Trump: Rusya’nın ABD seçimlerine müdahalesi iddiasına dair soruşturma ülkemiz için bir felaket

16.07.2018 19:13

Kişi Okumuş

0 Yorum

Trump: Rusya’nın ABD seçimlerine müdahalesi iddiasına dair soruşturma ülkemiz için bir felaket

Helsinki zirvesinin ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile birlikte ortak basın toplantısı düzenleyen ABD Başkanı Donald Trump, bunun Rusya ile uzun ve güçlü bir diyalog için sadece başlangıç olduğunu belirtti.

Trump, ”Anlaşmazlık olan konuları detaylı olarak konuştuk, verimli diyaloğumuz çok iyi geçti” dedi.

Putin’le görüşmelerinde sorunların ancak birbirini muhatap alma ve diplomasi ile çözülebileceğini teyit ettiklerini belirten Trump, ABD-Rusya ilişkilerinin hiç olmadığı kadar kötü olduğunu, ama 4 saat önce zirveye girmeleriyle bunun değiştiğini dile getirdi.

ABD başkanlık seçimlerine Rusya’nın müdahalesi iddiasının Demokrat Parti’nin komplosu olduğunu savunan Trump, konuyu Putin’e doğrudan açtığını, Rusya liderinin bu konuda ilginç bir fikri olduğunu aktardı.

Rusya ile işbirliğinin yüz binlerce hayatı kurtarma potansiyeli bulunduğunu vurgulayan Trump, ”Suriye krizi karmaşık. İki ülkenin işbirliği yüz binlerce insanın hayatını kurtarma potansiyeline sahip” dedi.

ABD Başkanı, Helsinki zirvesinin Rusya ile uzun ve güçlü bir diyalog için sadece başlangıç olduğunu belirtti.

Putin’le doğrudan, açık diyaloğa girdiklerini söyleyen, ABD ile Rusya arasında açık diyaloğu ilerlettiği için Putin’e teşekkür eden Trump, gelecekte Putin’le daha sık görüşmeyi temenni etti.

Soru-cevap kısmında İtar Tass muhabiri Trump’a Avrupa turunda enerji konusundaki mesajlarını ve Putin’i rakip diye nitelemesini sordu.

Putin’in iyi bir rakip olduğunu ve bunun bir iltifat olduğunu söyleyen Trump, Almanya’nın Rusya ile Kuzey Akımı 2 projesini Başbakan Angela Merkel ile güçlü bir dille konuştuğunu ve ABD’nin enerji alanında artık çok büyük bir rakip olduğunu dile getirdi.

Trump’a Rusya ile ilişkilerin kötü olmasından ABD’nin aptallığının sorumlu olduğuna dair tweetinin hatırlatılması üzerine ABD Başkanı ilişkilerin kötü olmasından her iki ülkeyi de sorumlu tuttuğunu, her iki tarafın da hatalar yaptığını, ama seçimlere Rusya müdahalesi soruşturmasının hem ülke için hem de ilişkiler için bir felaket olduğunu, Rusya ile gizli anlaşma olmadığını, bunun böyle olduğunu aslında herkesin bildiğini belirtti.

Hillary Clinton’ı adil şekilde yendiğini vurgulayan Trump ”Harika bir kampanya yürüttüm, bu yüzden Başkan’ım” dedi.

Buna niye kimsenin inanmadığı sorusu üzerine Trump Demokratların seçimi kaybettiğini, Cumhuriyetçilerin iyi mücadele ettiğini ve muhteşem iş çıkadığını vurguladı.

RT muhabiri Trump’a zirvede Rusya ile Suriye’de birlikte çalışma için düzenlemenin görüşülüp görüşülmediğini sordu. Putin’in Suriye konusunda İsrail’in güvenliğine yardımcı olduğunu dile getiren Trump, IŞİD’in yok edilmesiyle gelinen noktada Rusya’dan da yardım aldıklarını, İsrail’in güvenliğinin de önemli olduğunu kaydetti.

Suriye ile ilgili korkunç fotoğraflar gördüğünü, Suriyelileri kamplara yerleştirme ve insani yardım ulaştırmaya yardımcı olmak istediklerini belirten Trump, bir soru üzerine ABD ile Rusya’nın askeri yetkililerinin, ordularının iyi anlaştığını, aralarında siyasilerden daha iyi anlaştıklarını ve Suriye’de koordinasyon yaptıklarını söyledi.

Bir soru üzerine Helsinki zirvesinde Putin’in ABD seçimlerine müdahale iddiasını çok güçlü bir dille reddettiğini aktaran Trump, ABD’de seçime müdahaleyle itham edilen 12 Rus ajan konusunda Putin’in Rusya ile işbirliği içinde soruşturma yapılması önerisinin inanılmaz bir teklif olduğunu vurguladı.

Bir soru üzerine FBI’ın bu konudaki soruşturmasının bir rezlet olduğunu ve tam bir cadı avı oluşturduğunu dile getirdi.

Sputnik

İlgili Terimler :

YORUMLAR