ABD’den YPG’ye Kaçak Silah
Amerikan Foreign Policy Dergisi’nde yayımlanan iddiaya göre ABD, Suriye’de IŞİD’e karşı YPG ve benzer örgütlere 700 milyon dolarlık silah yolladı. 5 yılda bu rakam 2.2 milyar dolara ulaşacak.
Amerikan Foreign Policy Dergisi’nde yayımlanan iddiaya göre ABD, Suriye’de IŞİD’e karşı YPG ve benzer örgütlere silah yarımı ulaştıracak.
“ABD, USULSÜZLÜKLERE İMZA ATIYOR”
İddiayı ortaya atan iki bağımsız kuruluş; Organize Suç ve Yolsuzluk Bildirim Projesi ve Balkan Araştırmacı Gazetecilik Ağı. İki kuruluşun raporuna göre Pentagon, Suriye’de IŞİD’ ilemücadele için aralarında YPG’nin de olduğu gruplara değeri 2.2 milyar dolara ulaşması beklenen silah yardımı yaptı. Fakat raporun en can alıcı noktası şu: ABD’nin yardımı kâğıt üzerinde yasal ancak uluslararası kurallara uygun değil. Çünkü silahların satın alındığı firmalar nereye gideceklerini (Suriye) bilmiyor. Çünkü ABD resmi belgelerden bunu çıkarıyor.
“BELGELERİ DEĞİŞTİRİYOR”
Bağımsız araştırmacılar ve gazeteciler raporu; sızdırılan e-postalara, gemi taşımacılığı kayıtlarına, resmi raporlara ve içeriden bilgi sızdıran yetkililere dayanarak hazırladı. Raporun iddiasına göre Pentagon silah tedariğine dair belge niteliği taşıyan delilleri ortadan kaldırıyor.
Bunun nedeni yardımların hangi ellere ulaştığını gizlemek. Raporu hazırlayan Ivan Angelovski “Pentagon silah aldığı ülkeleri kandırıyor, uluslararası kurallara uymuyor ve silah ticaretini kontrol eden düzenin altını oyuyor” dedi. Rapor yeni silah programının ılımlı muhalif gruplara yönelik “eğit-donat” projesinin çökmesinin ardından hazırlandığını hatırlatıyor. Yeni programa göre seçilen gruplara daha ucuz, “Sovyet tarzı” silahlar veriliyor. Bilindiği gibi, silah sağlanan gruplardan biri de, Türkiye’nin tüm itirazlarına rağmen PKK’nın Suriye uzantısı YPG. Anglovski hiçbir belgede silahların YPG’ye gittiğine dair bir ifade yok. Ama yaptığımız araştırmalara bakarak çoğunun YPG’ye verildiğini söyleyebiliriz. Fakat elimizde tam rakam yok” diye konuştu.
Rapora göre Pentagon, trafiğe dair belge niteliği taşıyan delilleri yok ediyor
“DOĞU BLOKU ÜLKELERİ”
Peki iddiaya göre usulsüz yardım ağı nasıl örülüyor? ABD’deki silah üreticileri Pentagon’un “Sovyet silahı” talebine yetişemediği için devreye Doğu Avrupa ve diğer bazı eski Sovyet ülkelerindeki silah tedarikçileri devreye sokuldu. Ukrayna, Kazakistan, Gürcistan ve Ukrayna bazıları.
Rapor bu tedarikçilerin yasal şirketler olduğunu ancak bazılarının organize suç çeteleriyle bağı bulunduğunu öne sürüyor. Tedarikçilerden alınan silahlar ve mühimmat -Suriye’ye gideceği bilgisi karşı tarafa verilmeden- olağan yollardan bazı ülkelere ulaştırılıyor. Ancak daha sonra bu silahlar gizlice Suriye’ye gönderiliyor ve varış noktası raporların üzerinde yapılan oynamalarla gizleniyor. İddiaya göre geçtiğimiz mayısa kadar ulaştırılan Kalaşnikof, RPG gibi silah ve mühimmatın değeri 700 milyon dolar. 2022’ye kadar bu rakamın 2.2 milyar dolara ulaşması bekleniyor.
Habertürk
-
MEAD (ÖLÜMDEN SONRAKİ HAYAT) GERÇEĞİ (II)
-
İmamoğlu protestoları: Hangi illerde gösteri yapıldı, neler yaşandı?
-
Düşündüm, taşındım içinden çıkamadım…
-
İmamoğlu’ndan yeni mesaj: ‘Milletin iradesi bir kişiden büyüktür’
-
Morgan Stanley, Borsa İstanbul üyeliğini iptal etti
-
Trump, Zelenskiy ile yaptığı son görüşmeden övgüyle bahsetti: ‘Doğru yoldayız’
HABER LİSTESİ
-
01
MEAD (ÖLÜMDEN SONRAKİ HAYAT) GERÇEĞİ (II)Hasan Kanaatlı h.kanaatli@hotmail.com Mead’ın varlığıyla ilgili Kuran’ın delil olarak sunduğu üçüncü ayet, “Ashab-ı Kehf” ile ilgili ayettir! Ashab-ı Kehf, mağarada 309 yıl uyumuştur! Kuran, onların uyuduklarını çok bariz bir şekilde anlatır: -“Onları sağa ve sola çeviririz! Köpekleri de ön ayaklarını mağaranın girişinde yere uzatmıştır!” (Kehf: 18) Dolayısıyla onlar uyku halindelerdi! Kehf hikayesini tamamladıktan sonra da […] -
02
İmamoğlu protestoları: Hangi illerde gösteri yapıldı, neler yaşandı?İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB)) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınmasının ardından farklı illerde eylemler yapılıyor. Gün boyunca İstanbul‘un farklı üniversitelerinde eylem yapan öğrenciler, akşam saatlerinde de büyük bir kalabalığın toplandığı Saraçhane’ye gittiler. CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş burada toplanan kalabalığa hitap etti. Özel, “Bundan sonra sokaklardayız, meydanlardayız” diye konuştu ve […] -
03
Düşündüm, taşındım içinden çıkamadım…Neşe Doster nesedoster@yahoo.com Aslında oranlara, istatistiklere, resmi olmayan açıklamalara, hele de TÜİK’in açıklamalarına hiç ihtiyacımız yok, çarşı pazardaki eli boş kalabalıklara, sabahın köründe ucuz ürün almak için sıraya girenlerin yüz ifadesine bakmak ve onları izlemek, derin yoksulluğu anlamak için yeterli. Yine toplu taşıma araçlarında insanların bakışlarına sinen duygusal, ekonomik, fiziksel şiddetin izlerini görmek, duygularla ihtiyaçlar […] -
04
İmamoğlu’ndan yeni mesaj: ‘Milletin iradesi bir kişiden büyüktür’İmamoğlu’nun avukatı Mehmet Pehlivan, müvekkilini saat 11:00’da ziyaret ettiğini açıkladı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma kapsamında Çarşamba günü bir dizi belediye yetkilisi ile birlikte gözaltına alınan Cumhuriyet Halk Partili (CHP) İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, avukatı Mehmet Pehlivan aracılığıyla ‘yeni mesajını’ iletti. Pehlivan, sosyal medya platformu X’te yayınladığı gönderide müvekkilini saat 11:00’da ziyaret ettiğini açıkladı. İmamoğlu, […] -
05
Morgan Stanley, Borsa İstanbul üyeliğini iptal ettiBankanın kararı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) yönelik operasyonu takiben Borsa İstanbul’da görülen sert düşüş sonrasında geldi. ABD menşeli yatırım bankası Morgan Stanley, Çarşamba günü Borsa İstanbul üyeliğini iptal etme kararı aldı. Kurumun Borsa İstanbul’dan çıkışı, Kamuoyu Aydınlatma Platformu (KAP) üzerinden duyuruldu. “Faaliyet izinlerinden tamamen feragat etme başvurusu Sermaye Piyasası Kurulunca olumlu karşılanarak sahip olduğu Dar […]