ABD raporundan: Türkiye’de Sünni olmayan Müslümanlar, gayrimüslimlere verilen hak ve özgürlüklere sahip değil

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Uluslararası Dini Özgürlükler Raporu’nda Türkiye’ye Aleviliğe İslam’a aykırı bir mezhep muamelesi yapılmaya devam edilmesine, zorunlu din dersine, darbe girişiminden sonra Hıristiyanların gözaltına alınması ve oturma izni alamamasına yönelik eleştiriler yapıldı.
ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Demokrasi, İnsan Hakları ve Emek Bürosu, 2016 Uluslararası Dini Özgürlükler Raporu’nu yayınladı.
‘DARBE GİRİŞİMİNDEN SONRA HIRİSTİYANLAR GÖZALTINA ALINDI’
ABD Dışişleri’nin raporunda, Türkiye’nin 15 Temmuz darbe teşebbüsüyle bağlantı olduğu düşünülen kamu ve özel sektör çalışanlarının tutuklanması ya da ihraç edilmesiyle birlikte, Hıristiyan gruplarla ilintili kişilerin de gözaltına alınma, oturma izni alamama gibi sorunlar yaşadığı belirtildi.
Türkiye hükümetinin, özellikle 1923 Lozan Barış Anlaşması’yla korunma altına alınmamış olan azınlıkların haklarının kısıtladığı savunulan raporda, Sünni olmayan Müslümanların, gayrimüslimlere verilen yasal haklara ve dini özgürlüklere sahip olmadığı ifade edildi. Bununla ilgili raporda, “Hükümet, Alevi Müslümanlığa İslam’a aykırı bir mezhep muamelesi yapmaya devam ediyor. Alevi ibadethaneleri tanınmıyor, Alevilik propagandası yapan yayınlar engelleniyor” ifadeleri yer aldı.
Özellikle 15 Temmuz darbe teşebbüsü sonrası çeşitli medya organlarında Alevi ve Yahudi karşıtı yayınların arttığı vurgulandı.
2016 yılı boyunca Protestan, Katolik ve Alevi ibadethanelerinin bazı aşırıcı grupların saldırısına uğradığı aktarılan raporda, dini özgürlük karşıtı ve belli grupları hedef alan ifadelere karşı uyarıda bulunuldu.
ZORUNLU DİN DERSİ ELEŞTİRİSİOkullarda zorunlu din dersinin, sadece nüfus cüzdanında ‘Hıristiyan’ ya da ‘Musevi’ yazan kişilere muaf olabildiği, ateistlere, agnostiklere, Alevilere ya da Müslüman olmayan diğer gruplara, Ezidilere, Bahailere ya da din hanesini kimlikte boş bırakan kişilere bu hakkın tanınmadığı gerekçesiyle eleştiride bulunuldu.
Ermeni Patrikhanesi’nin ‘ekümenik sıfatının tanınmadığı’ belirtilen raporda ayrıca, darbe teşebbüsünden sonra 20 televizyon ve radyo istasyonunun terör propagandası yapmak ya da ‘Cumhurbaşkanına hakaret etmek’ iddiasıyla kapatıldığı, Fazıl Say ve Canan Arın gibi isimlerin dine hakaret suçlarıyla yargılandığı, Malatya’da kiliseye düzenlenen saldırıda üç kişinin öldüğü gibi detaylar da aktarıldı.
TILLERSON: HÜKÜMETLER, DİN ÖZGÜRLÜĞÜNÜ TERÖRÜ VE ŞİDDETİ BESLERABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, bakanlık sitesinden konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamasında, “Dini özgürlükleri destekliyoruz, çünkü bu özgürlüğü etkin şekilde koruyan ülkeler daha istikrarlı, ekonomik olarak canlı ve barış içindedir. Hükümetlerin bu hakkı korumada başarısız olması ise, istikrarsızlığı, terörü ve şiddeti besler” yorumunda bulundu.
IŞİD’in her dinden insana karşı soykırım, tecavüz, kölecilik gibi insanlık suçları işlediğini de belirten Tillerson, raporun ‘tüm dünyada, kendi iradeleri doğrultusunda ve huzur içinde yaşamak isteyen insanları sesi’ olduğunu söyledi.
200 ÜLKENİN DURUMLARI İNCELENİYOR
ABD Dışişleri Bakanlığı’nın raporu, dünyada yaklaşık 200 ülkenin durumlarını inceliyor, hükümetler, terör örgütleri ya da bireyler tarafından yapılan din özgürlüğü ihlallerini ortaya koyuyor.
-
Neden mi yazıyoruz? (1)
-
Birgün gazetesinden üç gazeteci serbest bırakıldı
-
Ege Denizi yine hareketli, deprem fırtınası durmuyor
-
Trump, Putin ile Ukrayna’daki savaş hakkında konuştuğunu açıkladı
-
Uluslararası Daruttakrip Kurumu ile yaptığım röportaj
-
CHP Genel Başkanı Özel: Erdoğan’la da gelseler, Erdoğan’sız da gelseler kazanacağız
HABER LİSTESİ
-
01
Neden mi yazıyoruz? (1)Neşe Doster nesedoster@yahoo.com Bazen katıldığım televizyon programlarında, bazen söyleşilerde, sık sık ders ve eğitim verdiğim kurumlarda “yıllardır dur durak bilmeden neden yazdığım!” sorulunca verdiğim yanıtların özetini biraz da gündemden uzaklaşmak için hoşgörünüze sığınarak sizlerle paylaşmak istedim bugün… Çeşitli yerlerde önümüze çıkan bildik tanıdık sorulara, ya da akıllara takılanlara, “her şey nasıl başladı, ya da edebiyat […] -
02
Birgün gazetesinden üç gazeteci serbest bırakıldıBirgün gazetesinin internet sitesi Yayın Koordinatörleri Uğur Koç ve Berkant Gültekin ile Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Yaşar Gökdemir, Sabah gazetesinin İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Akın Gürlek’e ziyaretinin haberini haberleştirdikleri gerekçesiyle gözaltına alınmıştı. Berkant Gültekin savcılık ifadesinin ardından serbest bırakıldı. Uğur Koç ve Yaşar Gökdemir de adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Ziyaret Sabah gazetesince de haber yapılırken, […] -
03
Ege Denizi yine hareketli, deprem fırtınası durmuyor* Ege Denizi’nde deprem fırtınasının sonu gelmek bilmiyor. Bugün sabah saatlerinden itibaren 4 üzerinde 4 deprem meydana geldi. Ege Denizi’nde deprem hareketliliği sürüyor. AFAD’dan yapılan açıklamalara göre Ege Denizi’nde bugün 4’ün üzerinde 4 deprem meydana geldi. Ege’deki son depremler ve büyüklükleri şöyle: 14:59’da 4.5 14.54’de 4.2 12:01’de 4.1 11:57’de 3.5 11:06’da 3.6 09:17’de 3.5 […] -
04
Trump, Putin ile Ukrayna’daki savaş hakkında konuştuğunu açıkladıTrump Cuma günü Air Force One uçağındayken New York Post muhabirine verdiği demeçte, Putin’in ‘insanların ölmesini durdurmak istediğini’ belirtti. ABD Başkanı Donald Trump, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Ukrayna’da devam eden savaş hakkında bir ya da birden fazla telefon görüşmesi yaptığını açıkladı. Cuma günü Air Force One uçağındayken New York Post muhabirine konuşan Trump, […] -
05
Uluslararası Daruttakrip Kurumu ile yaptığım röportajHasan Kanaatlı h.kanaatli@hotmail.com Yayın tarihi: 7 Şubat 2025 Türk düşünür Hasan Kanaatlı, Mescid-i Aksa’yla ilgili söyleşide: “İnsanlığı kurtarmak” İran İslam Cumhuriyeti’nin nihai hedefidir/Dünya çapındaki Müslümanlar İran’ı destekliyor!” dedi Türkiye Ehl-i Beyt Dernekleri Federasyonu Başkanı Hasan Kanaatlı, İmam Humeyni (RA) önderliğindeki İran İslam Devrimi’nin, İslami uyanış ve kalkışma ruhunu canlandırarak, Müslüman ve hatta gayrimüslim toplumlara […]