İran lideri Pezeşkiyan Bişkek’ten Trump’a zeytin dalı uzattı
İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, ABD Başkanı Donald Trump’ın imza attığı mutabakat zaptına bağlı kalacağını duyurması halinde, kendilerinin de bu adıma olumlu karşılık vereceklerini açıkladı.
İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, Şanghay İşbirliği Örgütü Liderler Zirvesi’nden ABD Başkanı Donald Trump’a zeytin dalı uzattı.
Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’in ev sahipliğindeki zirvede açıklama yapan Pezeşkiyan, ABD Başkanı Donald Trump’ın altına imza attığı İslamabad Mutabakat Zaptı’ndaki taahhütlerine uyma çağrısı yaptı.
“ABD’nin, aşırı talepleri ve taahhütlerinden cayması sonucunda, Trump tarafından imzalanan belgeye olan bağlılıkları iki haftadan az sürdü” diyen Pezeşkiyan, İran‘ın ABD’nin mutabakat zaptı ihlallerine bugüne kadar “orantılı yanıt” verdiğini belirtti.
Pezeşkiyan: Derhal olumlu karşılık veririz
Mesud Pezeşkiyan, Trump’ın Haziran ayında savaşı sonlandırma hedefiyle altına imza attığı İslamabad Mutabakat Zaptı’ndaki taahhütlerine yeniden bağlı kalmayı kabul etmesi halinde, İran’ın da derhal buna olumlu karşılık vereceğini söyledi.
Pakistan arabuluculuğunda müzakere edilen ve Pezeşkiyan ile Trump tarafından imzalanan mutabakat zaptı, ABD ile İsrail’in 28 Şubat’ta, İran’ın eski dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’in de öldürüldüğü saldırılarla başlayan savaşın sona erdirilmesini amaçlıyordu.

Nihai barış görüşmelerinin önünü açması hedeflenen mutabakat zaptı, gerilimin yeniden tırmanması ve iki tarafın da birbirlerini mutabakat şartlarını ihlal etmekle suçlaması üzerine geçerliliğini yitirdi.
ABD ordusu Pazar günü İran’ın Lark Adası’na saldırılar düzenledi. Bir aylık bir aradan sonra düzenlenen bu saldırılar üzerine İran da Ürdün ve Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki (BAE) Amerikan askeri hedeflerine saldırılar düzenledi.
Arakçi: Yeniden doğru yola girilir
İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi de dün yeniden masaya oturmaya hazır olduklarını duyurmuş, ABD’ye İslamabad Mutabakat Zaptı taahhütlerine yeniden bağlı kalması için çağrı yapmıştı.
Trump’ın altına imzasını attığı anlaşmaya bağlı kalması gerektiğini söyleyen Arakçi, “Bu olduğu takdirde, yeniden doğru yola girilir” dedi.
Her iki taraf, uluslararası ticaret ve enerji tedarikinde stratejik öneme sahip olan Hürmüz Boğazı’nda kontrolü ele geçirme mücadelesi yürütüyor.
Kaynak: DW Türkçe
-
Gazeteci Şükran Soner yaşamını yitirdi
-
Cahit Kılıç: Tarihimizde yasaklanan veya yakılan kitaplar.
-
ABD anketi: Trump’ın politikaları halktan destek görmüyor
-
Bişkek’te Putin-Erdoğan görüşmesi: ‘Türkiye ayrıcalıklı ortaklarımızdan biri’
-
Putin: İran halkıyla dayanışma içindeyiz
-
Batı medyası: ABD, İran’ın tek bir saldırısını püskürtmek için 80’den fazla Patriot füzesi kullandı

