Almanya’nın sanayi üretimi ve ihracatı, ilk çeyrekteki büyümenin ardından Nisan ayında düşüş göstererek, önceki artışın tarife öncesi telaşla bağlantılı olduğunu düşündürdü.
İmalat sektöründeki üretim aylık bazda yüzde 1,4 düşerken, Nisan 2024’e kıyasla yüzde 1,8 geriledi.
Mart ayında bu toplam aylık bazda yüzde 2,3 artarken yıllık bazda yüzde 0,7 düşmüştü.
Almanya’dan yapılan ihracat da Nisan ayında hayal kırıklığı yaratarak aylık bazda yüzde 1,7 ve yıllık bazda yüzde 2,1 düştü.
İthalat Mart’tan Nisan’a yüzde 3,9 artarken, yıllık artış yüzde 3,8 oldu.
ING’nin küresel makro başkanı Carsten Brzeski bir notunda, “Bugünkü sanayi üretimi verileri, ilk çeyreğin önden yüklemeli etkisinin korkulan şekilde tersine döndüğünü yansıtıyor ve sanayideki yapısal zayıflığın henüz sona ermediğini gösteriyor,” dedi.
Brzeski, “Ancak aynı zamanda, sanayi siparişlerinin de iyileşmesi ve stok seviyelerinin düşmeye başlamasıyla, Alman sanayi döngüsünün kademeli olarak döndüğüne dair artan göstergeler var,” diye belirtti.
Verilerdeki bazı parlak noktalara rağmen, ABD yönetiminden gelen gümrük vergisi tehditleri Almanya’nın zaten yapısal sorunlarla engellenen görünümü üzerinde baskı yaratıyor.
Son yıllarda Almanya, yaşlanan işgücü, aşırı bürokrasi, yüksek enerji maliyetleri ve durgun verimlilik nedeniyle kısıtlanan büyüme ile ‘Avrupa’nın hasta adamı’ olarak adlandırıldı.
Yine de GSYH yılın ilk çeyreğinde, Trump’ın gümrük vergilerinin önüne geçmek isteyen işletmelerin etkisiyle, beklenenden daha iyi bir şekilde yüzde 0,4 oranında büyüdü.
Ekonomistler, bu haftaki ECB faiz indiriminin ve artan savunma harcamalarının Almanya’nın ileriye dönük genişlemesini destekleyeceğini umuyor.
Almanya, ‘borç freni’ kuralında anayasal bir değişikliği onayladı, yani GSYH’nin yüzde 1’inin üzerindeki savunma harcamaları borçlanma limitlerine tabi olmayacak. Hükümet ayrıca ilave altyapı harcamaları için 500 milyar euro (yaklaşık 22,3 trilyon TL) bir bütçe dışı fon oluşturdu.
Brzeski, “Hükümetin iki hafta içinde 2025 ve 2026 bütçe planlarını sunması bekleniyor. Bu planların, hükümetin yeni altyapı yatırım fonundaki 500 milyar euroyu nasıl ve ne zaman harcamayı planladığına dair daha fazla ayrıntı içermesi gerekiyor. Henüz çok erken ve geniş kapsamlı yapısal reformlar henüz sunulmamış olsa da, hükümetin görevdeki ilk ayındaki politika eylemleri umut verici ve olumlu bir ivme yaratabilir,” dedi.