Avrupa Merkez Bankası (ECB) Perşembe günü temel mevduat faiz oranını 25 baz puan düşürerek yüzde 2’ye indirdi. Bu oran son iki yılın en düşük seviyesi oldu.
Ana refinansman operasyonları ve marjinal kredi kolaylığı faiz oranları da 11 Haziran 2025’ten itibaren geçerli olmak üzere sırasıyla yüzde 2,15 ve yüzde 2,40’a düşürülecek.
Ana refinansman operasyonlarının faiz oranı, bankaların ECB’den bir haftalığına borç aldıklarında ödedikleri oran iken, marjinal borç verme kolaylığı bankaların ECB’den gecelik borç aldıklarında ödedikleri orandır.
Mevduat kolaylığı ise bankaların merkez bankasına gecelik para yatırdıklarında aldıkları faiz oranıdır.
ECB Perşembe günü yaptığı açıklamada, “Ticaret politikalarını çevreleyen belirsizliğin özellikle kısa vadede iş yatırımları ve ihracat üzerinde baskı yaratması beklenirken, savunma ve altyapıya yönelik artan hükümet yatırımları orta vadede büyümeyi giderek daha fazla destekleyecektir,” dedi.
“Daha yüksek reel gelirler ve güçlü bir iş gücü piyasası hane halklarının daha fazla harcama yapmasına olanak sağlayacaktır. Daha elverişli finansman koşulları ile birlikte bu durum ekonomiyi küresel şoklara karşı daha dirençli hale getirecektir.”
Perşembe günü yapılan ve mevduat faizini Haziran 2024’te gördüğü zirvenin yarısına indiren indirim, fiyat baskılarının hafiflemesiyle destekleniyor.
Euro Bölgesi’nde yıllık enflasyon oranı Mayıs ayında yüzde 1,9 ile tahminlerin altında gerçekleşti. Bu oran Nisan ayındaki yüzde 2,2’lik orandan daha düşük ve ECB’nin yüzde 2’lik hedefinin altında.
Volatil gıda ve enerji fiyatlarını dışarıda bırakan çekirdek enflasyon da Nisan ayındaki yüzde 2,7’den Mayıs ayında yüzde 2,4’e geriledi.
Bu yılın başlarında ECB’nin öngördüğünden daha hızlı gerçekleşen soğuma, kısmen daha güçlü bir Euro’nun ithal malları daha ucuz hale getirmesi ve beklenenden daha düşük enerji maliyetleri sayesinde gerçekleşti.
Bu faktörlerin yanı sıra daha yumuşak bir iş gücü piyasasının önümüzdeki aylarda enflasyonu hafifletmeye yardımcı olması bekleniyor. Yüksek gümrük tarifeleri nedeniyle ABD’den yeniden yönlendirilen mallar da Avrupa’ya ulaşabilir ve arz arttıkça maliyetler düşebilir.
ABD yönetiminin gümrük tarifelerinin küresel ticareti sekteye uğratması ve tüketici talebini azaltması nedeniyle Euro Bölgesi için büyüme tahminleri de oldukça belirsiz.
Euro Bölgesi ekonomisi bu yılın ilk üç ayında yüzde 0,3 oranında büyüyerek bir önceki çeyrekteki yüzde 0,2’lik büyüme oranını aştı.
Küresel ticarette yavaşlama beklentisine rağmen, Avrupa’da savunma ve altyapı harcamalarının artması büyümenin hızlanacağına dair umutları arttırdı.
Almanya, ‘borç freni’ kuralında anayasal bir değişikliği onaylayarak GSYH’nin yüzde 1’inin üzerindeki savunma harcamalarının borçlanma limitlerine tabi olmayacağı anlamına geliyor. Hükümet ayrıca ilave altyapı harcamaları için 500 milyar euro’luk bir bütçe dışı fon oluşturdu.
Bu gelişmeler Perşembe günkü faiz indiriminin Yönetim Konseyi için son kolay karar olacağı anlamına geliyor.
ING’nin bu hafta başında yayınladığı bir nota göre, “piyasa yıl sonuna kadar yüzde 1,75’lik mevduat kolaylığı oranına kadar bir indirimi fiyatladı.”
“ECB’nin daha sonra daha fazla indirime gitme ihtimali orta düzeyde. Ancak fiyatlama daha çok ABD-AB ticari ilişkilerini çevreleyen duyarlılıktan kaynaklanıyor ve son dönemde tansiyon yeniden yükseldi,” denildi.