoşnutluğu şu sözlerle ifade etti:

“Hayatımda ilk kez bir stadyuma geliyorum ve kendimi daha çok Suudi Arabistan vatandaşı gibi hissettim. Artık ülkemde istediğim yere gidebilirim. Allah’ın izniyle, kadınlar gelecekte bundan daha fazlasına ve daha iyisine kavuşacak, araba kullanmak ve seyahat etmek gibi.”

Suudi Arabistan’da kadınlar, ailelerindeki bir erkeğin onayı olmaksızın tek başına seyahat edemiyor. Ülkedeki şeriat yasaları gereği stadyum ve benzeri kamusal alanlar da yalnızca erkeklerin kullanımına açık bulunuyor.

Nüfusun yarısının 25 yaşın altında olduğu Suudi Arabistan’da, Suudi yetkililerin 2 yıl önce Vision 2030 adıyla başlatılmış olan programla, ülke ekonomisinin kalkındırılması öngörülüyor. Yetkililer bu çerçevede genç nüfusu çekmeye yönelik yenilikler getiriyor.Sputnik

İlgili Terimler :

YORUMLAR