Trump, Münih Güvenlik Konferansı’nda Ukrayna barış müzakereleri için bastırıyor

DİPLOMASİ - 14 Şubat 2025 14:24 A A

ABD Başkanı Donald Trump’ın, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefon görüşmesinde Ukrayna’daki savaşı sona erdirmek için müzakerelere başlama konusunda mutabık kaldıklarını açıklaması ardından Ukrayna ve ilgili tüm taraflardan tepkiler gelmeye devam ediyor.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Münih Güvenlik Konferansı’nda ABD Başkan Yardımcısı JD Vance ile görüşecek.

Zelenskiy daha önce, görüşmelerine dahil olmadıkları hiçbir anlaşmayı kabul etmeyeceklerini söylemişti.

“Bağımsız bir ülke olarak bunu kabul edemeyiz” diyen Zelenskiy, Putin’in müzakereleri yalnızca ABD ile sürdürmek için “her şeyi yaptığını” savundu.

Trump, Putin ile 12 Şubat’ta yaptığı telefon görüşmesi ardından, Ukrayna’da savaşı bitirmek amacıyla iki ülke arasında müzakerelerin başlatılması konusunda mutabık olduklarını açıklamıştı.

Görüşme sonrası Trump’ın yaptığı açıklamalar sürpriz etkisi yaratırken, ilgili tüm başkentler bir siyaset belirleyebilmek için çalışıyor.

Avrupa Birliği yönetimi müzakere masasında olmak istediklerini duyurdu.

Donald Trump, Amerikalı, Rus ve Ukraynalı yetkililerin Münih Güvenlik Konferansı’nda bir araya geleceğini söyledi. Kiev böyle bir görüşmenin “beklenmediğini” belirtirken, Moskova da yorum yapmadı.

Konferans organizatörleri, Rusya’dan delegasyon olmadığını söyledi.

Zelenskiy ise Trump’ın Başkan Yardımcısı JD Vance ile Münih’te bir araya gelecek.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, ABD Hazine Bakanı Scott Bessent'i 
12 Şubat 2025'ye başkanlık sarayında ağırladı.
ABD’nin yeni Hazine Bakanı Scott Bessent 12 Şubat’ta Zelenskiy ile görüştü.

Rusya cephesindense müzakerelerin çerçevesine ilişkin işaretler geliyor.

TASS haber ajansı, Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov’un “Bu diyaloğun Rus-Amerikan, ikili bir ayağı olacak ve Ukrayna’nın da katılımının olduğu bir ayağı olacak” sözlerini aktardı.

Peskov, Ukrayna’nın “elbette bir şekilde müzakerelere katılacağını” söyledi.

NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, üzerinde anlaşmaya varılacak herhangi bir barış anlaşmasının Rusya’nın gelecekte daha fazla Ukrayna toprağını ilhak etmeye çalışmayacağını garanti altına alması gerektiğini vurguladı.

Trump ve Putin telefonda konuşurken görülüyor
Donald Trump, Vladimir Putin ile ilk telefon görüşmelerinde Ukrayna savaşının bitirilmesi konusunda müzakerelere başlamak üzere mutabık kaldıklarını söyledi

1.5 saatlik telefon konuşması

12 Şubat Çarşamba günü Trump ve Putin arasındaki telefon görüşmesi ile Ukrayna savaşında yeni bir döneme girildi.

Bu görüşme, ABD ve Rusya liderlerinin savaşın başından beri ilk teması oldu.

Rusya 24 Şubat 2022’de Ukrayna topraklarını işgal etmeye başladı.

Trump bu ilk konuşmanın “uzun ve son derece verimli” olduğunu, “derhal müzakerelere başlamak konusunda mutabık kaldıklarını” söyledi.

Bu konuşmada iki liderin yüz yüze görüşme konusunda da anlaştığı ve buluşmanın Suudi Arabistan’da olabileceği belirtildi.

Kremlin Sözcüsü Peskov da iki liderin karşılıklı başkent ziyaretleri konusunda anlaştığını doğruladı.

Ukrayna savaşında Rusya'nın kontrolü altındaki bölgeleri gösteren harita

Tüm bu gelişmeler Avrupa’da yeni ABD yönetiminin ilk kez katıldığı üst düzey bir güvenlik konferansı ile çakıştı.

14 Şubat’ta başlayan Münih Güvenlik Konferansı’nda ABD Savunma Bakanı olarak ilk kez katılan Pete Hegseth de soruların merkezindeki isim oldu.

Hegseth, Ukrayna’nın 2014 öncesi sınırlara dönmesinin gerçekçi gözükmediğini kaydediyor.

Trump da bu açıklamayı destekler şekilde, “Rusya’nın çok fazla toprak elde ettiğini ve çok asker kaybettiğini” işaret etti.

Hegseth, Donald Trump’ın barış anlaşmasını Rusya ile müzakere etme girişimlerinin Ukraynalı askerlere “kesinlikle ihanet olmadığını” söyledi ve NATO’nun savunma harcamalarını artırması gerektiğini tekrarladı.

Toprak konusu, henüz netleşmeyen ateşkes görüşmelerinin en sıcak başlıklarından olacak.

 ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth
ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth, Brüksel’de NATO’nun Ukrayna toplantısına katıldı.

Trump’ın açıklamasına tepkiler ne oldu?

Telefon görüşmesi sonrası Ukrayna diplomasisi hızlandı.

Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı ve Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, henüz bir barış anlaşması için müzakereler başlamadan Rusya’nın taleplerine boyun eğmenin “iyi bir taktik” olmadığını söyledi.

Kallas, bir anlaşmanın işe yaraması için Avrupa ve Ukrayna’nın herhangi bir barış görüşmesine dahil olması gerektiğini ve Rusya ile ABD arasında varılan bir anlaşmayı reddetse bile Ukrayna’ya desteğin süreceğini söyledi.

Almanya, Fransa ve İngiltere ile Avrupa Komisyonu imzalı bir Kiev’e destek mesajı yayımladı.

Açıklamada, “Amerikalı müttefiklerimizle nasıl bir yol izleneceğini konuşmak için sabırsızlanıyoruz. Ortak hedefimiz Ukrayna’yı güçlü bir konuma getirmek olmalı” denildi.

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, “Putin’in masaya gelmesinin zamanı çoktan gelmişti” mesajı verdi.

İngiltere Savunma Bakanı John Healey, Ukrayna olmadan Ukrayna hakkında görüşme yapılamayacağını söyledi.

BBC’ye konuşan bazı Ukraynalılar, Vladimir Putin’in Donald Trump’ı “satın almaya” ve Ukrayna’yı barış görüşmelerinin dışında bırakmaya çalışmasından korktuklarını ifade ettiler.

Kaynak: BBC Türkçe

DİPLOMASİ - 14:24 A A
BENZER HABERLER

HABER LİSTESİ

  • 01
    BM Genel Sekreteri: Kıbrıs görüşmelerinde ‘anlamlı bir ilerleme’ kaydedildi
    Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, İsviçre’nin Cenevre kentinde düzenlenen Kıbrıs görüşmelerinin ardından yaptığı açıklamada, tarafların “anlamlı bir ilerleme“ kaydettiğini belirtti. Guterres’in çağrısı üzerine 17-18 Mart tarihlerinde Kıbrıs için düzenlenen gayri resmi görüşmelere Kıbrıs Cumhuriyeti ve adadaki Türk yönetiminin temsilcileri ile garantör ülkeler Türkiye, Yunanistan ve İngiltere katıldı. Guterres, görüşmelerde “yeni bir atmosferin” olduğunu vurgulayarak liderlerin dört girişim […]
  • 02
    Uzayda mahsur kalan astronotlar Dünya’ya döndü
    Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (ISS) dokuz ay mahsur kalan iki astronot yaklaşık 16 saatlik yolculuğun ardından Dünya’ya ulaştı. Astronotları taşıyan SpaceX kapsülü 19 Mart TSİ 00:05 sularında Florida açıklarında suya iniş yaptı. Kurtarma ekibi, ilk güvenlik kontrollerini tamamlamak ve paraşütleri almak için “hız botlarıyla” kapsüle doğru yanaştı. Daha sonra iniş alanından yaklaşık 3,2 km uzakta bulunan […]
  • 03
    Putin-Trump görüşmesi sona erdi: ’30 gün boyunca enerji altyapılarına saldırmama konusunda anlaşıldı’
      Rusya Devlet Başkanı Putin ile mevkidaşı Donald Trump arasındaki telefon görüşmesi sona erdi. Görüşme yaklaşık 2.5 saat sürdü. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve ABD’li mevkidaşı Donald Trump arasındaki telefon görüşmesinin 1.5 saatten fazla bir süredir devam ettiği açıklanmıştı. Beyaz Saray Genel Sekreter Yardımcısı Dan Scavino telefon görüşmesi devam ettiği sırada yaptığı açıklamada, görüşmenin iyi gittiği […]
  • 04
    Ekrem İmamoğlu’nun Diploması İptal Edildi
    İstanbul Üniversitesi, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun diplomasını iptal etti. Karar, savcılığa ve YÖK’e gönderilecek. İstanbul Üniversitesi’nden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Üniversitemiz Yönetim Kurulu’nun 18 Mart 2025 tarih ve 61. toplantısında alınan 3 sayılı karar ile; İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 24.02.2025 tarih ve 2025/44681 soruşturma sayılı ve ekinde yer alan Yükseköğretim Denetleme Kurulu Başkanlığı’nın 17.02.2025 tarih […]
  • 05
    Halk TV sunucusu Ece Üner adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı
    Sosyal medya paylaşımı gerekçe gösterilerek hakkında soruşturma başlatılan Halk TV Ana Haber Spikeri Ece Üner adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Yurt dışına çıkışı yasaklanan Üner, haftada bir gün karakolda imza verecek. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Ece Üner hakkında “yargı organlarını alenen aşağılama” ve “adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs” suçlamasıyla soruşturma başlattı. Üner, Halk TV binasına gelen polislerce […]