İngiltere Başbakanı Keir Starmer, ülkenin göçmenlik politikasında köklü değişiklikler öngören konuşmasında aşırı sağın dilini tekrar ettiği iddiasıyla sert eleştirilerin hedefi oldu.
Starmer, pazartesi günü yaptığı açıklamada, İngiltere’nin açık sınırlar konusundaki başarısız deneyine son verileceğini ve göçmenlik sisteminin ‘kontrollü, seçici ve adil’ hale getirileceğini duyurdu. Bu açıklama, göç karşıtı Reform UK partisinin yerel seçimlerde zafer kazanmasından yalnızca iki hafta sonra geldi.
Başbakan, ülkeye giren göçmen sayısının ‘önemli ölçüde azalacağını’ vadetti ancak net bir rakam paylaşmadı.
Ancak en fazla tepki çeken ifadesi ‘kapsamlı bir değişim olmazsa İngiltere bir yabancılar adasına dönüşebilir’ uyarısı oldu.
Starmer, “Çeşitlilik içeren bir ulus olarak birlikte yürüyen bir toplum olmaktan çıkıp bir yabancılar adasına dönüşme riskiyle karşı karşıyayız,” dedi.
Bu sırada İngilizce yeterlilik seviyesinin yükseltilmesi gibi önlemleri de içeren yeni politikalarını açıkladı.
‘Rivers of Blood’ gölgesi
Starmer’ın ifadeleri, başta kendi partisinden isimler olmak üzere birçok kişi tarafından 1968’de yaptığı ırkçı ‘Kan Nehirleri’ (Rivers of Blood) konuşmasıyla ünlenen siyasetçi Enoch Powell’ın söylemlerine benzetildi. Powell, o konuşmasında beyaz İngilizlerin bir gün ‘kendi ülkelerinde yabancıya dönüşeceğini’ öne sürmüştü.
İşçi Partisi milletvekili Zarah Sultana, Starmer’ın konuşmasını ‘iğrenç’ olarak nitelendirdi: “Başbakan’ın Enoch Powell’ın ırkçı konuşmasını andıran ifadeler kullanması utanç verici. O konuşma on yıllarca süren ırkçılığı ve bölünmeyi körükledi. Bugün aynı retoriği tekrar etmek, göçmenlerin hayatlarını riske atan nefret söylemine katkı sağlıyor.”
Bir başka İşçi Partili milletvekili Nadia Whittome da benzer şekilde Starmer’ı aşırı sağın söylemini benimsemekle suçladı: “Göçmen karşıtı söylemlerin tırmanması tehlikeli ve utanç verici. Göçmenler bizim komşularımız, arkadaşlarımız, ailemiz. İngiltere’nin göç nedeniyle bir ‘yabancılar adası’na dönüşeceğini söylemek, aşırı sağın korku siyasetine hizmet ediyor.”
Parti içinden destek de geldi
Ancak partide bazı isimler Starmer’a destek verdi. İşçi Partili politikacı Jake Richards, “Ülke genelinde milyonlarca insan benzer endişelere sahip. Bu mesele, göç, istihdam, iş gücü ve yoksullukla mücadele gibi alanlarda temel bir başlık olmalı,” dedi.
Hükümetin yeni göç düzenlemesi özellikle uluslararası çalışanlara dayanan bakım sektörüne büyük darbe vuracak bir kararı da içeriyor: Sosyal hizmet vizesi sona erdirilecek.
Care England adlı sektör kuruluşunun CEO’su Martin Green kararı şöyle eleştirdi: “Bu vizeler, sektör için bir can simidiydi. Alternatif sunmadan, finansman sağlamadan ve önceden uyarmadan bu imkanı kaldırmak sadece basiretsizlik değil, aynı zamanda zalimce.”
Veriler ne diyor?
İngiltere’de göçü sınırlama vaadi yeni değil. Eski Başbakan David Cameron, yıllık net göçü 100 binin altına düşürme sözü vermişti. Ancak bu hedefe ulaşılamadı.
Haziran 2023’e kadar olan 12 ayda İngiltere’ye net göç 900 bine yükseldi. Bu artışta, Ukrayna’daki savaş ve Hong Kong’daki siyasi baskıdan kaçan yüz binlerce insanın gelişi etkili oldu.
Haziran 2024’e kadar olan yılda ise net göç 728 bin olarak kaydedildi.