Türkiye ile Ukrayna arasındaki askeri işbirliğinden neler beklenebilir?
Ankara, Kiev’e 2021’e kadar 15 milyon dolar mali yardım sağlama sözü verdi. Anlaşma çerçevesinde Türkiye, Ukrayna’ya silah satacak ve Ukrayna askerleri Türkiye’de eğitim görecek. Türkiye ise, Ukrayna’ya SSCB döneminden miras kalan askeri teknolojileri alacak. RT, iki ülkenin askeri işbirliğinden nelerin beklenmesi gerektiğini araştırdı.
Ukrayna, Türkiye ile geçtiğimiz sonbaharda imzalanan askeri işbirliği anlaşmasını onayladı. 19 Temmuz’da ise Ankara’nın Kiev’e 15 milyon dolarlık mali destek vermesini öngören protokol onaylanarak, yürürlüğe girdi.
TÜRKİYE İLE UKRAYNA ARASINDAKİ ASKERİ İŞBİRLİĞİNİN TEMELLERİ 2015’TE ATILMIŞTI
Ankara, silah ihracat hacimlerini artırmak ve askeri sanayi sektörünü güçlendirmek istiyor. Bu plan için Ukrayna, Türk yetkililerin özel ilgi gösterdiği bir ülke konumunda.
İki ülke arasındaki askeri işbirliğinin temelleri, 2015’in başında Ukraynalı askeri sanayi şirket temsilcilerinin Ankara’ya gelmesiyle atıldı. Taraflar, ileride birçok ortak projeyi hayata geçirmek üzere anlaşma yaptı. Özellikle de Ukrayna’nın, Türk Hava Kuvvetleri için yeni savaş uçağının baz modelini geliştirebileceği açıklandı.
Ukrayna Devlet Başkanı Pyotr Poroşenko’nun geçtiğimiz yılki Ankara ziyaretinde yapılan görüşmelerin kilit konularından biri, askeri-teknik alandaki işbirliğiydi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kiev’e 810 bin dolarlık mühimmat gönderdi. Poroşenko ise Ankara’ya Ukrayna’nın sanayi özelleştirme sürecine katılma önerisinde bulundu.
2016’da ortak askeri-teknik işbirliği koordinasyon grubu kuran taraflar, bu yılın başındaysa askeri sanayi alanında stratejik işbirliği memorandumu imzaladı.
Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi Başkanı Aleksandr Turçinov daha önce Türkiye’nin Ukraynalı şirketlerin ‘yeni kapsamlı projelerine’ yatırım yapmaya hazır olduğunu açıklamıştı.
İKİ ÜLKE ARASINDAKİ ÇIKAR ÇATIŞMASININ EN CANLI ÖRNEĞİ: SURİYE
İki ülke arasındaki çıkar çatışmasının en canlı örneği Suriye. Türkiye resmi olarak ABD’nin müttefiki olsa da Türk-Amerikan ilişkileri, ABD’nin Kürt gruplarla yaptığı işbirliği nedeniyle ciddi bir şekilde gölgelenmiş oldu.
Silah ihracat hacimlerini artırmak ve askeri sanayi sektörünü güçlendirmek isteyen Ankara, 2023’e kadar dünyanın savunma ürünleri satan en büyük 6 ülkesinin arasına girme planları yapıyor.
Eski Milli Savunma Bakanı Fikri Işık haziran ayında Türkiye’nin 5. nesil savaş uçağını geliştirmeye başlayacağını açıkladı. Fakat Türkiye’nin savunma sanayii tüm operasyonları tek başına yerine getiremiyor ve teknoloji ithal etmeye ihtiyaç duyuyor. Uzmanlara göre Türkiye’deki askeri sanayiinin en zayıf halkası motor üretimi. Daha önce Ankara bu açığı NATO’daki ortaklarıyla teknoloji işbirliği yaparak kapatıyordu, ancak son dönemde giderek gerilen siyasi ilişkiler, bu işbirliğini tehlikeye sokuyor.
NATO müttefikleriyle arasındaki ilişkilerin soğuyacağını öngören Ankara, savunma teknolojilerini çeşitlendirmenin yollarını aramaya başladı ve bu anlamda Ukrayna’nın daha Sovyet döneminde iyi gelişen askeri sanayi sektörü Türkiye’nin ilgisini çekiyor.
TÜRKİYE’NİN İLGİSİNİ UKRAYNA’YA SSCB’DEN MİRAS KALAN SAVUNMA ŞİRKETLERİ ÇEKİYOR
Kiev’le ilişkilerini geliştiren Ankara, iki hedefin peşinde olduğu düşünülüyor. Uzmanlar, Rusya ile Türkiye arasında normalleşme sürecine giren ilişkilerin ileride tekrar bir zıtlaşma hali alabileceği ihtimalini göz ardı etmiyor.
Moskova merkezli Siyasi ve Askeri Analiz Enstitüsü Başkan Yardımcısı Aleksandr Hramçihin, RT’ye verdiği röportajda, “Türkiye’nin Ukrayna ile ilgili jeopolitik planları var. Türkiye’nin ciddi olarak Rusya’nın stratejik müttefiki olduğunu hiç kimse düşünmüyordur. Zaman içerisinde aramızda yeniden çıkar ihtilafı yaşanabilir” diye konuştu.
Türkiye ile Ukrayna arasındaki işbirliği, Rus-Türk ilişkilerinin krize girdiği dönemde aktif bir şekilde gelişmeye başladı, Kiev ve Ankara sadece siyasi değil askeri alanda da ilişkilerini ileriye taşıdı.
Rusya Ekonomi Üniversitesi Siyasi ve Sosyoloji Bilimleri Kürsü Başkanı Andrey Koşkin ise RT’ye verdiği mülakatta şunları söyledi: “2016’da Baltık ülkeleri, Ukrayna ve Türkiye hattı üzerinde Rusya’ya karşı NATO’nun altyapısını doğuya doğru kaydırmak amacıyla bir eğri oluşturuldu. Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkiler normalleştikten sonra Ankara, Kiev ile işbirliğini pasifleştirdi, en azından medyada bu tür haberlere yer verilmedi. Fakat buna rağmen söz konusu işbirliği kademeli olarak gelişmeye devam ediyor.”
Türkiye’nin ilgisini çeken en önemli şey, Ukrayna’daki SSCB döneminden miras kalan savunma şirketleri. Ankara Kiev’den hazır silah almak istemeyip, teknolojileri kendi şirketlerinde kullanmaya hak kazanmak istiyor.
RT’ye konuşan Rus askeri uzman Konstantin Sivkov, “Sovyet döneminin askeri savunma sektöründeki mirası hala Türkiye’nin sahip olduğu teknolojilerden üstün. Türkiye’nin Ukrayna’daki siyasi durumu dikkate alarak ülkenin askeri sanayi sektöründeki şirketlere sahip olması reel bir durum. Türkler önce şirketlerden çekebildikleri her şeyi çeker, ardından muhtemelen potansiyel rakiplerini yok eder” ifadelerini kullandı.
Hramçihin ise Ukrayna’nın askeri sanayi sektörünün akıbetinin kötü olacağını ileri sürerek, en önemli sorun olarak, ülkenin ulusal çıkarlarını savunmaya hazır olmayan Ukraynalı elit tabakayı gösterdi.
Öte yandan Koşkin, “Çıkar peşinde olan Türkiye, ileride Ukrayna’nın savunma sanayi sektörünün Türk uzmanlara ve sermayesine bağlanacak şekilde işbirliği şemaları önererek, Ukrayna’yı bağlayabilir. Bu durum, ileride Türkiye’nin Ukrayna askeri sanayi sektörünün üzerindeki etkisini giderek arttıracağı anlamına gelir. Bunun için şu anda, Ukrayna’nın ileride çıkamayacağı ilişkiler kuruluyor” diye konuştu.
Sputnik
HABER LİSTESİ
-
01
Hak Din Nasıl Tanınır?Hasan Kanaatlı h.kanaatli@hotmail.com Aslında daha önceleri böyle bir soru yoktu. Bu soru, içerisinde bulunduğumuz çağın sorularından biridir. Peki bu soru niçin gündeme geldi derseniz şayet, şunu söylerim! -“Son dönemlerde, keşiflerin çoğaldığı ve insan topluluklarının birbirleriyle iletişim kurdukları böyle bir dönemde insanlar, üzerinde yaşadığı bu arz küresinde başka inanış, ekol ve düşüncelerin de var olduğunu keşfetti. […]
-
02
2025 Oscar adayları belli oldu* 2025 yılında 97’ncisi düzenlenecek olan Oscar Ödülleri’nin adayları açıklandı. Yangın felaketinin yaşandığı Los Angeles’ta düzenlenecek törenin sunuculuğunu ünlü talk şov sunucusu Conan O’Brien üstlenecek. Ödüller, 2 Mart 2025’te Dolby Theatre’da gerçekleşecek görkemli bir törenle sahiplerini bulacak. 2025 Oscar Ödülleri adayları açıklandı. Conan O’Brien’ın sunuculuğunda düzenlenecek tören, 2 Mart 2025’te Los Angeles’ta gerçekleşecek. Oscar Ödülleri birçok başarılı […]
-
03
Kartalkaya otel yangınında ölenlerin 36’sı çocukBBC Türkçe’nin açık kaynaklardan derlediği bilgilere göre, Kartalkaya’da en az 36 çocuk hayatını kaybetti. Bolu Kartalkaya’daki Grand Kartal Oteli’nde çıkan yangında hayatını kaybedenlerin kimlik tespiti tamamlandı. Adalet Bakanlığı Adli Tıp Kurumu Başkanlığı, yangında yaşamını yitiren 78 kişinin isimlerini açıkladı. Haberler, sosyal medya paylaşımları, kurumların ve okulların yayımladığı taziye mesajları gibi açık kaynaklardan derlediğimiz verilere göre, […]
-
04
İkinci İmralı ziyareti açıklamasıDEM Parti İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ve Van Milletvekili Pervin Buldan’dan oluşan heyet, 22 Ocak’ta PKK lideri Abdullah Öcalan’la ikinci görüşme için İmralı’ya gitti. Görüşme yaklaşık dört saat sürdü. Heyet, 23 Ocak’ta ziyaretle ilgili kısa bir yazılı açıklama yayımladı. Öcalan’ın sürece ilişkin çalışmalarının devam ettiğini belirten heyet, “Bu süreç herkesi, hepimizi birlikte ve özgürce […]
-
05
Zaharova: NATO’nun Ukrayna’ya müdahalesi kontrolsüz bir tırmanmaya yol açarBatılı ülkelerin Ukrayna’ya asker gönderme planlarına ve Baltık Denizi’ndeki olası girişimlerine Moskova’dan uyarı geldi. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, NATO kuvvetlerinin Ukrayna’ya müdahale etmesinin kontrolsüz bir tırmanmaya yol açacağını ve Moskova için kabul edilemez olduğunu vurguladı. Zaharova, düzenlediği haftalık basın toplantısında Batılı ülkelerin Ukrayna’ya ‘olası bir barış anlaşmasını destekleme’ kisvesi altında asker gönderme planlarına tepki gösterdi. Batı’nın […]