18° Açık

Dünya liderleri, BM Okyanuslar Konferansı için Fransa’da buluşuyor

-DİPLOMASİ - 8 Haziran 2025 16:04 A A

Yaklaşık 10 bin kişi bugüne kadarki en büyük okyanus konferansı için Fransa’da bir araya gelecek.

Dünya liderleri Pazartesi günü Fransa’nın Nice kentinde Birleşmiş Milletler Okyanuslar Konferansı (United Nations Ocean Conference – UNOC) için bir araya gelecek.

Dünya okyanusları iklim değişikliği, deniz kaynaklarının aşırı kullanımı ve kirlilik nedeniyle artan tehditlerle karşı karşıya kalırken, önde gelen denizcilik uzmanları hükümetleri bu fırsatı kırılgan su altı ekosistemlerini korumak için kullanmaya çağırıyor.

9-13 Haziran tarihleri arasında gerçekleşecek olan zirve, bugüne kadar düzenlenen en büyük okyanus zirvesidir ve önemli anlaşmaların sonuçlandırılması, verilen sözlerin yerine getirilmesi ve yeni vaatlerde bulunulması için hayati bir fırsat sağlayabilir.

Birleşmiş Milletler Okyanus Konferansı nedir?

Fransa ve Kosta Rika’nın eş başkanlığında düzenlenen UNOC, derinleşen küresel okyanus krizine çözüm arıyor. İklim değişikliği, plastik kirliliği, biyoçeşitlilik kaybı ve aşırı deniz kaynakları kullanımı nedeniyle okyanusların geri dönüşü olmayan bir eşiğe geldiği uyarısı yapılıyor.

Konferans, dünya liderleri, bilim insanları, sivil toplum kuruluşları ve özel sektörü bir araya getirerek özellikle BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi 14 — Suyun Altındaki Yaşam — doğrultusunda eylemi hızlandırmayı amaçlıyor. Temel hedef ise okyanusları korumak ve sürdürülebilir kullanım için tüm aktörleri harekete geçirmek.

Bu, BM’nin düzenlediği üçüncü Okyanuslar Konferansı olacak ve 10 binden fazla katılımcının gelmesi bekleniyor. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Brezilya Cumhurbaşkanı Luiz Inacio Lula da Silva gibi liderler de zirvede ön planda yer alacak.

UNOC okyanuslar için yeni bir anlaşmayla sonuçlanacak mı?

Bir hafta sürecek görüşmeler siyasi bir deklarasyonun kabul edilmesiyle sona erecek. Bu belgenin yasal bağlayıcılığı olmasa da, hükümetler, yatırımcılar ve sivil toplum için bir sinyal niteliği taşıyacak ve yeni girişimler için desteği motive edecek.

UNOC, deklarasyon için üç temel öncelik belirledi: okyanus ekosistemlerinin savunulması, sürdürülebilir okyanus ekonomileri ve eylemlerin hızlandırılması.

Anlaşma, Nice Okyanus Eylem Planı olarak adlandırılacak nihai ve imzalanmış bir siyasi deklarasyonla sonuçlanacak.

Uygulanmasını sağlamak için çabalar yoğunlaştıkça, dönüm noktası niteliğindeki BM Açık Deniz Antlaşması’nın daha fazla onaylanması da beklenmektedir.

Güçlü bir sonuç, bu yılın sonunda Brezilya’da düzenlenecek COP30’da daha fazla biyoçeşitlilik ve iklim kazanımı için zemin hazırlamaya da yardımcı olabilir.

Cumhurbaşkanı Macron’dan ne bekleniyor?

Fransa, Kosta Rika ile birlikte konferansa ev sahipliği yapıyor ve konferans ülkenin Akdeniz kıyısındaki Nice kentinde düzenleniyor.

Zirve öncesinde Cumhurbaşkanı Macron ve Fransız hükümeti ülkeleri okyanusların korunmasını geliştirmeye teşvik ediyor.

High Ambition Coalition for Nature and People Direktörü Rita El Zaghloul, “Fransız hükümetinin liderliğinde BBNJ’nin (BM Açık Denizler Antlaşması) onaylanmasını arttırmak için ülkelerle temaslarda bulunduk” dedi.

Fransa ve İspanya’nın bu yılın başlarında onaylamasının ardından, Mayıs ayı sonunda Avrupa Birliği ile altı üye ülkesi de Açık Deniz Anlaşması’nı resmen kabul etti. Anlaşmanın, zirve sona ermeden önce uluslararası hukukta yürürlüğe girmesi için gerekli onay sayısına ulaşması bekleniyor.

Brezilya Cumhurbaşkanı Luiz Inacio Lula da Silva (solda) ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Paris'te bir sergiyi ziyaret etti.
Brezilya Cumhurbaşkanı Luiz Inacio Lula da Silva (solda) ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Paris’te bir sergiyi ziyaret etti. AP, Pool

El Zaghloul, Fransa’nın konferansın bazı somut sonuçlarla bitmesini sağlamak için okyanusların korunması konusunda ülkelerle ilişki kurma çabalarına aktif olarak öncülük ettiğini de sözlerine ekliyor.

Bu yılın başlarında Şili ve Fransa, kıyı ve okyanus devletlerini ulusal okyanus alanlarının yüzde 100 sürdürülebilir yönetimini taahhüt etmeye çağıran ‘Yüzde 100 İttifakı’nı duyurdu.

Ancak National Geographic kaşifi ve Pristine Seas’in kurucusu Enric Sala, Fransa’nın “sadece sözde değil eylemde de lider” olması gerektiğini vurguluyor.

“Fransa, 2030 yılına kadar okyanusun en az yüzde 30’unun koruma altına alınmasını taahhüt eden koalisyonun eş başkanıdır” diye açıklıyor ve ekliyor: “Fransa’da… tüm bu koruma alanları var, ancak bu koruma alanlarının çoğu dip trolü de dahil olmak üzere ticari balıkçılığa açık.”

Sala, Fransız sularının sadece yüzde 1’inin, deniz yaşamının iyileşmesine olanak tanıyan avlanmaya kapalı alanlar olduğunu söylüyor. Bu alanlar aynı zamanda turizm, istihdam ve yerel, küçük ölçekli balıkçılar için de büyük faydalar sağlıyor.

“Herkes Cumhurbaşkanı Macron’un gerçekten korunan yeni deniz koruma alanlarının belirlenmesine ilişkin bazı duyurular yapmasını bekliyor. Ayrıca, Cumhurbaşkanı Macron’un deniz koruma alanlarında dip trolünün aşamalı olarak kaldırılması konusunda bazı taahhütlerde bulunması yönünde büyük bir beklenti var.”

Denizlerin korunmasına yönelik finansman yetersiz

Ancak hem konferansta hem de öncesinde verilen taahhütler, bunları destekleyecek fonlar olmadan hiçbir anlam ifade etmeyecek. Ve küresel deniz koruma çabaları halihazırda kritik derecede yetersiz finanse edilmekte.

2022 yılında yaklaşık 200 ülke, 2030 yılına kadar dünya okyanuslarının yüzde 30’unu koruma alanı ilan etmeyi taahhüt etti. Ancak 2024 itibarıyla sadece yüzde 8,4’ü koruma altına alınabildi ve bu alanların yalnızca yüzde 2,7’sinde zarar verici faaliyetlerin en aza indirilmesi veya tamamen engellenmesi için etkin koruma ve yönetim sağlanıyor. Bu oran, Trump yönetiminin Pasifik Adaları Mirası Deniz Ulusal Anıtı’nı geri çekmesinin ardından bu yılın başlarında geriledi.

Sadece iki ülke — Palau ve Birleşik Krallık — sularının yüzde 30’undan fazlasını etkin biçimde koruyor. Ancak İngiltere’nin koruma alanları büyük ölçüde uzak ve denizaşırı bölgelerde yer alıyor.

2030 hedefi olan yüzde 30 koruma oranına ulaşmak için yıllık yaklaşık 15.8 milyar dolar (620 milyar Türk Lirası) yatırım gerekiyor. Ancak doğa koruma sivil toplum kuruluşları ve fon sağlayıcılarından oluşan küresel bir koalisyonun hazırladığı yeni rapor, şu anda sadece 1.2 milyar dolar (47,1 milyar TL) harcandığını ortaya koydu. Bu da yıllık 14.6 milyar dolarlık (573 milyar TL) büyük bir finansman açığı anlamına geliyor. Çevre grupları, bu açığın dünya genelindeki savunma bütçelerinin sadece yüzde 0.5’ine denk geldiğine dikkat çekiyor.

Campaign for Nature direktörü Brian O’Donnell, okyanusların korunmasının artık yalnızca ekolojik değil, aynı zamanda ekonomik bir zorunluluk olduğunu vurguluyor: “Yılda sadece 15.8 milyar dolar (620 milyar TL) harcayarak gezegenimizin en değerli varlıklarından birini koruyabilir, maliyetlerden kaçınabilir ve uzun vadede on milyarlarca dolarlık getiriyi güvence altına alabiliriz.”

Raporun yazarları, UNOC öncesinde hükümetlere net bir mesaj veriyor: Okyanusların korunmasına yetersiz yatırım yapılamaz. Konferans, ivmeyi artırmak, kritik uluslararası anlaşmaları onaylamak ve okyanusların değerini kabul etmek için eşsiz bir fırsat olarak görülüyor.

 

Kaynak: tr.euronews.com

-DİPLOMASİ - 16:04 A A
BENZER HABERLER

YORUM BIRAK

YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.

HABER LİSTESİ

  • 01
    ABD İran’da üç nükleer tesisi vurdu, İran misilleme olarak İsrail’i Hayber füzeleriyle vurdu (Fotoğraflar)
    İsrail’in İran’a yönelik saldırılarıyla başlayan savaş, ABD’nin İran’daki Fordo, Natanz ve İsfahan nükleer tesislerine düzenlediği hava saldırılarıyla tırmanışa geçti. Peki, bu tesisler ne anlama geliyor ve neden hedef alındı? İşte detaylar: Natanz: İran’ın Uranyum Zenginleştirme Merkezi Tahran’ın 250 kilometre güneyinde bulunan Natanz nükleer kompleksi, İran’ın en büyük uranyum zenginleştirme tesisi olarak biliniyor. CNN International’ın haberine […]
  • 02
    Filenin Sultanları 7’de 7 yaptı
    Voleybol Kadınlar 2025 Milletler Ligi’nin ikinci haftasında Güney Kore ile Türkiye, Sinan Erdem Spor Salonu’nda karşılaştı.  Filenin Sultanları rakibini 3-0 mağlup etmeyi başardı ve 7’de 7 yaptı. SON MAÇ BREZİLYA İLE Millilerimiz bu etabın son maçında Brezilya ile karşılaşacak. 22 Haziran Pazar günü Sinan Erdem Spor Salonu’nda oynanacak mücadele saat 19.30’da başlayacak.    
  • 03
    Gazeteci Fatih Altaylı gözaltına alındı
    Gazeteci Fatih Altaylı’nın bir YouTube yayınında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı “hedef alan tehdit içerikli” sözler kullandığı gerekçesiyle hakkında soruşturma açıldığı ve gözaltına alındığı bildirildi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın konuyla ilgili açıklamasında, Fatih Altaylı’nın YouTube kanalındaki 20 Haziran 2025 tarihli yayınında “Erdoğan’ı hedef alan tehdit içerikli sözleri nedeniyle” hakkında soruşturma başlatıldığı kaydedildi. Soruşturmanın Türk Ceza Kanunu’n 310. Maddesi’ndeki […]
  • 04
    Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran Dışişleri Bakanı Arakçi’yi kabul etti
      Cumhurbaşkanı Erdoğan, Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde ‘İslam İşbirliği Teşkilatı 51. Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı’ kapsamında İran Dışişleri Bakanı Arakçi’yi kabul etti. * İstanbul’da düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı için Türkiye’de bulunan İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edildi. Görüşmede, İsrail ile İran arasındaki çatışmalar ve bölgesel ile küresel gelişmeler ele alındı. […]
  • 05
    Hakan Akpınar: Ali Suavi’nin Muhbir’i…
    Hakan Akpınar  hakanakpinar227@gmail.com YAZI ARŞİVİ Bu bölümde, devr-i Osmanlı’da yürütülen meşrutiyet ve hürriyet mücadelesinin en keskin gazetesi olarak öne çıkan Muhbir gazetesini ele alacağız. Muhbir, Diyarbekirli gayrımüslim Filip Efendi tarafından 1866 yılının son demlerinde kurulmuştu. Filip Efendi, muhalif çizgide yayın yapmasını istediği gazetesine popülaritesi yüksek ve aynı zamanda kalemi kuvvetli bir gazeteci arıyordu. O vakitler, […]