ABD, Devrim Muhafızları’nı terör örgütü ilan ederse, teröristlerin tarafına katılmış olur’
İran’dan ABD Başkanı Başkanı Trump’ın İran Devrim Muhafızları’nı ‘terör örgütleri’ listesine alma ihtimaline karşı tepkiler sürüyor. İran hükümet sözcüsü “ABD bu adımı atarsa, teröristlerin tarafına katılmış olur” derken, İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’in başdanışmanı Velayeti, olası adıma karşı “Tüm seçenekler masada” dedi.
Nevbaht, devlet televizyonunda yayınlanan haftalık basın toplantısında yaptığı açıklamada “Dünya, teröristlerle özellikle de IŞİD’le savaşı nedeniyle IRGC’ye minnettar olmalı. O nedenle Devrim Muhafızları’na karşı tutum takınarak ve onu terör örgütleri listesine alarak Amerikalılar teröristlerin tarafına katılmış olacak” dedi
‘AMERİKALILAR IŞİD’İ DESTEKLİYOR’
Konu hakkında bir başka açıklama da İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’in başdanışmanı Ali Ekber Velayeti’den geldi.ISNA’nın aktardığına göre Velayeti, “Amerikalılar IŞİD’i destekliyor. O nedenle Devrim Muhafızları’na kızgınlar. Ancak onlar Devrim Muhafızları’na zarar vermek için çok küçükler” dedi.
ABD’ye mütakabiliyet ilkesi çerçevesinde yanıt verme uyarısı da yapan Velayeti, “Ne yaparlarsa yapsınlar mütekabil önlemler alacağız. Tüm seçenekler masada” ifadelerini kullandı.
Daha önce Devrim Muhafızları Komutanı Muhammed Ali Caferi bu adımın atıılması halinde ‘ABD ordusunun IŞİD’le bir tutulacağı’nı söylemiş, İran Dışişleri Sözcüsü Behram Kasımi de Tahran’ın ‘sert, kararlı ve ezici bir yanıt’ vereceğini duyurmuştu.
ABD Başkanı Trump’ın bu hafta İran ile P5+1 ülkeleri arasında yapılan 2015 tarihli nükleer uzlaşıyı ‘feshetmesi’ bekleniyor. Trump’ın ayrıca IRGC’yi de ‘terör örgütleri listesi’ne dahil edeceği beliritliyor.Trump’ın açıklamasında ABD’nin anlaşmadan tamamen çıkacağı yönünde bir ifade yer almasa da, ABD Başkanı, Kongre’ye İran’a yönelik yaptırımlara geri dönülüp dönülmemesi konusunda karar vermeleri için 2 ay süre tanımıştı.
-
ÖSYM duyurdu: YKS giriş belgeleri erişime açıldı
-
Lavrov: Batı, Avrupa’daki tüm güvenlik sistemlerini tamamen yok etti
-
İran: ABD ve İsrail ateşkes ihlalleriyle diplomatik süreci baltalıyor
-
Sound of Europe Festivali 5. yılında ülkemizde üç şehirde ücretsiz konserlerle geliyor
-
Türkiye ve İngiltere müzik endüstrisi Londra’da buluştu
-
Trump ve Netanyahu’nun Ortadoğu’yu şekillendirme hedefi, kalıcı krizle mi sonuçlanıyor?
