Mansur Yavaş’ın ardından Ankara’dan 7 belediye başkanı da CHP’den istifa etti

-Gündem - 23 Eylül 2026 16:48 A A

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, CHP’den ayrıldığını ve görevine bağımsız olarak devam edeceğini açıkladı. Yavaş’ın ardından, Ankara’nın Beypazarı, Kalecik, Güdül, Şereflikoçhisar, Ayaş, Polatlı ve Elmadağ belediye başkanları da CHP’den istifa etti.

Yavaş, 23 Eylül’de X hesabından yaptığı yazılı açıklama ile kararını duyurdu.

19 Mart sonrası yaşanan tartışmalara ve “mutlak butlan” sürecine işaret ederek bunların CHP’de derin bir ayrışmaya yol açabileceğini söyledi.

Yavaş, bağımsız olarak Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevini sürdüreceğini belirtti.

Mansur Yavaş açıklamasında parti değişikliğine de kapıyı kapatır ifadeler kullandı.

“Seçmenin iradesini yok saymayı, onun oyuyla elde edilen makamları seçmenin onay vermediği siyasi adreslere taşımayı doğru bulmadım, bugün de bulmuyorum” dedi.

Yavaş istifa açıklamasında CHP Sözcüsü Müslim Sarı’ya da yanıt verdi.

Sarı, Yavaş’ı, Yeni Parti Genel Başkanı Özgür Özel ile temas halinde olmakla eleştirmişti.

Sarı ise Mansur Yavaş’ın istifası konusunda, “Bu tek taraflı bir irade beyanı. Yolu açık olsun” ifadesini kullandı.

‘Hadsizlik’ yanıtı

CHP Sözcüsü Müslim Sarı, 23 Eylül’de Ankara’daki basın toplantısında Yavaş’ı işaret ederek, “Bir belediye başkanımız bir işlem yaparken, kendi genel başkanı dışında başka bir partinin genel başkanına da bilgi verdiğini söyleyemez. Bunu diyemez” dedi.

Sarı, “CHP’nin kurumsal kimliği hepimizin üstündedir, hepimizin önündedir. Hiç kimse CHP’den üstün değildir ve kendisini CHP’den üstün görmemelidir” diye konuştu.

Önümüzdeki günlerde belediye başkanları toplantısı yapacaklarını belirten Sarı, “Ortaya çıkacak tabloya göre ayrıca bir değerlendirme yapacağız” dedi.

Mansur Yavaş yaptığı istifa açıklamasında bu çıkışa yanıt verdi ve “Kendimi hiçbir zaman siyasi partilerin üzerinde görmedim. Böyle bir iddiayı hadsizlik sayarım” dedi.

Ne olmuştu?

Yavaş, 9 Eylül’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la Beştepe’de görüşmüştü.

Bu görüşme, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı’nın CHP ile Yeni Parti arasındaki ayrışmanın sürdüğü ve Yavaş’ın iki parti arasında tarafsız kaldığı bir döneme denk gelmesi nedeniyle siyasi tartışmaya konu olmuştu.

Mansur Yavaş ve Recep Tayyip Erdoğan yan yana durup kameraya poz veriyor. İkilinin arkasında iki Türk bayrağı var
Yavaş, 9 Eylül’de Erdoğan’ı ziyaret etmişti

Yavaş, 10 Eylül’de sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Erdoğan’la görüşmesinde gündemin Ankara olduğunu vurgulamıştı.

Görüşmenin ardından ortaya atılan “parti değiştirecek” iddialarına da yanıt veren Yavaş, kendisini destekleyen insanları “hayal kırıklığına” uğratacak bir tutum içinde olmayacağını söylemişti.

Yavaş ayrıca hem CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun hem de Yeni Parti lideri Özgür Özel’in öncesinde görüşmeden haberdar olduğunu açıklamıştı.

Yedi ilçe belediye başkanı da istifa etti

Yavaş’ın istifası sonrasında Ankara’nın Beypazarı, Kalecik, Güdül, Şereflikoçhisar, Ayaş, Polatlı ve Elmadağ belediye başkanları da CHP’den istifa etti.

Beypazarı Belediye Başkanı Özer Kasap, sosyal medya hesabında yaptığı yazılı açıklamada, “Mansur Yavaş Başkanımızla çıktığımız bu yolda, bana güvenen ve destek veren hemşehrilerime verdiğim sözlerin arkasındayım” dedi ve CHP’den istifa ettiğini duyurdu.

Kalecik Belediye Başkanı Satılmış Karakoç açıklamasında CHP’den istifasını şu sözlerle duyurdu:

“Mansur Yavaş Başkanımızla çıktığımız yolun temelinde de aynı anlayış vardı: İnsanları siyasi kimlikleriyle değil, insan oldukları için kucaklamak; ayrıştırmadan, adaletle ve halkın emanetine sahip çıkarak hizmet etmek.

“Bugün de kendisiyle çıktığımız bu yolda, Mansur Başkanımızın yanında yürümeye devam edeceğim.”

Güdül Belediye Başkanı Mehmet Doğanay istifasını açıkladıktan sonra “Mansur Yavaş ile birlikte yol yürümeye” devam edeceğini duyurdu.

Şereflikoçhisar Belediye Başkanı Mustafa Koçak, “Ağabeyim Mansur Yavaş ile birlikte Ankara’ya ve Ülkeye umut olmaya devam edeceğiz” dedi.

Ayaş Belediye Başkanı İzzet Demircioğlu, Yavaş’la birlikte çıktıkları yolda kendisine destek verenlere verdiği sözlerin arkasında olduğunu belirtti ve CHP’den istifa etti.

Polatlı Belediye Başkanı Mürsel Yıldızkaya, Yavaş’ın açıklamasında dile getirdiği gerekçeler doğrultusunda CHP üyeliğinden ayrıldığını duyurdu. Yıldızkaya, siyasi yoluna ve belediye hizmetlerine Yavaş’la birlikte bağımsız olarak devam edeceğini belirtti.

Elmadağ Belediye Başkanı Adem Barış Aşkın da CHP üyeliğinden ayrıldığını ve görevine bağımsız olarak devam edeceğini duyurdu.

Tepkiler ne oldu?

Yeni Parti Genel Başkanı Özgür Özel, Yavaş ile açıklamasından sonra telefonda görüştüklerini söyledi. Kararın “kendisi ve memleket için hayırlı olması” dileğini ilettiğini aktardı ve belediyelerin alacakları her türlü karara saygı duyduklarını belirtti.

Özel, Anahtar Parti Genel Başkanı Yavuz Ağıralioğlu ile görüşmelerinin ardından düzenledikleri ortak basın toplantısında Ankara’daki istifalarla ilgili soruya yanıt verdi.

CHP yönetimi eleştirerek, “Mansur Yavaş gibi bir siyasetçinin, seçimsiz gelmiş, iktidar tarafından atanmış butlan yönetiminin kaprisleriyle terbiye edilmesi, oranın siyasetine alet edilmesi söz konusu olamaz” ifadesini kullandı.

CHP Sözcüsü Müslim Sarı, Yavaş’ın partiden istifasına ilişkin, “Bize Hayırlı uğurlu olsun demek düşer” dedi.

ANKA Haber Ajansı’na verdiği mülakatı kendi sosyal medya hesaplarından paylaşan Sarı, “Kendisi bugüne kadar CHP içerisinde kalacağını ifade ediyordu. Gelinen noktada bu, kendi değerlendirmesi ve kendi tercihidir” ifadelerini kullandı.

“Biz, kendisinin Cumhuriyet Halk Partisi’nin siyasal ve kurumsal kimliği içerisinde siyaset yapmaya devam etmesini tercih ederdik” diyen Sarı, daha önce de ifade ettiği “Kimse CHP’den üstün değildir” görüşünü tekrarladı.

Konuya ilişkin CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüştüğünü ve onun da kendisiyle aynı görüşte olduğunu söyleyen Sarı şunları aktardı:

“Bu tek taraflı bir irade beyanı. Yolu açık olsun.”

Yeni Parti Grup Başkanvekili Murat Emir‘e, Meclis’te yaptığı basın toplantısında Yavaş’ın istifası soruldu.

Yavaş’ın sadece kendilerinin değil, 86 milyonun onur duyduğu “belediye başkanları” olduğunu söyleyen Emir, “Kendi takdirleridir. Ayrıca bir açıklama yapmaya ihtiyaç duyarsa da kendisi yapacaktır” yanıtı verdi.

Mansur Yavaş kimdir?

Mansur Yavaş 1955 yılında Ankara’nın Beypazarı ilçesinde doğdu ve burada büyüdü.

Üniversite için İstanbul’a taşındı. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun olduktan sonra Beypazarı’nda 13 yıl serbest avukat olarak çalıştı.

Ankara Büyükşehir Belediyesi’ndeki özgeçmişine göre, erken yaşlardan itibaren siyasete ilgi duydu.

Yavaş, 1994 yılında MHP’den Beypazarı Belediye Başkan adayı oldu fakat seçilemedi.

1999 ve 2004 yerel seçimlerinde MHP’den seçilerek iki dönem Beypazarı Belediye Başkanı olarak görev yaptı.

29 Mart 2009 yerel seçimlerinde MHP’den Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı için aday oldu. Ancak yüzde 27 oy alarak rakipleri Melih Gökçek ve Murat Karayalçın’ın gerisinde kaldı.

Partisi MHP tarafından tekrar aday gösterilmemesinden sonra 2013 yılı sonunda CHP’ye katılan Mansur Yavaş 2014 yerel seçimlerinde Ankara Büyükşehir Belediye başkan adayı oldu.

Ankara’da nefes nefese bir yarış oldu ve kent ölçeğine göre “kılpayı” denilecek bir oranla, Melih Gökçek’e yaklaşık 38 bin oy farkla kaybetti.

Yavaş, 2016’da CHP’den istifa etti.

2019 yerel seçimleri için CHP ile İYİ Parti’nin işbirliği yapma kararı alması üzerine Yavaş yeniden aday oldu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı seçildi.

2024 yerel seçimlerinde CHP’den seçilerek ikinci dönemine başladı.

Görev süresi boyunca aldığı ödüller ve sosyal belediyecilik uygulamalarıyla öne çıkan Yavaş’ın yönetimi, bazı adli ve idari incelemelerin de konusu oldu.

Bunlardan biri de 2025 yılında Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin 2021-2024 dönemindeki konser organizasyonlarına ilişkin başlatılan soruşturmada bazı belediye görevlileri hakkında işlem yapılmasıydı.

Yavaş ise daha önce yapılan denetimlerde kamu zararına rastlanmadığını savundu.

Kaynak: BBC Türkçe

-Gündem - 16:48 A A
BENZER HABERLER