Han Ayvaz Adıgüzel
hanayvazadiguzel@gmail.com
BİR DENEME YAZISI
İlginç bir başlık değil mi? Şimdi 1071’e dönelim. Selçuk oğulları birbirine düşmüş, sülale de büyük kavga da büyük.
Sülalede iki yaşlı adam var, Tuğrul ve İbrahim Yenal. Ana ayrı baba bir kardeşler. Tuğrul Abbasilerin emrinde, İbrahim Fatimilerin!
İki kardeş savaşıyor, kan gövdeyi götürmüş, Arap seyrediyor. Arap hep seyreder, ya lelle çeker seyreder.
Amca çocuklarından Kutalmış oğlu Süleyman bunlara karışmıyor. Alpaslan, Kılıçaslan, dayıoğlu, hala oğlu kayın-kayınço hep Süleyman’ın yanında.
Bu arada şunu da diyeyim: Anadolu bomboş, sadece sınır karakolları ve sarp yerlerde Manastırlar- kiliseler var.
Ayrıca kim oldukları belli olmayan ve birbirinden kilometrelerce uzak kaçkın gruplar var, yaylalarda mezralarda!
Anadolu’nun öteki ucunda Bizans var. Ne hikmetse bu Bizans, yani Roma Anadolu ile hiç ilgilenmiyor. Anadolu bom boş, Ege havzalarına kadar.
Süleyman, Alpaslan komutasında Anadolu’ya çıkarma yapıyor. Roma bunu pek önemsemiyor. Senetodan bir üye, Diyajon komutasında sınıra bir ordu gönderiyor.
Diyajon ordusuyla geliyor, yanına o kaçkın grupları da alıyor lakin savaşta yeniliyor.
Anadolu’da ki o kaçkınlar meğer Türk’müş, Peçenek ve Çepniler!.. Bunlar savaşta Alpaslan’a katılıyorlar.
Alpaslan hiç bir zorluk ve direnişle karşılaşmadan Ege’ye kadar geliyor
.
Peki, Roma neden Anadolu’ya önem vermiyor; çünkü şiddetli deprem bölgesi. Kendileri defalarca bunu yaşamış, öldürücü yıkımı görmüşler.
Bu yazıdan şunun anlaşılmasını istiyorum: Kısaca Anadolu Alpaslan’a hediye edildi. Şimdi sorumuz şu:
Acaba Anadolu bize vatan olur mu? Olur, tek şartla!..
Japonya örnek alınırsa! Yani evler ve yollar demirden kale gibi yapılırsa… Yoksa Anadolu’nun vatan olacağı yok.
Kalktı göç eyledi Avşar elleri türküsünü söylemek, gayrı bize düştü.
Orta Asya’dan başlayan göç, demek ki hala durmamış. Göçüyoruz, bakalım mitilimizi nerelere sereceğiz?
Galiba Avustralya’ya! Bu kıta bomboş. Zengin Türkler orayı vatan tutmuş. Şu anda yedi milyonlar ve oraya ülkemizden sessiz bir göç varmış.