TÜİK Eylül enflasyonunu açıkladı
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) eylül ayı enflasyon verilerini duyurdu. Eylülde aylık enflasyon %1,84 ve yıllık enflasyon %29,73 olarak açıklandı.
Akademisyenlerden oluşan bağımsız araştırma grubu ENAG, TÜİK’ten açıklama gelmeden önce kendi verilerini duyurdu.
ENAG, Eylül 2026 dönemi için aylık enflasyonun %2,10 ve yıllık enflasyonun %46,61 olduğunu açıkladı.
Ağustosta TÜİK aylık enflasyonu %1,84, yıllık enflasyonu ise %31,51 olarak hesaplamıştı.
ENAG’ın kendi hesaplamasına göre ise ağustos ayında tüketici fiyatları bir önceki aya göre %2,24 oranında artmıştı. Yıllık enflasyon ise %49,03 olarak açıklanmıştı.
Eylül ayı için Bloomberg HT’nin düzenlediği enflasyon anketine katılan 19 kurumun medyan beklentisi aylık %2,2 şeklindeydi.
Yıllık enflasyonun ise ağustosa göre düşmesi ve %30,30 olması bekleniyordu.
Ankete göre, 2026 yıl sonu için beklenti %29,7 ve 2027 yılı için tahmin %24 olarak açıklandı.
Öte yandan AA Finans’ın 20 ekonomistin katıldığı anketinde eylül aylık enflasyon beklentilerinin ortalaması %2,18 oldu.
Ekonomistlerin beklentileri %1,90 ile %2,60 arasındaydı.
Ankette yıllık enflasyon beklenti ortalaması ise %29,66 oldu.
İTO verilerine göre İstanbul’da Eylül’de perakende fiyatlarda aylık enflasyon %2,11 olarak açıklandı. Ağustos’ta aylık enflasyon %1,66’di.
İstanbul’da perakende fiyatlarda yıllık enflasyon ise %33,55 oldu. Ağustos’ta %34,96 olarak açıklanmıştı.
Kaynak: BBC Türkçe
-
Emekli Amiral Türker Ertürk hakkında tahliye kararı
-
Bosna-Hersek seçimlerini milliyetçi partiler kazandı
-
Nobel Tıp Ödülü iki Alman ve bir ABD’li araştırmacıya gitti
-
6 milyon nüfuslu Danimarka’da 8.8 milyon kişinin verisi çalındı: Ölülerin bilgilerini bile ele geçirdiler
-
Ünlü oyuncu Göksel Arsoy hayatını kaybetti: Türk sinemasının ‘Altın Çocuğu’ydu
-
Riyad’da ikinci Mekke İttifakı toplantısı
