Trump mı Harris mi: Avrupa Parlamentosu hangi tarafta?

Dünya - 31 Ekim 2024 17:27 A A

ABD seçimleri Avrupa’yı büyük ölçüde etkileyecek ama nasıl?

Avrupa önümüzdeki hafta ABD’de yapılacak seçimlerin sonuçlarını ve etkilerini merakla beklerken Euronews, Beyaz Saray için yarışan adayları savunan iki Avrupa Parlamentosu (AP) üyesi ile görüşerek, neden Donald Trump’ın ya da Kamala Harris’in seçilmesinin Avrupa için daha iyi bir tercih olacağını düşündüklerini sordu.

AP’nin sol siyasi grupları – Sosyalistler ve Demokratlar, Yeşiller/EFA, Sol – ve Renew Europe açıkça Demokrat aday Kamala Harris’i destekliyor. Ancak Brüksel’de sağcı Avrupa için Vatanseverler (PfE) grubunun üyeleri gibi Donald Trump’ı destekleyenler de var.

PfE’den AP üyesi Antonio Tanger Correa Trump için Portekiz’den seslenirken, Harris’i savunan Daniel Freund (Yeşiller/EFA, Almanya) seçimleri takip ettiği ABD’den Euronews’e açıklamalarda bulundu.

Avrupa demokrasisi için Trump mı, Harris mi?

Tanger: Bence Trump ilk görevinde dünya için çok iyi bir şey yaptı: O da bu dönemde savaş görülmemesiydi. Çünkü Amerikalılar ondan önce de şimdi de her zaman silah satmak için savaşları destekleme ya da başlatma eğilimindedir. O, savaş başlatmadan silah satacak kadar zeki ve akıllıydı. Ve bence savaş başlatmakla ilgilenmediğine, aksine savaşları bitirmeye istekli olduğuna dair çok iyi bir gösterge var. Ve bu Avrupa için kesinlikle çok önemli.

Freund: Bence Avrupa demokrasisi için Kamala Harris seçimin en iyi sonucu olacaktır. Trump, Avrupa Birliği’nde Viktor Orbán da dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanındaki diktatörlerle yakınlaşıyor. Dolayısıyla Trump’ın seçilmesi halinde demokrasiyi ortadan kaldırmak isteyenlerin, özgür medyaya ve bağımsız mahkemelere karşı savaşanların güçleneceğinden korkuyorum.

Ukrayna’daki savaş

Tanger: Her iki adayın da geçmişte verdiği sözlere bakılırsa, Trump ve ekibinin bu sorunu çözme ya da en azından çözmenin bir yolunu bulma şansının çok daha yüksek olduğunu düşünüyorum.

Freund: Bence Kongre’de Ukrayna’ya hem askeri hem de mali açıdan daha fazla destek için iki partili bir destek var. Ancak Başkan Trump’ın biraz şüphe uyandıracağı açık. Belki de Ukrayna’nın topraklarından vazgeçmesini ve barış görüşmelerine başlamasını isteyecektir. Trump’ın kendisi de Ukrayna’ya destek konusunda çok ılımlı davranıyor. Vladimir Putin ile olan yakın ilişkilerini biliyoruz.

Avrupa’nın savunması

Tanger: Trump, Kamala Harris’ten farklı bir zihniyete sahip. Her şeyden önce Kamala Harris’in savunma, güvenlik ya da bunların hiçbiriyle ilgili bir geçmişi yok. Söylediğim için üzgünüm, konuştuğu tek şey kürtaj, feminist olmak, şu olmak, bu olmak ve güvenlik ve savunma onun için yabancı alanlar. Yani bu bizim için pek de iyi bir vaat değil.

Freund: Trump, Avrupa’nın savunmaya daha fazla yatırım yapması gerektiği konusunda çok açık sözlü oldu. Kendisine göre yeterince harcama yapmayan Avrupalı üyeler için NATO’nun ortak savunmasını sorguladı. Dolayısıyla ittifakın kesinlikle ek baskı altında kalacağını düşünüyorum. Bu nedenle Kamala Harris’in NATO’da iyi bir iş birliği için daha iyi bir aday olduğunu düşünüyorum, ama bunun ötesinde savunma konusunda da.

Orta Doğu’da barış

Tanger: Kesinlikle Trump, çünkü o durumu yatıştırmak istiyor ve Harris, tüm aktivistler gibi, ateşe daha fazla odun atmaya ve yangını arttırmaya çalışıyor. Kamala Harris bir militan ve aktivist olarak ateşle yaklaşıyor ve bu ateş büyüyor olsa da Trump’ın çıkarı ateş yakmak değil. Ve bu bizim için iyi değil. Orta Doğu için de iyi değil. Hiç kimse için iyi değil.

Freund: Bunun çok büyük bir fark yaratacağından emin değilim. Ancak Trump yönetiminde düzensiz, kaotik bir başkanlık bekleyeceğimiz aşikar. Temelde bunun nereye varacağını asla bilemezsiniz. Bence Kamala’nın [Harris’in] başkanlığı temelde daha sakin, daha akıllı ve daha yumuşak olacaktır.

Avrupa ekonomisi ve ticaret

Tanger: Trump ekonomik açıdan Harris’ten çok daha iyi. Trump’la çelik ya da otomobil gibi alanlarda sorunlar yaşadık ama bence dünyadaki jeopolitik durum nedeniyle Avrupa şu anda ABD için eskisinden daha önemli. Bu nedenle, onun [önceki] görevi sırasında ABD ile yaşadığımız gibi ticaret savaşları öngörmüyorum.

Freund: Bu adaylardan hiçbiri Avrupa Birliği ve üye devletlerin tam olarak üzerinde durduğu çizgide değil. Biden yönetimi ile de sorunlarımız oldu. ‘Enflasyon Azaltma Yasası’ etrafındaki tartışmalar, ki bu yasa gerçekten Avrupa göz önünde bulundurularak tartışılmadı ya da düşünülmedi. Ancak Trump döneminde son kez gördüğümüz türden gümrük vergisi savaşlarının geri gelmesinden korkuyorum. Dolayısıyla ben şahsen Kamala Harris’i tercih ederdim.

 

Kaynak: tr.euronews.com

Dünya - 17:27 A A
BENZER HABERLER

HABER LİSTESİ

  • 01
    Cumhurbaşkanı Erdoğan Macaristan Başbakanı Orban ile bir araya geldi
    * Cumhurbaşkanı Erdoğan, Macaristan Başbakanı Viktor Orban’ı kabul etti. Görüşmede bölgesel ve küresel konular ele alındı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Macaristan Başbakanı Viktor Orban‘la bir araya geldi. Görüşmede iki ülke arasındaki ilişkiler, bölgesel ve küresel konular ele alındı. Erdoğan, Suriye’de yaşanan son gelişmelerin Türkiye’nin insani ve vicdani dış politikasının ne kadar isabetli olduğunu ortaya koyduğunu, terörle mücadele, Suriye’nin […]
  • 02
    ABD Dışişleri Bakanı Blinken Ankara’da: Erdoğan ile Suriye’yi görüştü
    Suriye’de Esad yönetiminin devrilmesinin ardından ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Türkiye’yi ziyaret etti. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Perşembe geç saatlerde başkent Ankara’ya iniş yaptı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la görüşen Blinken’ın gündeminde Suriye’deki görüşmeler vardı. Cumhurbaşkanı, Blinken’ı Ankara Esenboğa Havalimanı’nda kabul etti. ABD’li bakanı Dışişleri Protokol Genel Müdürü Büyükelçi Ahmet Cemil Miroğlu ve […]
  • 03
    Ölümden Sonraki Hayat (4) (Reenkarnasyon)
    Hasan Kanaatlı h.kanaatli@hotmail.com Bu bölümde ölümden sonraki hayat ile ilgili “reenkarnasyon” konusunu ele alıp incelemeğe çalışacağız! Acaba “reenkarnasyon/tenasüh” diye bir şey var mıdır yok mudur? Yapılan araştırmalarda görüleceği üzere bu inanış (reenkarnasyon), eskiden beri var olan bir inanıştır ve özellikle de doğu ve uzak doğu inanışlarında mevcuttur! Yani Hindu, Buda, Tao ve Konfüçyüs gibi inanışlar […]
  • 04
    İstanbul’daki barajların doluluk oranı açıklandı
    * İstanbul’da son iki haftadaki yağışlar, baraj doluluk oranlarında bir nebze artış sağladı. İSKİ’nin açıkladığı verilere göre, 29 Kasım’da yüzde 28.3 olan doluluk oranı, bugün yüzde 30’a yaklaştı. İstanbul’da uzun süredir yaşanan kuraklık, barajlardaki su seviyelerinin kritik düzeylere düşmesine neden olmuştu. Ancak son iki haftada etkili olan yağışlar, doluluk oranlarında hafif bir artış sağladı. İSKİ tarafından bu […]
  • 05
    Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde birinci reaktörün türbin şaftı başarıyla döndürüldü
    * Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde (NGS) ilk olarak devreye alınması planlanan birinci reaktörün türbin şaftı başarıyla döndürüldü. Akkuyu NGS 1. Güç Ünitesi Türbin Tesisi montajının tamamlanması nedeniyle bir tören düzenlendi. Akkuyu NGS’de düzenlenen törene Bakan Bayraktar’ın yanı sıra Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom‘un Genel Müdürü Aleksey Lihaçev ile santralde görev yapan çalışanlar katıldı. Törende bir konuşma yapan Bakan Bayraktar, […]