Geçen ay Venezuela’yı sarsan iki güçlü depremde hayatını kaybedenlerin sayısı 5.069’a yükseldi.
Bu sayı, 24 Haziran’daki depremlerin ardından kurtarma ekipleri enkazı kaldırıp yıkıntılar arasında arama yaptıkça artmaya devam ediyor.
Uluslararası arama-kurtarma ekipleri, enkaz altında kalanları bulmak için binlerce Venezuelalı acil durum görevlisine katıldı. Geçici Devlet Başkanı Delcy Rodríguez, felaketi Venezuela tarihinin “en acımasız doğal afeti” olarak nitelendirdi.
Venezuela hükümeti, 856 binanın hasar gördüğünü, bunların 190’ının tamamen yıkıldığını bildirdi. Köprü ve yollar gibi yüzlerce farklı türde yapı da etkilendi. Ülkenin kuzey kıyısındaki La Guaira eyaleti en ağır darbeyi alan bölge oldu.
7,2 ve 7,5 büyüklüğündeki depremler, birbirini 39 saniye arayla vurdu. O tarihten bu yana 1.300’den fazla artçı sarsıntı hissedildi.
Rodríguez, Venezuela’nın depremlerin ardından yeniden inşa çalışmaları için Uluslararası Para Fonu’ndan daha önce dondurulmuş kaynaklardan 346 milyon dolar (302 milyon euro) sağlayabildiğini söyledi.
20.000’den fazla kişi yerinden edildi; birçoğu şu anda aşırı kalabalık geçici kamplarda yaşıyor. Yardım kuruluşları, bazı barınaklarda güvenli içme suyu ve yeterli sanitasyonun düzenli şekilde sağlanamadığı uyarısında bulunarak bunun hastalık riskini artırdığını belirtti.
IMF ve Dünya Bankası, Nisan ayında, Ocak’ta Nicolás Maduro’yu iktidardan uzaklaştıran ABD askeri müdahalesinin ardından Venezuela ile ilişkileri yeniden başlattıklarını açıkladı. Hem IMF hem de Dünya Bankası ile ilişkiler 2019’dan bu yana dondurulmuş durumdaydı.
Amerika Birleşik Devletleri de 300 milyon dolardan (262 milyon euro) fazla insani yardım sağladı.


