Ekrem İmamoğlu gözaltına alındı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu da aralarında bulunduğu 100’den fazla isim hakkında çeşitli suçlardan gözaltı kararı verildiğini açıkladı.
Gözaltı kararları İBB’ye yönelik “kent uzlaşısı” ve “CHP’de para sayma görüntüleri” olarak anılan yolsuzluk iddialarıyla bağlantılı olarak verildi.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan açıklamaya göre, İmamoğlu hem Terör Suçları Soruşturma Bürosu hem de Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu tarafından yürütülen iki ayrı soruşturma kapsamında gözaltına alındı.
İmamoğlu’nun da aralarında olduğu şüpheliler, “suç örgütü, irtikap, rüşvet, dolandırıcılık, ihaleye fesat karıştırmak” ile suçlanıyor.
Başsavcılık tarafından yapılan yazılı açıklamada, İmamoğlu “suç örgütü lideri şüpheli” olarak nitelendirildi.
Ayrıca İBB Medya A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ongun, Tuncay Yılmaz, Fatih Keleş, Ertan Yıldız’dan da “örgüt yöneticisi şüpheliler” olarak bahsediliyor.
Yolsuzluk soruşturmasına dair Başsavcılık açıklamasında, “Şüpheliler ve bu şahıslarla bağlantılı 95 şüpheli olmak üzere toplamda 100 şüpheli hakkında suç örgütü yöneticisi olmak, suç örgütüne üye olmak, irtfikap, rüşvet, nitelikli dolandırıcılık, kişisel verileri hukuka aykırı ele geçirme, ihaleye fesat karıştırmak suçlarından eş zamanlı yakalama, gözaltı, arama ve el koyma işlemleri icrası amacıyla İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’ne talimat verilmiştir” ifadeleri yer alıyor.
Başsavcılık, yolsuzluk ve ihaleye fesat karıştırma soruşturması dışında, “Kent uzlaşısı” kapsamında gerçekleştirilen farklı bir soruşturma kapsamında da gözaltı kararları verdi.
Bu soruşturma kapsamında ise İmamoğlu ile birlikte, İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, Şişli Belediye Başkanı Resul Ekrem Şahan, Reform Enstitüsü başkanı Mehmet Ali Çalışkan ve Şişli Belediye Başkan Yardımcısı Ebru Özdemir dahil yedi kişi “PKK/KCK terör örgütüne yardım etmek” iddiasıyla gözaltı kararı verildi.
Gözaltıların ardından CHP Genel Başkanı Özgür Özel İstanbul’a gidiyor.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Zeybek, Pazar günü İmamoğlu’nun tek aday olduğu cumhurbaşkanı adaylığı ön seçiminin tüm üyelerin katılımıyla yapılacağını söyledi.
İmamoğlu: ‘Büyük bir zorbalıkla karşı karşıyayız ama yılmayacağız’
Sabah erken saatlerde sosyal medya platformu X hesabından bir video paylaşan İmamoğlu evinin önünde yüzlerce polisin olduğunu söyledi.
İmamoğlu, “Üzülerek söylüyorum. Milletimizin iradesini gasp etmeye çalışan bir avuç akıl, sevgili polsilerimi kötülüğe alet ederek 16 milyon İstanbullu’nun kapısına yüzlerce polis yığmıştır.
“Büyük bir zorbalıkla karşı karşıyayız ama yılmayacağız. Ben kendimi milletime emanet ediyorum. Dimdik ayakta duracağımı herkes bilsin. Onun bu süreci aparat gibi kullanan aklıyla mücadeleye devam edeceğim. Yüzlerce polisi İBB Başkanı’nın evine getirdiler” ifadelerini kullandı.
İBB Başkanı’nın Vatan Caddesi’ndeki Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldüğü bildiriliyor.
Özgür Özel: ‘Bir sonraki cumhurbaşkanımıza darbe girişimi ile karşı karşıyayız’
Gözaltı kararlarına tepki veren CHP Genel Başkanı Özgür Özel X hesabından yaptığı açıklamada, “Milletin yerine karar vermek, halkın iradesinin yerine geçmek ya da ona engel olmak için güç kullanmak darbedir” dedi ve ekledi:
“Şu anda bir sonraki cumhurbaşkanını milletin belirlemesine engel olmak üzere bir güç devrededir. Bir sonraki cumhurbaşkanımıza darbe girişimi ile karşı karşıyayız…”
Daha sonra Halk TV yayınına bağlanan Özel, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a seslenerek, “Bütün darbeler iktidarla yapılır… Ben ‘darbeye karşı demokrasiyi savunacağız’ dedim. Sen bugün yapılan darbenin neresindesin? AKP ve MHP’ye soruyorum; ‘Siz bu darbenin neresindesiniz?’ Sizin cuntadan ne farkınız var? Pazar günü kurulacak sandığa darbe yapıyorsunuz. Yazıklar olsun size” dedi.
23 Mart’ta yapılması planan ön seçimin gerçekleşeceğini ifade eden Özel, “Ben nerede olursam olayım, 23 Mart günü herkesi sandık başına bekliyorum. Biz ne şartta olursak olalım, dışarda da olsak içerde de olsak o sandıklar kurulacak.” diye konuştu.
Özel, CHP’li vekiller ve belediye başkanlarıyla birlikte İstanbul’a gidiyor.
Bahçeli: Hiç kimse dokunulamaz değildir
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada “Hiç kimse dokunulamaz, ulaşılamaz, erişilemez ve hesap sorulamaz değildir. Hukuk ile demokrasiyi, adalet ile sandığı, milli iradeyle mülkün temelini cepheleştirmek, hatta çatıştırmak için beşinci kol faaliyetine tevessül etmek yaygın şiddet olaylarına, yoğun istikrarsızlık tablosuna ve yıkıcı krizlere çağrıdır. Türk yargısına güvenim tamdır. Mahkeme marifetince suç sabit görülesiye kadar masumiyet esastır” dedi.
DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncay Bakırhan, gözaltıları “demokrasiye, halk iradesine yönelik açık bir saldırı” olarak nitelendirdi ve gözaltına alınanların serbest bırakılması çağrısında bulundu.
DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları da “Bu operasyon hukuk sınırlarını tanımayan, siyasi bir operasyondur. Sandık, oy, makam uğruna Türkiye’deki toplumsal gerilim ve kutuplaşmayı onarılmaz bir yere doğru götürmektir” ifadelerini kullandı.
İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, İBB Başkanı İmamoğlu başta olmak üzere İBB yönetiminden bir çok ismin gözaltına alınmasına ilişkin ”İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınması akılla hukukla açıklanabilecek bir şey değildir” diye konuştu.
Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş, ”Ellerine geçirdikleri gücü kullanarak halk iradesini kırmaya dönük girişimlerine devam ediyorlar. Bu bir darbedir. Ne olursa olsun, bu güzel ülkeyi darbecilerin insafına teslim etmeyeceğiz” dedi.
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, karara tepki göstererek, “Bu ülkede hukukun üstünlüğünü, demokrasiyi ve millet iradesini savunan herkes bilmelidir ki, seçilmiş bir belediye başkanına yönelik bu girişimler asla ama asla kabul edilemez” ifadelerini kullandı.
Gazeteci İsmail Saymaz Gezi Parkı soruşturması kapsamında gözaltına alındı
19 Mart sabahı İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından bir gözaltı kararı da gazeteci İsmail Saymaz hakkında verildi.
Başsavcılık tarafından yapılan yazılı açıklamada, Saymaz’ın Gezi Parkı olaylarının sanıklarıyla irtibatlarının bulunduğu, eylemlerde aktif rol oynadığı ve sosyal medyadan gerçekle bağdaşmayan bilgiler vererek vatandaşları kolluk kuvvetlerine karşı kışkırtmaya çalıştığı iddialarıyla gözaltına alındığı belirtildi.
Kaynak: BBC Türkçe
-
Basın tarihimizde ilk tekzip polemiği ve bir “Hayalet Yazar”
-
Rusya Devlet Başkanı Putin’den ‘Paskalya Ateşkesi’ kararı
-
Özgür Özel Yozgat’ta büyük bir kalabalığa hitap etti
-
AB-ABD ticaret görüşmeleri: Von der Leyen ve Trump arasında sessizlik
-
İran ve ABD arasında nükleer müzakerelerin ikinci turu Roma’da başladı
-
Trump, ABD’nin Rusya-Ukrayna görüşmelerinden çekileceğine dair sessiz
HABER LİSTESİ
-
01
Basın tarihimizde ilk tekzip polemiği ve bir “Hayalet Yazar”Hakan Akpınar hakanakpinar227@gmail.com Tarih 26 Ağustos 1864… Tasvir-i Efkâr’ın İzmir muhabirinin gönderdiği bir haber, İstanbul basınında yeni bir kalem kavgasının başlamasına sebep olacaktır. Hatta başka bir mesele yüzünden sonradan Fransız gazetesi Courrier d’Orient’nın (Korye Doryan) dâhil olduğu bu kavga, İstanbul basınını neredeyse üç ay boyunca meşgul edecektir. Haber, İzmir havalisinin mahsûlünden alınacak vergi gelirlerini toplayan […] -
02
Rusya Devlet Başkanı Putin’den ‘Paskalya Ateşkesi’ kararıRusya Devlet Başkanı Putin, Kremlin’de Genelkurmay Başkanı Gerasimov ile bir araya geldi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kremlin’de düzenlenen bir toplantıda Genelkurmay Başkanı Valeriy Gerasimov‘un operasyon bölgesindeki duruma ilişkin raporunu dinledikten sonra Rus ordusunun 19 Nisan saat 18.00’den 21 Nisan saat 00.00’a kadar ateşkes uygulayacağını duyurdu. Yaptığı konuşmada Putin, “Ukrayna tarafının da bizi örnek almasını bekliyoruz. Aynı zamanda birliklerimiz […] -
03
Özgür Özel Yozgat’ta büyük bir kalabalığa hitap ettiCumhurbaşkanı Erdoğan’a seslenen CHP lideri Özgür Özel, ‘Sen geçmişin mağdurusun, bugünün zalimisin. Gözünün içine baka baka söylüyorum: Bu yaptığın yiğitlik, mertlik değildir, bu yaptığın korkaklıktır,’ dedi. Ana muhalefet Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, Yozgat’ta Cumartesi günü düzenlenen mitingde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a seslenerek sert açıklamalarda bulundu. “Millet İradesine Sahip Çıkıyor” adı verilen […] -
04
AB-ABD ticaret görüşmeleri: Von der Leyen ve Trump arasında sessizlikTicaret politikası konusunda münhasır yetkiye sahip olan Avrupa Komisyonu’na rağmen ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray’a döndüğünden bu yana Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen ile görüşmedi. Donald Trump, dünyanın en büyük iki ekonomisi olan Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği arasında bir anlaşma yapılma şansını “yüzde yüz” olarak değerlendirdi. Trump, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni’yi […] -
05
İran ve ABD arasında nükleer müzakerelerin ikinci turu Roma’da başladıİtalya Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, Roma’nın ‘barış ve diyaloğun başkenti’ haline geldiğini iddia etti. Görüşmelere yine Umman aracılık ediyor. ABD’li ve İranlı yetkililer, Tahran’ın nükleer programı konusunda Cumartesi günü ikinci tur müzakerelere başladığını açıkladı. Associated Press (AP) haber ajansına konuşan ABD’li yetkili, Umman’nın Roma Büyükelçiliği’nde kapalı kapılar ardında yapılan görüşmelerle ilgili olarak isminin açıklanmaması koşuluyla […]