“Şam’da namaz kılma hayalleri vardı”
İngiltere’de merkezli Financial Times (FT) gazetesi bugünkü sayında Türkiye’nin Arap ülkeleriyle ilişkilerini incelediği özel bir ek yayımladı.
BBC TÜRKÇE- “Ankara’nın ittifakları eleştiri çekiyor” manşetiyle yayımlanan ekte Türkiye’nin Arap ülkeleriyle siyasi, ticari, enerji ve turizm ilişkileri ayrı ayrı makalelerde incelendi.
“Erdoğan Kürtlere odaklanıyor” başlıklı makalesinde FT Uluslararası İlişkiler Editörü David Gardner, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “neo-İslamist” partisi AKP’nin, Arap ülkelerinde isyanların başladığı 2011 yılında İslam’la demokrasinin bir arada var olabileceğinin modeli gibi görüldüğünü fakat günümüzde böyle bir şeyi hayal etmenin bile zor olduğunu yazdı.
‘Şam’da namaz kılma hayalleri vardı’
Türkiye’nin bir dönem hüküm sürdüğü Orta Doğu’daki etkisinin, Osmanlı’nın emperyal tarihi nedeniyle her zaman kısıtlı kalacağını belirten Gardner, makalesinde şunları yazdı:
“Erdoğan’ın Şam’da namaz kılma hayali vardı. 2011’de ‘Arap Baharı’ sırasında Tunus, Mısır ve Libya’da bir ‘rock star’ turuna çıkan Erdoğan, İslam dünyasında Müslüman Kardeşler’e güveniyordu.
“Fakat 2013’te rüzgar değişti. Mısır’da geniş destek alan bir darbe Müslüman Kardeşler’i iktidardan indirdi, Tunus’ta İslamcılar koalisyon hükümetinden ayrıldı, Libya ise kabile savaşları ve cihatla bölündü. Obama hükümeti de Suriye’de Esad’ı bombalamamaya karar verdi ve Türkiye’nin desteklediği Sünni İslamcı isyan güç kaybetmeye başladı.
‘Erdoğan ve danışmanları Türkiye’nin gücünü fazla sandı’
“Erdoğan ve neo-İslamcı danışmanları Türkiye’nin gücünü olduğundan daha fazla sanmışlardı. Orta Doğu girdabına kapılan Türkiye, sınırında ve içinde şiddet olaylarıyla karşılaştı.
“Bir dönem geniş çaplı bölgesel hedefleri ve politikaları olan Türkiye’nin dış siyaseti yalnızca sınırındaki Kürt milislerin daha fazla toprak kazanmasının önüne geçmeye indirgendi.
“Türkiye bu durumdan o kadar rahatsızdı ki, devletin ajansı (Anadolu Ajansı) Suriye’de Kürtlerin kontrolünde bulunan topraklardaki Amerikan üslerinin yerlerini yayınladı.
“Bölgede son olarak Suudi Arabistan ile Türkiye’nin son ideolojik ruh eşi Katar arasında kriz çıktı. Bu da Sünni dünyanın lideri olmak isteyen Erdoğan’ın önünde bir engel. Bu kriz Türkiye’nin zayıf noktalarını artırabilir.
“Suriye’de ise El Kaide’nin eski şubesinin oluşturduğu Heyet Tahrir El Şam, Türkiye’nin desteklediği Ahrar el-Şam örgütünü zorla ele geçirdi. Yeterince kaygı verici olan bu gelişme Türkiye’nin bölgedeki rakiplerinin manipüle etmek istemesi durumunda Türkiye için ciddi bir bela olabilir.”
Financial Times’ın Dubai’deki muhabiri Simeon Kerr, “Ekonomik bağlar Katar gerilimine üstün geldi” başlıklı makalesinde Türkiye’nin Arap ülkeleriyle ticari ilişkilerini inceledi.
Suriye’deki savaşın Türkiye’nin Orta Doğu’yla kara ticaretini önemli oranda azalttığını belirten Kerr, savaşa ve sonrasında Katar krizine rağmen Körfez ülkelerinden Türkiye’ye gelen turist sayısında önemli bir artış olduğunu, 2017’nin ilk 6 ayında önceki yılın ilk 6 ayına kıyasla yüzde 26’lık bir artış yaşandığını yazdı.
Kerr makalesinde şu ifadeleri kullandı:
“Türkiye’nin Katar krizine dahil olması Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin Körfez’de ‘Osmanlı yayılmacılığına’ izin vermeyeceklerini söylemesine yol açtı.
“Fakat analistlere göre, Katar krizi endişelere rağmen Türkiye ile Körfez ülkeleri arasındaki ticareti etkilemedi. ABD’deki Körfez Ülkeleri Enstitüsü’nden Hussein Ibish’in söylediği gibi, iki taraf da sözleşmelerine sadık davranıyor.”
‘Bankacılık sektörü canlı’
Gazetenin yatırım bankacılığı muhabiri Laura Noonan da “Canlı bankalar Körfezli talipleri çekiyor” başlıklı bir makale yazdı.
Türkiye’nin ekonomik geleceğinin belirsiz, enflasyonunun çift haneli, parasının geçen yıla kıyasla yüzde 17 değersizleşmiş olmasına rağmen bankaların canlı olduğunu ve iç piyasaya odaklandığını yazan Noonan, bankacılık sektörünün ülke içine odaklanmasının ülkedeki diğer sektörlerle tezat oluşturduğunu vurguladı.
Noonan uzmanlara göre Türkiye’deki bankaların borç verme kapasitesinin Körfez ülkelerindeki bankalara yaklaşamayacağını belirtirken şu ifadeleri kullandı:
“Türkiye’deki büyük bankaların kârları artışta. Fibabanka’nın Türkiye’deki yatırımlarını yöneten Selçuk Yorgancıoğlu’na göre Türkiye nüfusunun yüzde 40’ının bugüne kadar banka hesabı olmamış. Yorgancığlu, Türkiye’deki kırılganlığın yeni bir durum olmadığını, 100 yıldır kırılgan olduğunu söylüyor.
“Garanti Bankası’ndan Batuhan Tufan’a göre ise Türkiye’deki bankalar kurdaki şoklara karşı korunmayı sıkı kurallar sayesinde başardı. Türkiye’de bankalar bireysel müşterilerine döviz cinsinden kredi veremiyor.
“Türkiye’nin uzun vadeli görünümü ise karışık. Moody’s Türkiye’ye negatif görünüm verirken ‘yerel siyasi, güvenlik ve jeopolitik riskleri’ gerekçe olarak gösteriyordu. Düşük ekonomik büyüme ve yüksek enflasyon öngören Moody’s, 2017 büyüme beklentisini yüzde 2,6’dan 3,4’e çıkarsa da bu 2010-15 ortalaması olan yüzde 7,4’ün çok gerisinde.”
Gazetenin özel ekinde konuk yazar Burhan Wazir de Türkiye’deki helal turizmi inceleyen bir makale kaleme aldı.
“Helal tatiller Müslüman turist sayısını artırıyor” başlıklı makalede Türkiye’nin Orta Doğu’dan çektiği turist sayısının 2011’de 2,1 milyondan 2015’te 3,7 milyona çıkardığı belirtildi.
Bu artışa rağmen Türkiye’de “helal turizm akreditasyon mekanizmasına” ihtiyaç olup olmadığının sektör içinde tartışıldığına dikkat çeken Wazir, bu mekanizma ile konaklama, ulaşım, turizm ve yemek şirketlerinin helallik seviyelerinin derecelendirilebildiğini yazdı.
-
MSB: TSK her türlü tehdit ve tehlikeyi bertaraf etmeye muktedirdir
-
İstanbul’da okullarda 5 bin 500 yeni temizlik personeli göreve başladı
-
Mark Rutte: ‘Ukrayna NATO’ya her zamankinden daha yakın’
-
Brüksel ‘egemenlik’ yasası nedeniyle Macaristan’ı mahkemeye veriyor
-
Eylül ayı enflasyonu açıklandı
-
Duyulmayan sesler…
HABER LİSTESİ
-
01
MSB: TSK her türlü tehdit ve tehlikeyi bertaraf etmeye muktedirdirMSB kaynaklarından yapılan açıklamada, “TSK, bekamıza yönelen veya yönelebilecek her türlü tehdit ve tehlikeyi bertaraf etmeye muktedirdir” ifadeleri yer aldı. Milli Savunma Bakanlığı (MSB) Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk, MSB’nin son bir haftaki faaliyetlerine ilişkin bakanlıkta bilgilendirme toplantısı düzenledi. Aktürk, Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK), kaynağında, sürekli ve kapsamlı olarak Irak ve Suriye’nin kuzeyinde gerçekleştirdiği […]
-
02
İstanbul’da okullarda 5 bin 500 yeni temizlik personeli göreve başladıİstanbul’daki okullarda Toplum Yararına Çalışma Programı kapsamında tam zamanlı 5 bin 500 kişilik yeni temizlik personeli çalışmaya başladı. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), son günlerde sosyal medya mecraları başta olmak üzere yazılı ve görsel basının gündeminde yer tutan ‘okullarda temizlik hizmetleri’ konusunda açıklama yapmış ve yeni temizlik personellerinin göreve başlayacağını duyurmuştu. İstanbul’da da bu kapsamda yeni temizlik personelinin […]
-
03
Mark Rutte: ‘Ukrayna NATO’ya her zamankinden daha yakın’Perşembe günü Ukrayna’nın başkentine habersiz bir ziyaret gerçekleştiren yeni NATO Genel Sekreteri Rutte, ittifakın Ukrayna’ya askeri ve mali destek sağlamaya devam etme taahhüdünü yineledi. Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü’nün (NATO) yeni Genel Sekreteri Mark Rutte göreve gelmesinin ardından ilk ziyaretini Perşembe günü Ukrayna’nın başkenti Kiev’e gerçekleştirdi. Burada yaptığı konuşmada Rutte, Rus işgaliyle mücadelede Ukrayna’ya desteğini sürdürme […]
-
04
Brüksel ‘egemenlik’ yasası nedeniyle Macaristan’ı mahkemeye veriyorBrüksel, Macaristan’ın ‘ulusal egemenlik yasasına’ karşı, çok çeşitli temel hakları ihlal ettiğini ileri sürerek yasal girişimlerini hızlandırdı. Avrupa Komisyonu, Budapeşte’nin “ulusal egemenliği” korumak için gerekli olduğunu söylediği, ancak sivil toplum kuruluşlarının muhalif sesleri hedef almak ve susturmak için tehlikeli bir araç olarak kınadığı oldukça tartışmalı bir yasa nedeniyle Macaristan’ı mahkemeye verdi. Perşembe günü öğleden sonra […]
-
05
Eylül ayı enflasyonu açıklandıEylül ayında enflasyon uzun zaman sonra ilk defa yüzde 50’nin altına indi. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre yıllık enflasyon yüzde 49,38 oldu. Böylelikle yıllık enflasyon üç yıl sonra ilk kez politika faizinin altına indi. Merkez Bankası, Eylül ayında politika faizini %50’de sabit tutmuştu. Enflasyon Araştırma Grubu’na (ENAG) göre ise enflasyon Eylül’de aylık yüzde 5,34, […]