ABD – İran Soğuk Savaşı

24.07.2018 16:14

Kişi Okumuş

0 Yorum

ABD – İran Soğuk Savaşı

Amerika devleti Donald Trump döneminde İran İslam Cumhuriyeti karşıtı söylemlerini ve tutumunu şiddetlendirdiği gözleniyor.

ABD Başkanı Donald Trump 8 Mayıs 2018’de Bercam nükleer anlaşmasından çekildiğini ilan ettikten sonra İran İslam Cumhuriyeti’ni en sert yaptırımları uygulamakla tehdit etti, gerçi Trump’ın bu tehdidi uluslararası camiada sert tepki ile karşılandı. Trump ise pratikte İran İslam Cumhuriyeti ile iktisadi savaşa girdi.

Amerika Başkanı Donald Trump İran İslam Cumhuriyeti’ne karşı bu tür uygulamalarının amacını Tahran yönetimini nükleer programını tamamen durdurmak, füze gücünü büyük oranda kısıtlamak ve bölgesel politikaları ve uygulamalarına son vermek gibi Amerika yönetiminin isteklerini kabul etmeye zorlamak şeklinde açıklıyor. Ancak İran İslam Cumhuriyeti’nin ABD’nin popülist Başkanı Trump’ın bu taleplerine tepkisi iktidar konumundan bir tepki oldu. Bu bağlamda İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani geçen Pazar günü ABD Başkanı Trump’ı arslanın kuyruğu ile oynamaması zira İran’ın buna vereceği cevap onu çok pişman edeceği yönünde sert bir şekilde uyardı.

Amerika Başkanı Trump ise Ruhani’nin sözlerine gösterdiği pasif tepkide twitter hesabında büyük harflerle yazdığı notunda Cumhurbaşkanı Ruhani’den bir daha asla Amerika devletini tehdit etmemesini istedi. Ancak buna karşın ABD Başkanı Trump’ın bu uyarısı ciddi bir uyarı olarak algılanmaktan ziyade, başta Amerikalı demokratlar olmak üzere sosyal paylaşım sitelerinde Amerikalı kullanıcılar tarafından daha çok alay konusu oldu.

Bu durum beyaz saray sözcüsü Sara Sanders’i harekete geçirdi. Sözcü Sanders bir açıklama yaparak ABD Başkanı Trump’ın İran’a yönelik yaftalarından açıkça geri adım attı. Sözcü Sanders Pazartesi günü Donald Trump’ın İran Cumhurbaşkanı Ruhani’ye hitaben attığı twite işaret ederek Trump iki ülke arasındaki gerginliği tırmandırma niyetinde olmadığını belirtti. Sözcü ayrıca Trump’ın Rusya lideri Vladimir Putin’le Helsinki’de gerçekleştirdiği ve çok tartışılan görüşmesini de saptırma niyetinde olmadığını ifade etti.

Beyaz saray sözcüsünün bu tepkisi, Amerika Başkanı Donald Trump’ın her zamanki alışkanlığı gibi, yani karşı tarafı tehdit etme ve saçmalama alışkanlığı gibi, Tahran yönetimini şimdiye kadar görülmemiş bir şekilde tehdit ettiğini, fakat bu kez İran İslam Cumhuriyeti adında büyük bir devleti karşısında bulunduğunu ortaya koyuyor. Nitekim İran İslam Cumhuriyeti son kırk yılda Amerika devlet başkanlarının bu tür tehditlerine alışmıştır ve hiç bir zaman da bu tür yaftalara ve tehditlere karşı geri adım atmamıştır.

Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ise twitter hesabında Amerika Başkanı Trump’a gösterdiği tepkide şu ifadelere yer verdi: Biz Amerika Başkanı Trump’ın yeni jestinden asla korkmayız ve asla da etkilenmeyiz. Dünya camiası bundan bir kaç ay önce daha büyük ve şiddetli içi boş tehditlere şahit oldu. İran milleti de kırk yıldır bu tür tehditleri, tabi daha uygar biçimini, duymuştur.

Gerçekte ABD Başkanı Trump ve güvenlik takımı İran İslam Cumhuriyeti’ni müzakere masasına çekmek ve beyaz sarayın istediği bir anlaşmayı dayatmak için uğraş veriyor ve bunun için bir yandan İran İslam Cumhuriyeti’ne yönelik ağır iktisadi yaptırımları dayatırken, öbür yandan da eşzamanlı olarak İran içinde kamuoyunda hoşnutsuzlukları körüklemeye ve huzursuzluk çıkarmaya çalışıyor.

Gerçi Amerika yönetimi şimdilerde İran İslam Cumhuriyeti’ne karşı şimdiye kadar görülmemiş düzeyde ağır yaptırımları dayatmaya çalışıyor, fakat bu kez hatta Washington yönetiminin Avrupalı ortakları bile bu dayatmaya eşlik etmiyor, ki bu da Amerika yönetiminin İran’a karşı dayatmasında yalnız kaldığını gösteriyor. İşte bu yüzden beyaz saray Avrupalı ortaklarını kendi saflarına çekmek için hummalı bir çaba sarfediyor.

Beyaz saray sözcüsü Sara Sanders Pazartesi günü yaptığı açıklamada Amerika yönetimi İran konusunda Avrupalı ortakları ile istişarelerini sürdürdüğünü belirtti. Ancak gerçek şu ki Amerika yönetimi İran’ın ticari ve iktisadi ortaklarına ağır baskı uygulamasına karşın şimdiye kadar onları kendi saflarına çekme konusunda pek fazla başarılı olmadı, nitekim İran ile ticaret yapan bir çok ülke Amerika’nın dayatmalarından muaf tutulmak ve İran’dan ham petrol ithal etmeye devam etmek istiyor.

Parstoday

İlgili Terimler :

YORUMLAR