18° Açık

AB Komisyonu, Pfizergate skandalıyla ilgili davayı kaybetti

-Avrupa - 14 Mayıs 2025 15:49 A A

AB’nin en üst mahkemesi, Komisyon’un New York Times gazetesinin Avrupa Komisyonu Başkanı von der Leyen ve Pfizer CEO’su Albert Bourla arasında geçen mesajlara erişimini engelleme kararını da iptal etti.

Avrupa Komisyonu ile The New York Times (NYT) arasında Pfizer COVID-19 aşı sözleşmelerinin şeffaflığı konusunda yaşanan uzun bir çekişmenin ardından Avrupa Birliği Adalet Divanı (ABAD / European Court of Justice – ECJ) bugün Komisyon’un “talep edilen belgelere sahip olmamasını haklı gösterecek makul bir açıklama yapmadığına” hükmetti.

Mahkemeye göre, bu özel durumda Komisyon sadece “belgelerin ellerinde bulunmadığını” söylemekle yetinemez, kamuoyunun ve Mahkeme’nin bunu anlamasını sağlayacak inandırıcı gerekçeler sunmak zorunda.

ABAD, The New York Times’ın, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile Pfizer CEO’su Albert Bourla arasında COVID-19 aşılarının tedarikine ilişkin kısa mesajların varlığına işaret eden ilgili ve tutarlı kanıtlar sunduğunu tespit etti.

Bir AB yetkilisi karar öncesinde yaptığı açıklamada, “Bu sözleşmeler daha önce benzeri görülmemiş bir bağlamda tamamen emsalsizdi,” dedi.

Pfizer-BioNTech aşısı, Aralık 2020’de AB onayı alan ilk aşı oldu. Bu onay, 200 milyon dozluk ön alım anlaşmasının ardından gelmişti.

Sonrasında, Mart ve Mayıs 2021’de yapılan ek sözleşmelerle 2,4 milyar euro değerinde ek doz temin edildi. Ayrıca 900 milyon dozluk opsiyonel bir hak da tanındı.

NYT, bu mesajların varlığını 2021’de Pfizer CEO’su Albert Bourla ile yaptığı röportajlar sırasında ortaya çıkardı ancak bu mesajlara erişim taleplerinde çeşitli engellerle karşılaştı. Avrupa Komisyonu, bu mesajları sağlayamayacağını belirtti.

Mesajları elde etmek için tekrarlanan başarısız girişimlerin ardından NYT konuyu Ocak 2023’te ABAD’a taşıdı.

Avrupa Komisyonu, kararın ardından yaptığı açıklamada, Genel Mahkeme’nin kararını dikkatle inceleyip sonraki adımları belirleyeceklerini bildirdi.

Komisyon ayrıca, gazetenin orijinal talebine yanıt olarak daha ayrıntılı bir açıklama içeren yeni bir karar yayımlayacaklarını belirtti.

“Şeffaflık, Komisyon ve Başkan Ursula von der Leyen için her zaman büyük önem taşımıştır. Yürürlükteki yasal çerçeveye bağlı kalarak yükümlülüklerimizi yerine getirmeye devam edeceğiz,” ifadeleri yer aldı.

Bugünkü kararla birlikte Mahkeme, Komisyon’un talep edilen metin mesajlarının silinip silinmediğini ve silindiyse bunun kasıtlı olarak mı yoksa otomatik olarak mı gerçekleştiğini yeterince açıklığa kavuşturamadığını tespit etti.

Bir AB yetkilisi, karar öncesi yaptığı açıklamada, “Komisyon üyeleri, personel ve dış paydaşlar arasında her gün çok sayıda etkileşim oluyor,” dedi. Bu etkileşimlerin çoğunun e-posta, kısa mesaj ve çeşitli uygulamalar aracılığıyla gerçekleştiğini ve tüm bu yazışmaların kayıt altına alınmasının fiziksel olarak mümkün olmadığını ekledi.

Yetkili ayrıca, Komisyon’un mesajların varlığını inkâr ettiği yönündeki yorumların yanlış olduğunu savundu. Komisyon’un pozisyonu, mesajların önemli bilgi içermediği yönündeydi.

NYT, AB’nin 2001 tarihli kamuya açık belgelere erişim düzenlemesi uyarınca, kısa mesajların da “belge” sayıldığını ve talep edildiğinde saklanması ve erişime açılması gerektiğini ileri sürdü.

Yasaya göre belge, “herhangi bir formatta (kâğıt üzerinde, elektronik ortamda, sesli, görsel veya görsel-işitsel kayıt şeklinde) oluşturulmuş ve kurumun görev alanına giren politikalar, faaliyetler ya da kararlarla ilgili her türlü içerik” olarak tanımlanıyor.

Yargıçlar, Komisyon’un belgeleri bulmak için ne tür bir arama yaptığına ve bu aramaların nerelerde gerçekleştiğine dair ayrıntılı bilgi sunmadığını belirtti. Bu nedenle, belgelerin neden mevcut olmadığını açıklayan makul bir gerekçe ortaya koymadığı sonucuna vardı.

Ayrıca, Komisyon, mesajların silinip silinmediği ve silindiyse bunun kasıtlı mı, otomatik mi yoksa cihaz değişiminden mi kaynaklandığı konusunda da yeterli netlik sunmadı.

Avrupa Komisyonu’nun söz konusu karara itiraz etmek için iki aylık süresi bulunuyor.

 

Kaynak: tr.euronews.com

-Avrupa - 15:49 A A
BENZER HABERLER

HABER LİSTESİ

  • 01
    ABD İran’da üç nükleer tesisi vurdu, İran misilleme olarak İsrail’i Hayber füzeleriyle vurdu (Fotoğraflar)
    İsrail’in İran’a yönelik saldırılarıyla başlayan savaş, ABD’nin İran’daki Fordo, Natanz ve İsfahan nükleer tesislerine düzenlediği hava saldırılarıyla tırmanışa geçti. Peki, bu tesisler ne anlama geliyor ve neden hedef alındı? İşte detaylar: Natanz: İran’ın Uranyum Zenginleştirme Merkezi Tahran’ın 250 kilometre güneyinde bulunan Natanz nükleer kompleksi, İran’ın en büyük uranyum zenginleştirme tesisi olarak biliniyor. CNN International’ın haberine […]
  • 02
    Filenin Sultanları 7’de 7 yaptı
    Voleybol Kadınlar 2025 Milletler Ligi’nin ikinci haftasında Güney Kore ile Türkiye, Sinan Erdem Spor Salonu’nda karşılaştı.  Filenin Sultanları rakibini 3-0 mağlup etmeyi başardı ve 7’de 7 yaptı. SON MAÇ BREZİLYA İLE Millilerimiz bu etabın son maçında Brezilya ile karşılaşacak. 22 Haziran Pazar günü Sinan Erdem Spor Salonu’nda oynanacak mücadele saat 19.30’da başlayacak.    
  • 03
    Gazeteci Fatih Altaylı gözaltına alındı
    Gazeteci Fatih Altaylı’nın bir YouTube yayınında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı “hedef alan tehdit içerikli” sözler kullandığı gerekçesiyle hakkında soruşturma açıldığı ve gözaltına alındığı bildirildi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın konuyla ilgili açıklamasında, Fatih Altaylı’nın YouTube kanalındaki 20 Haziran 2025 tarihli yayınında “Erdoğan’ı hedef alan tehdit içerikli sözleri nedeniyle” hakkında soruşturma başlatıldığı kaydedildi. Soruşturmanın Türk Ceza Kanunu’n 310. Maddesi’ndeki […]
  • 04
    Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran Dışişleri Bakanı Arakçi’yi kabul etti
      Cumhurbaşkanı Erdoğan, Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde ‘İslam İşbirliği Teşkilatı 51. Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı’ kapsamında İran Dışişleri Bakanı Arakçi’yi kabul etti. * İstanbul’da düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı için Türkiye’de bulunan İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edildi. Görüşmede, İsrail ile İran arasındaki çatışmalar ve bölgesel ile küresel gelişmeler ele alındı. […]
  • 05
    Hakan Akpınar: Ali Suavi’nin Muhbir’i…
    Hakan Akpınar  hakanakpinar227@gmail.com YAZI ARŞİVİ Bu bölümde, devr-i Osmanlı’da yürütülen meşrutiyet ve hürriyet mücadelesinin en keskin gazetesi olarak öne çıkan Muhbir gazetesini ele alacağız. Muhbir, Diyarbekirli gayrımüslim Filip Efendi tarafından 1866 yılının son demlerinde kurulmuştu. Filip Efendi, muhalif çizgide yayın yapmasını istediği gazetesine popülaritesi yüksek ve aynı zamanda kalemi kuvvetli bir gazeteci arıyordu. O vakitler, […]