18° Açık

Hayat pahalılığı protestoları: Milano’da 50 gözaltı, Torino ve Bologna’da da çatışma

-Avrupa - 18 Ekim 2026 20:42 A A
Ekonomik krize karşı yürüyüşün ardından başlayan protestolar ve polisle çatışmalar sonrasında Milano’da onlarca kişi gözaltına alındı. Torino ve Bologna’da da gergin anlar yaşandı, çok sayıda gösterici yaralandı.

Fransa’da patlak veren protestoların ardından, İtalya’da da hayat pahalılığına karşı eylemler düzenlendi ve bunlar güvenlik güçleriyle şiddetli çatışmalara dönüştü.

En büyük gerginlik Milano’da yaşandı; gösteri önce Via Broletto’da, ardından özellikle Piazza Duomo çevresindeki merkezde kontrolden çıkarak adeta bir kent gerillası sahnesine dönüştü. Lombardiya’nın başkentinde 25 kişi yaralandı ve kentin çeşitli hastanelerine kaldırıldı; bunların 10’u güvenlik güçlerinden. Yaralılardan hiçbiri için hayati tehlike anlamına gelen kırmızı kodlu sevk gerekmedi.

Milano’da çatışmalar: dükkânlara saldırı, seyyar tuvalet ateşe verildi

Milano’daki olaylar sırasında polis kalabalığı dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kullandı, tazyikli su ve su topu devreye soktu; göstericiler ise yangın söndürücüleri boşalttı, havai fişek ve maytap patlattı, çöp kutuları ile bariyerlerin de aralarında bulunduğu çeşitli cisimler fırlattı.

Çevik kuvvetin müdahalesi Galleria Vittorio Emanuele II’yi de kapsadı ve M1 ile M3 metro hatlarının istasyonları kapatıldı. Merkezdeki çok sayıda mağaza tahrip edildi, Piazza Duomo’da bir seyyar tuvalet ateşe verildi; ara sokaklarda sandalyeler fırlatıldı, masalar devrildi, çöp konteynerleri ve banklar sökülüp atıldı. Gösterinin sonunda 50 kişi gözaltına alındı, bunların yarısını reşit olmayanlar oluşturdu.

Torino’da 12 kişi gözaltında, 10’u reşit değil

Torino’da da gerginlik ve çatışmalar yaşandı. Yaklaşık bir saat boyunca kent, yüzleri kapüşonlarla gizlenmiş çok genç göstericilerin, yerinden sökülüp yola itilen çöp konteynerlerinin ve kafe dış alanlarındaki masa ve sandalyelerden kurulan barikatların yanı sıra güvenlik güçlerine atılan şişe, havai fişek, sopa ve taşların sahnesi oldu.

Polis, 10’u reşit olmayan toplam 12 kişiyi durdurarak gözaltına aldı; üzerlerinde molotof kokteylleri, havai fişekler, parke taşları ve cam kırma çekiçleri ele geçirildi. Bazılarının mala zarar verme eylemlerinin şüpheli failleri olduğu düşünülüyor ve durumları soruşturmayı yürüten ekiplerce inceleniyor.

Bologna’da istasyon çevresinde protesto: 7 gözaltı

Bologna’da çatışmalar istasyon bölgesi ile Piazza Medaglie d’Oro’da yoğunlaştı; kapüşonlu gençler tarafından yoğun bir taş ve eşya yağmuru yaşandı ve kiralık bisikletlerden onlarcası yere atıldı. Öğleden sonra Piazza Minghetti’den fiyat artışlarına karşı sloganlarla başlayan ve Via Farini ile Via Marconi yönüne ilerleyen yürüyüş sırasında bir grup gösterici istasyon bölgesinde ayrılarak sis bombaları, cam şişeler ve bariyerler fırlattı.

Güvenlik güçleri tazyikli su ve göz yaşartıcı gaz kullandı; protesto daha sonra kentin ana arterlerinden Via Indipendenza’ya doğru kaydı. Şu ana kadar yedi kişi gözaltına alındı ve haklarındaki değerlendirme sürüyor.

Meloni muhalefete şiddeti kınama çağrısı yaptı

Öğleden sonraki olaylara birçok siyasetçi tepki gösterdi. Başbakan Giorgia Meloni, Cumartesi öğleden sonra düzenlenen CGIL mitingine atıfta bulunarak gösteri yapmanın bir hak olduğunu söyledi, ancak ardından Milano’daki çatışmalardan bir video yayımlayarak İtalya şehirlerindeki protestoları kınadı. Meloni, muhalefete seslenerek şunları ekledi: ‘Muhalefete çağrımı yineliyorum: Bu konuda muğlak davranmasınlar. Her türlü suskunluk bir gerekçeye dönüşür.’

Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, ‘Merkez solun bir kesiminin, fikir ve öneri üretmedeki eksikliğini telafi etme girişimiyle yangına körükle gitmesi kabul edilemez’ derken, diğer başbakan yardımcısı ve Ulaştırma Bakanı Matteo Salvini ise meydanlarda ‘sosyal merkez militanları, serseri takımı ve çürümüş solcu artıkları’ olduğunu savundu ve ‘Onları hâlâ koruyan, savunan çıkacak mı?’ diye sordu.

Karşı cephede, Milano Belediye Başkanı Giuseppe Sala şu değerlendirmede bulundu: ‘Protestonun gerekçeleri anlaşılabilirdi. Güvenlik güçlerine yönelik şiddet ve kente verilen ağır zararlar ise hiçbir şekilde mazur görülemez. Siyaset, oy peşinde koşarak bu olayları araçsallaştırmayı da seçebilir; ya da bu kadar zor bir tarihsel dönemi sağduyuyla ele almayı. Umarım tercih edilen yol ikincisi olur.’

Lombardia Bölgesi’nde ise PD grup başkanı Pierfrancesco Majorino ise şu açıklamayı yaptı: ‘Bugünkü şiddet olayları kesinlikle kabul edilemez ve kararlılıkla kınanmalıdır. Ancak hiç kimsenin, günlerdir tamamen barışçıl biçimde sokağa çıkan ve barınma, eğitim hakkı ile daha genel anlamda gelecek gibi kritik konuları gündeme taşıyan öğrenci ve gençleri bu olaylar üzerinden kriminalize etmeye hakkı yok

 

Kaynak: tr.euronews.com

-Avrupa - 20:42 A A
BENZER HABERLER

YORUM BIRAK

YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.