Yakın Tarihin Despotları

29.03.2022 00:03

Kişi Okumuş

0 Yorum

Yakın Tarihin Despotları

Cahit Kılıç

cahitkilic@tanyerihaber.com

İngiliz tarihçi, politikacı ve düşünür Lord Acton:

-“Güç yozlaştırır, mutlak güç mutlak yozlaştırır” diyor.

22 yıldır Rusya’da iktidarı elinde tutan Vladimir Putin, “mutlak yozlaşmış” biri olarak çıkıyor tarihin karşısına…

İslâmî terimlerde geçen “amir-i mutlaklık” onu kesmiyor artık. Tarihteki nice despotlar gibi onun da gözü “kadir-i mutlaklık“tadır.

Yani, yeryüzünün Allah’ı… Stalin, Hitler ve Mussolini de aynı kafadaydılar.

Tarihin kirli sayfalarında “amir-i mutlaklıkla iktifa eden başka despotlar da var. Meselâ (gençler bilmezler) İspanyol diktatörü General Franco, çok kanlı bir iç savaşın ardından ülkesini 36 yıl yönetti. Ancak o geberdikten sonra ülkede demokrasi tesis edilebildi.

Yine gençler bilmezler (okumuyorlar ki bilsinler, onlar ancak magazin figürlerini ezberliyorlar) Şili diktatörü Augusto Pinochet. 16 yıl ülkesini demir yumrukla yönetti. 91 yaşında eceliyle geberdi.

Meselâ Arjantin’i 1976 ile 1983 yılları arasında demir yumrukla yöneten askeri cuntanın lideri Jorge Videla. Muhalifleri uçaklara bindirir on bin metreden canlı canlı okyanuslara attırırdı. 88 yaşında eceliyle geberdi.

Ortadoğu diktatörlerini say say bitmez. En meşhurları Saddam Hüseyin idi. O da kendisini kadir-i mutlak zannediyordu. Akıbetini herkes biliyor.

Günümüzde de, özellikle bize yakın coğrafyalarda irili ufaklı başka diktatörler de var. Despotizmi marifetmiş gibi halkın gözüne sokuyorlar. Yalana ve talana dayalı farklı propagandalarla halkı uyutmaya çalışıyorlar.

Bugün, bütün dünyada lânetlenen Putin’in yaptığı saldırganlık, belki bu despotları da bir nebze yumuşatır diye ümit ediyorum.

Pekiyi, bugün haksız yere kan döken Putin suçlu da, onu bu işe bizzat sevk eden Batılı (kendi halklarına) demokratlar melek mi?

Başta ABD ve İngiltere olmak üzere Batılı emperyalistler, son 30 yılda 10 milyona yakın insan öldürdüler. Afganistan, Irak, Suriye, Yemen gibi ülkeleri viran ettiler. Bugün bile Yemen halkının başına Suudi uçakları ile Amerikan ve İngiliz bombaları yağdırılıyor. Ukrayna halkı için gözyaşı dökenler, 7 yıldır bombalar altında can veren Yemen halkı için zerrece üzülmüyorlar bile. Oysa mâşerî vicdan ikiyüzlülüğü kabul etmez…

Keza, Yemen’de ve Filistin’de zulme maruz kalan Müslümanların öldürülmesinin sebebi masum Ukrayna halkıymış gibi; onların uğradığı zulmü reva görmek de bir başka kesim için utanç verici olmalıdır.

Hülasa edersek: Bizim de âcizane çabamız, ülkemizi ve geleceğimizi, kadir-i mutlaklık hastalığına duçar olmuş birine teslim etmemek içindir…


Yazarın yazı arşivine ulaşmak için buraya tıklayınız…

İlgili Terimler :

YORUMLAR